Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Will a jeho mladší bratr Jacob vyrostli v bídě a utrpení. Když dospěli, zvolili si velmi neobvyklý způsob obživy – stali se z nich odborníci na zaklínadla, čarodějnice, strašidla a jiné stvůry. Navštěvují ponuré vesnice, pečlivě zapisují strašidelné legendy a za úplatu jsou ochotni nestvůry zlikvidovat. Ve skutečnosti však pouze zneužívají pověrčivosti vesničanů, aby z nich vytáhli peníze. Žádné stvůry totiž neexistují, vždy jde o zinscenované představení, které sami připraví.  Zatímco z Jacoba vyrostl učenec s bohatou fantazií, Will upřednostňuje bohémský způsob života. Sice spolu vycházejí, nikdy však nezapomněli na dávný spor. Když byli ještě malí, jejich sestřička vážně onemocněla. Jacob tehdy dostal za úkol prodat krávu, aby měli na lékaře. Jacob ji ale vyměnil za „kouzelné“ fazole. Will Jacobovi jeho naivitu i po patnácti letech neustále připomíná. Bratři netuší, že jejich podvodné kousky byly odhaleny. Francouzský generál Delatombe je nechá sledovat a následně i zatknout. Domnívá se, že Will a Jacob nejsou jedinými podvodníky v oboru, podle něj v okolí praktikují špinavé triky také další šejdíři, kteří mají na svědomí zmizení devíti děvčátek. Delatombe má pro Willa a Jacoba návrh: Pokud se jim podaří odhalit podvodníky a najít zmizelé dívky, budou omilostněni. Bratři nemají na vybranou, pod dohledem Delatombova italského poskoka Cavaldiho vyrážejí do akce. Místní obyvatelé jsou zoufalí. Je jisté, že zlo pochází z nedalekého začarovaného lesa... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (648)

castor 

všechny recenze uživatele

Vcelku příjemná triková podívaná o dvou podvodníčcích, kteří se tváří jako vymítači strašidel, ale nakonec se musejí utkat se skutečným zlem. Tuzemského diváka potěší masivní účast českých herců, duo Ledger-Damon odvádí slušný standard, vedle řady zajímavých nápadů ale film celkově není nic závratného, přes chaotické situace potěší především vizuální představení.. Jak by asi film vypadal, kdyby Terry Gilliam nebyl tak „zakletý“ a studio a producenti tak mocní? ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Dekadentně laděná pohádka-nepohádka, která v temných kulisách tajemného lesa a černohumorného příběhu, dokazuje, že s přibývajícím věkem jako by Terry Gilliam vstupoval do filmařské puberty a jeho jediným cílem bylo provokovat. Nicméně provokuje chytře, odvážně a zábavně zároveň, takže každý, kdo má alespoň kapku citu pro trochu „jiné“ vyprávění si dozajista užije minimálně božského Petera Stormarea a jako bonus mu bude dáno jedno malé bílé koťáko! ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Oba bratři se stali velkým zklamáním. Terri Gilliam po dalších patáliích a nakonec přenechání filmu producentům, kteří si ho prostřihali jak chtěli, už jistě doufá v klidnější období jeho tvorby. Od drahého (na Terriho poměry hodně drahého) filmu o bratrech Grimmech si odpočine v ultralevném Tideland. Snad se bude jednat o lepší dílo. Bratři postrádají kontinuitu i náboj a jediné co ve filmu po Terrim zůstalo je magický les a hromada jeho nápadů. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Terry Gilliam se sice vymlouvá na producenty a poukazováním na dílčí rebelie proti jejich požadavkům se snaží vyvolat dojem nepochopeného tvůrce, ale myslím, že v tomto případě je to on, kdo "nepochopil", jaký dostal materiál a co z něj mohlo být. Posměšně dával k dobru, že původním záměrem, který zmařil, bylo natočit Grimmy jako středověkkou obdobu Krotitelů duchů nebo Mužů v černém. Bezděky na to kápl - tak ten film mohl a měl vypadat. 40% ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Co může být pro režiséra pohádky horší, než selhat na poli vypravěče? Snad jen být Don Quijote sedící na kulhavé Rocinantě scénáře a bojovat s Weinsteinovic větrnými mlýny.. Autorský trademark takřka nečitelný, herecká esa + lykantrop Hanák tápající v příběhovém balastu, nevyužití původně zamýšlené balkánské hudby a jeden taliánský taneční mistr, jehož gestikulaci zřejmě Stormare odkoukal v italské sérii A. Burton měl Ospalou díru, tohle byla bohužel jen Díra.. Bez ohledu na producentské zásahy - pocit, že Gilliam je pro mě zajímavější v seriózní rovině, trvá.. ()

Galerie (72)

Zajímavosti (19)

  • Scénu se živým lesem napsal Terry Gilliam původně pro Zloděje času (1981), kde se ale nakonec neobjevila, podobně jako když ji chtěl uplatnit později v Brazil (1985). (imro)
  • Během natáčení si režisér Terry Gilliam našel čas i na návštěvu představení proslaveného divadla Sklep. Tomáš Hanák (otec Angeliky) vzpomínal, jak "přišel po natáčení, unavený, překládal mu dvorní pythoní tlumok Petr Palouš. Hráli jsme samozřejmě The Best Of Sklep. Bavil se, občas zdříml a vyhřezl mu jazyk. O přestávce jsem ho prosil, ať jde, proboha, hned spát, což svatosvatě slíbil! No a po představení s námi ještě poklábosil. Společné foto visí na nejčestnějším místě divadla, u kumbálu se smetáky." (NIRO)

Související novinky

Matt Damon je Marco Polo

Matt Damon je Marco Polo

04.05.2005

Scenárista Kráľovstva nebeského William Monahan sa púšťa do písania scenára k pripravovanému dobrodružnému filmu MARCO POLO, ktorý bude vychádzať z Polovej autobiografickej knihy Travels ("Cesty").… (více)

Reklama

Reklama