Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Scénaristou a režisérem filmu je Michel Gondry, vynalézavý tvůrce oceněných filmů, mezi něž patří například kultovní Věčný svit neposkvrněné mysli. Nauka o snech je podivínským výletem do kolážové říše divů, která je vyrobena z papíru, celofánu a představ. Nauka o snech je laškovná romantická fantazie odehrávající se v chaotickém mozku Stephana Mirouxa (Gael Garcia Bernal), mladého výstředního muže, jehož sny mu neustále napadají reálný svět. Když dřímá, stává se z něj charismatický moderátor „Stephane TV,“ který přednáší „nauku o snech“ do papírových kamer. Ve skutečném životě má nudnou práci ve vydavatelství Pařížského kalendáře a hyne láskou ke své sousedce Stephanie (Charlotte Gainsbourg). Přestože je Stephanie Stephanem zezačátku okouzlena, je zmatena jeho dětinstvím a labilním postojem k realitě. Stephanův spolupracovník Guy (Alain Chabat) je obyčejný praktický chlapík a snaží se Stephanemu radit, jak se chovat k opačnému pohlaví. Stephane však žije v obláčcích a neposlouchá ho. Protože není schopen získat si srdce Stephanie když bdí, rozhodne se hledat odpovědi ve svých snech. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (386)

Shit 

všechny recenze uživatele

Tenhle film ja ne mě až trošku moc velký psycho, ze začátku to ještě šlo, ale pak se mi začalo stávat, že jsem se strácel v ději a nebylo vždycky jasný co je realita a co je sen, sice to zřejmě byl úmysl, jenže mě se to teda zrovna moc nelíbilo, taky je škoda, že jsem se v podstatě nic nedozvěděli o Bernalových snech, jako třeba proč je má a tak podobně. Takže srovnávat tenhle film s Věčným svitem fakt nemá moc smysl, protože tohle neni ani zdaleka tak propracovaný a koncová pointa Věčnýho svitu daleko předčí, sice celkem pochopitelnej, ale zároveň taky dost divnej konec. Co se ale filmu nedá upřít je zábavnost, skoro celej film se dá dobře bavit a to hlavně díky Alianu Chabatovi, ten je tady fakt neskutečnej borec, ale i Gael Gacía Bernal mu zdatně sekundoval ve vtipných situacích. Škoda že to bylo tak zmatený, jinak se mi to líbilo ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Na tenhle film jsem byl docela zvedavej, jednak proto, ze je od Gondryho a taky proto, ze ma velmi slusny hodnoceni. A v podstate se stalo to, co sem cekal. Gondry se totiz misty moc zamotava do snu a zapomina vypravet pribeh. Ze zacatku to je jeste v pohode, sny pronikaj hlavnimu hrdinovy do zivota, ale milou a vtipnou formou. Jenze postupem casu se film stava cim dal tim vic zmatenej a ke konci sem uz vubec netusil, co je realita a co sny. Navic ani neni film nijak zvlast dobre ukoncenej a sceny, ktery ze zacatku pusobily vtipne a svizne, me misty ke konci uz otravovali. Co se tyce hercu, tak Gael je sympatak, ale daleko vic se mi libil "sexualni maniak" Alain Chabat, pokazdy, kdyz byl na scene, tak celej film skvele ozivil. I presto, ze jsem se misty v deji ztracel a misty se nudil, jedna se o originalni a kvalitni film, takze si 4* zaslouzi. ()

Reklama

k212 

všechny recenze uživatele

Prvních deset minut jsem si říkala, co to na mě ti tvůrci šijí, moje ostražitost vylétla na maximum a já čekala nějaké to velké osvětlování. Nicméně s přibývajícím časem začala ona obezřetnost klesat a já jsem se propadala stále hloub a hloub do svérázného snového světa, který skvostně reflektuje onu skrytou dějovou realitu. Základní ingredience = snová nahodilá "logika" totiž v tomto dílku hraje prim a to divák musí zcela přijmout. Je tu samozřejmě posledních pár nesnových minut, i ty však mají své realisticky trpké kouzlo. Navíc tvůrci nám servírují ujetou vizuální stránku, která nestaví na současných digi-trendech, tudíž je zcela ojedinělá a vlastně i originální, byť chvílemi okatě čerpá ze starých sci-fi děl. Film je také koncertem pro Gaela Garcíu Bernala, jeho postavu Stéphana mu správně naladěný člověk zbaští i se všemi extravagantními i negativními stránkami jeho osobnosti. A že je všechno to šaškovné snění zabaleno v nadlehčeném duchu, snad ani nemusím podotýkat. Nauka o snech je hodně optimistický film, taková ta injekce proti pesimismu, nejspíš. Na mě zabral. 80% ()

nunka 

všechny recenze uživatele

Herecký výkon božského sexi mexičana G.Bernala + originálny scenár a nevšedná réžia vytvorili nezabudnuteľný vizuálny snímok. Miestami romantický, permanentne hravý a tvorivý, trošku spadnutý na hlavu, ale veľmi milý. Celý čas som si pásla očko, Bernal sa skrátka blýskal v tejto roli a prevedenie fikcie a snových zážitkov bolo nesmierne komické a vrcholne originálne... ()

MISSha 

všechny recenze uživatele

I když fantasy žánr zbožňuju, tohle mi vůbec nesedlo. O uměleckém vizionářství neřeknu ani půl slova... ale o to horší mám výtky k šílenosti a potrhlosti postav,nelogičnosti, nudu žalující na díry ve vyprávění režiséra a naprosté ignoraci diváka sžít se alespoň s některou postavou snímku.Film bez ducha,čekala jsem hodně... škoda. ()

Galerie (77)

Zajímavosti (8)

  • 6-milionový úlet distributora Warner Independent debutoval (22. – 24. 9. 2006) v amerických kinech na 25. příčce žebříčku návštěvnosti s obratem 347 925 dolarů ze čtrnácti kin. Celkový zámořský výdělek dosáhl 4,6 milionu. (imro)
  • Hlavní roli měl původně ztvárnit režisérův oblíbenec Rhys Ifans. Spolupracovali na prvních verzích scénáře a Ifans vymyslel také název snímku. (imro)
  • Snímek získal cenu Chlotrudis od stejnojmenné organizace zaměřené na nezávislou kinematografii. (imro)

Reklama

Reklama