Reklama

Reklama

San Pietro

Dokumentární / Krátkometrážní / Válečný
USA, 1945, 32 min

Režie:

John Huston

Scénář:

John Huston

Kamera:

Jules Buck

Hrají:

John Huston
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

O bojích na Apeninském poloostrově po vylodění Spojenců. (oficiální text distributora)

Recenze (16)

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) San Pietro je myslím příkladem filmu, kde skutečná hodnota leží v divákově přemýšlení nad kontextem spíš než v díle samotném. Zajímalo by mě, jak by vypadala původní dlouhá verze filmu, která byla tehdejšími autoritami považována za příliš protiválečnou, aby na ní mohlo oko běžného člověka spočinout. Nějaká re-edice s modernizovanou hudební složkou by nejspíš nebyla od věci. Také hlas a styl vypravěče film hodně postaršuje, záběry samotné jsou dostatečně syrové na to, aby s sebou přinášely nadčasové (nesmrtelné?) sdělení. A kdyby byl film jenom sledem dlouhých statických záběrů zničené krajiny, tak by to bylo nejkrásnější, ačkoliv samozřejmě v souvislosti s tímto tématem používat slovo "krásný" je nemožné. Takže nejjasnější? ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

3,5 Silný dokument, ktorý mimoriadne autentickým spôsobom zobrazuje kruté boje o talianske mestečko San Pietro. Pritom pútavo a pomerne podrobne líči stratégiu útokov na nepriateľa (neveľmi úspešnú, keďže pri bojoch zahynulo viac ako 1000 amerických vojakov), nebojí sa ukázať hrôzy vojny bez príkras (hoci najbrutálnejšie scény boli vystrihnuté) a tiež ponúka vojnu pohľadom bežných ľudí. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Dôležitým faktorom pri hodnotení tejto snímky je jej žánrové zaradenie, čiže dokumentárny a krátkometrážny film. Ako dokument je dostatočne informatívny a správne vojensky krutý a naturalistický, jeho dĺžka je tak akurát, aby sa divák nezačal obšívať a nezačal očakávať nejakú premyslenejšiu dramatickú zápletku. Pre historických dokumentárnych fanatikov jeden z najdôležitejších zástupcov žánru. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Nečekaně silný pohled na tuhý boj Američanů s Němci o San Pietro. Přikrášlený snad jen v komentáři, jinak se vůbec nevyhýbá obrázkům zmrzačených, ohořelých amerických mrtvol. Nutný optimistický duch je dostatečně bržděn syrovou realitou a snímek vzdává hold jak usilovným útočníkům, tak neméně odhodlaným obráncům. ()

Kragujevac 

všechny recenze uživatele

Vydařený dokument o osvobozovaní Itálie a bojích u San Pietra. Nevím které ze scén byly natočené s herci a které byly skutečné, ale dokument je celkem dost naturalistický a nebojí se zobrazit i padlé (zbídačené) vojáky a poukázat na místa které se na první pokus obsadit nepodařilo a díky tomu padlo mnoho vojáků. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (4)

  • Ve filmu jsou použity archivní materiály i inscenované scény. (Hans.)
  • Film byl nakonec americkému publiku promítnut až po konečném vítězství v Evropě, což bylo příliš pozdě, aby mohl nějak ovlivnit názory veřejnosti na válku. (Hans.)

Reklama

Reklama