Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Will a jeho mladší bratr Jacob vyrostli v bídě a utrpení. Když dospěli, zvolili si velmi neobvyklý způsob obživy – stali se z nich odborníci na zaklínadla, čarodějnice, strašidla a jiné stvůry. Navštěvují ponuré vesnice, pečlivě zapisují strašidelné legendy a za úplatu jsou ochotni nestvůry zlikvidovat. Ve skutečnosti však pouze zneužívají pověrčivosti vesničanů, aby z nich vytáhli peníze. Žádné stvůry totiž neexistují, vždy jde o zinscenované představení, které sami připraví.  Zatímco z Jacoba vyrostl učenec s bohatou fantazií, Will upřednostňuje bohémský způsob života. Sice spolu vycházejí, nikdy však nezapomněli na dávný spor. Když byli ještě malí, jejich sestřička vážně onemocněla. Jacob tehdy dostal za úkol prodat krávu, aby měli na lékaře. Jacob ji ale vyměnil za „kouzelné“ fazole. Will Jacobovi jeho naivitu i po patnácti letech neustále připomíná. Bratři netuší, že jejich podvodné kousky byly odhaleny. Francouzský generál Delatombe je nechá sledovat a následně i zatknout. Domnívá se, že Will a Jacob nejsou jedinými podvodníky v oboru, podle něj v okolí praktikují špinavé triky také další šejdíři, kteří mají na svědomí zmizení devíti děvčátek. Delatombe má pro Willa a Jacoba návrh: Pokud se jim podaří odhalit podvodníky a najít zmizelé dívky, budou omilostněni. Bratři nemají na vybranou, pod dohledem Delatombova italského poskoka Cavaldiho vyrážejí do akce. Místní obyvatelé jsou zoufalí. Je jisté, že zlo pochází z nedalekého začarovaného lesa... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (648)

salahadin 

všechny recenze uživatele

Velmi chaoticky vehementně podaný příběh bratří Grimmů, jež si člověk spíše představí jako pilné moudré zapisovatele, než jako dva mladé, neklidné a lehce psychicky nedozrálé jedince. Mnoho ostatních postav (jako např. Peter Stormare nebo Jonathan Pryce) jsou tu úplně zbyteční a kdyby tu nebyli, filmu to jenom prospěje. Děj je totiž zbytečně natahovaný a přítomnost francouzských vojáku tu nic neřeší. Zcela jsem nepochopil přehršel digitálních triků, jako např. bláto, které se promění v jakéhosi blátivého skřítka. Film je plný věcí, kterým by se dalo vytknout cokoli, ale jeden klad přece jen má, a to je výborně vizuálně postavený kouzelný les, který místy skutečně nahání hrůzu. Potěší účast Tomáše Hanáka, který si ale moc nezahraje a jeho příběh se jaksi ztrácí a nakonec vyzní naprázdno. Celkově jde o zklamání, film by mohl vypadat úplně jinak a místo ukodrcaného vozíku by se mohlo jednat o rozjetý vlak...škoda. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Film obsahuje spoustu scén, které jsou samy o sobě velice působivé a zdařilé. Například děsivé zrození Perníčka - to je vyloženě hororová sekvence, podobně Karkulka v lese apod. Postavičky Jonathana Pryce a Petera Stormarea mě zase dobře bavily (viděl jsem s celkem povedeným dabingen). Vedle takových zdařilých scén je zde ovšem i mnoho scén nepovedených a nudných. Trikově dost nepovedený je například vlk, což překvapí při srovnání s ostatními trikově vizuálními lahůdkami. Hlavní problém je v tom, že film nefunguje jako celek. Dohromady to je žánrový mišmaš - pohádka, horor, komedie... Když někdo umí míchat žánr, nemám s tím problém, v tomto případě mě tento Gilliamův pokus příliš nezaujal. Jinak k povedeným složkám filmu bych ještě rozhodně připojil hudbu Daria Marianelliho. ()

Reklama

Matty 

všechny recenze uživatele

„Chaos-man strikes back“ Terry Gilliam opět dokázal, že dokáže natočit (leda tak) prvotřídní maglajz. Jednání postav je zmatečné, zkratkovité a neustále jsem měl pocit, že ony, nikoliv divák, toho vědí více. Pokud to zrovna není účel filmu (jako u Mementa a jemu podobných), bude problém buď v režisérovi nebo ve scénáristovi, nebo v obou. Poměrně závažným problémem Grimmů je také jejich divácká nevyhraněnost. Oceňuji, že se pan režisér rozhodl zůstat za každou cenu sám sebou, ale tento přístup by bylo snazší pochopit u filmu nemajícího rozpočet 80 milionů dolarů a tudíž potenciálně jdoucího mimo hlavní proud. Mnohé scény jsou opravdu strašidelné, mnohé nechutné a mnohé velice bizarní (zrození “perníčka“ z louže bláta). Na výsledek se skvěle hodí slovo “nekonzistentní“. Přílišným charismatem či hvězdnou aurou neoplývá ani jeden ze dvojice hlavních hrdinů ztvárněných Mattem Damonem a Heathem Ledgerem, oba spíše jenom lacině figurkaří. Pozoruhodnější výkon na prostoru nesrovnatelně menším podává Miroslav Táborský. Ne tak Tomáš Hanák, který se jako záporák v hollywoodských filmech nejspíš neuchytí. Kletba bratří Grimmů svým morbidním laděním a dobovým umístěním připomíná Burtonovu Ospalou díru. Jenže…: v Ospalé díře nebyl humor infantilní a otravný, nýbrž černý a vtipný, Johnny Depp disponuje skutečným charismatem, ne jen jeho napodobeninou a hlavně, ať už je Tim Burton jakkoliv mizerným vypravěčem, stále dokáže vyprávět o devadesát procent srozumitelněji a zábavněji než Terry Gilliam. 45% Zajímavé komentáře: Marius, Rex Mundi, PALINO, El Loco, crozet, Hermes ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Docela příjemný film na zaplácnůtí devadesáti minut. Nic extra, ale ani nic špatného. Prostě taková průměrná podívaná... Docela dobrá atmosféra a celkově je to v pohodě. Rozhodně ale nejde o nic nadprůměrného nebo výjimečného, jak si někteří myslí. Vykopnout režiséra se nevyplácí. S Terrym by to mohlo být mnohem lepší. ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Kletba batří Grimmů není vůbec zlý film. Snímek prodchnutý režisérovou imaginací přivádí diváky do trošku jiného světa pohádek, než jak jsme zvyklí. Atmosféra se spíš blíží horroru a obsahuje i několik fajnových lekaček. Gilliam zároveň nezapomněl být v Hollywoodu vtipný, což tahle rozprávka jasně dokazuje a je to vlastně zábavná dobrodružná oddychovka, která se krom výtečné výtvarné stránky nijak moc neodlišuje od produkce mainstreamu. Nečekejte Brazil či dokonce 12 opic, tohle má jenom pobavit a společně s Heathem Ledgerem a Mattem Damonem to jde panu režisérovi pěkně od ruky. Přítomnost českých herců jenom potěší. A přílišná lineárnost a jednoduchost příběhu? Vem to čert! Je to přeci jenom pohádka, že? ()

Galerie (72)

Zajímavosti (19)

  • Tomáš Hanák (lesní muž) původně ve filmu hrát nechtěl a jen velice neochotně na spolupráci kývnul. To ovšem bylo ještě předtím, než se dozvěděl, že režisérem je jeho veliký vzor Terry Gilliam. Poté byl moc rád, že s ním mohl spolupracovat. (Timak)
  • Film se částečně točil v Praze. Scény ze středověkého městečka pak byly natočeny na dolním nádvoří hradu Křivoklát. Štáb pracoval i na hradě v Ledči nad Sázavou a v jedné sekvenci můžeme vidět i hrad Kost. (HappySmile)
  • Tomáš Hanák (otec Angeliky) svou účast komentoval: "Američané potřebovali výrazné oči. A ty já mám. Hned dvě, navíc kousek od sebe, čímž se ušetří za dopravu, protože se moc nenajezdí. Na casting jsem moc nechtěl, byl slunný den. Ale jako vždy jsem změkl a nakonec pár neotřelých kukučů do kamery udělal. Z castingu Jessicy Horváthové mi zavolali, že to vypadá nadějně, že to má být nějaká pohádka a že to točí nějaký... snad... Gilliam či tak nějak. Bum! A zem se zachvěla. Terryho film Brazil je pro mě jeden z absolutních vrcholů, vzorů a met jakbysmet. Takže mě příliš nezajímal ani scénář ani to, zda budu mít dvaceti nebo jen třicetimetrový karavan. A už první setkání s Terrym bylo tak zábavné, že jsem se hlavně těšil... ale zároveň se i bál abych mu film nezpackal." (NIRO)

Související novinky

Matt Damon je Marco Polo

Matt Damon je Marco Polo

04.05.2005

Scenárista Kráľovstva nebeského William Monahan sa púšťa do písania scenára k pripravovanému dobrodružnému filmu MARCO POLO, ktorý bude vychádzať z Polovej autobiografickej knihy Travels ("Cesty").… (více)

Reklama

Reklama