Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Sestry Samantha a Tara Carpenterové a dvojčata Chad a Mindy přežily řádění tajemného vraha ukrytého pod maskou ducha v městečku Woodsboro. Ve snaze zapomenout na tyto tragické události se všichni čtyři přestěhují do New Yorku, aby tam začali nový život. Netrvá to ale dlouho a objeví se nový a ještě brutálnější vrah v masce Ghostface a jejich životy jsou opět v ohrožení. (Forum Film CZ)

(více)

Videa (12)

Trailer 5

Recenze (356)

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Jak mám tuhle sérii jako srdcovku, tak mě šestka úplně minula. Za prvé se bohužel potvrdilo, že přeživší postavy z pětky mají pramálo co nabídnout do budoucna (i když uznávám, že duo sester má potenciál). Nové maso má nejhůře vystavěnou expozici ze všech dílů a jednotlivé scény jsou hotový festival "Hit and miss". Na dobré nápady (otočený úvod, drzá návštěva sámošky) vždy připadne nějaký podivný (nelogická volba, v jakém pořadí se půjde po žebříku, nadějně působící scéna v metru bez většího využití, vrahova až magická schopnost infiltrovat bytové komplexy). Obecně si myslím, že to tvůrci neměli vymyšlené vůbec blbě (hra s fenoménem opět snaživá), ale finále tentokrát, alespoň pro mě, vůbec nefunguje. Odhalení vraha vnímám jako nejvíc vzrušující část každého dílu, uzavření skládačky s následnou akční dohrou. A tady nejenže je motivace opsaná, ale hlavně působí vrah při její interpretaci extrémně směšně. A ne proto, co říká, ale jak to říká. Bettinelli-Olpin a Gillett možná chtěli vše zlehčit (ve smyslu "vrazi jsou maniaci a jejich obhajoba sebe sama absurdní, tak proč to tak i naplno nepojmout"), v mých očích nicméně i Roman (Vřískot 3), do té doby nejslabší záporák, alespoň ve svém odhalení měl nějakou sílu osobnosti a šel z něj respekt. A to tady není vůbec. Doufal jsem, že mě potěší návrat Hayden Panettiere aka Kirby, ale ta je (Vinou plastik?) téměř k nepoznání a zábavnost své postavy připomene jedinou scénou. A tak je to se vším. Drobnosti ano, celek ne. První Vřískot, který mě vyloženě nebavil. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Nejbrutálnější bodnutí jsou vrcholem celé série. A prostor je i pro inovativní prvky. Je to rok, co uplynul od vražd ve Woodsboro. A jelikož ze staré party zůstala jen Gale (Courteney Cox), bylo lepší dát permanentně vražednému městečku sbohem a s novou omladinou se ocitáme v New Yorku. Ghostface si ale nalézá ke svým obětem cestu i nadále. Sestry Samantha (Melissa Barrera) a Tara (Jenna Ortega), které přežily minulé vražedné běsnění, nebudou mít od útočníka s nožem ani na chvíli pokoj. A do hry se vrací také sličná Kirby (Hayden Panettiere), se kterou jsme se měli možnost poznat ve čtvrtém dílu, dnes už kariérně poskočila a je agentkou FBI. A teď k těm inovacím. Zásadní posun představuje razantní změna prostředí. Nalézáme se vůbec poprvé ve velkoměstě, což odbourává tradiční sevřenost zapadákova, kam byla všechna předchozí dějství situována. Nesetkáme se už s Neve Campbell, dosavadní hlavní hrdinkou, po které se nikomu stýskat nebude. Horší herečka už snad ani neexistuje a ještě si diktuje značné finanční nároky. Ghostface si po první vraždě hned v úvodu sejme masku, jeho obětí je Samara Weaving, následně v obchodě se smíšeným zbožím bere do rukou jinou vražednou zbraň než je nůž, a sice brokovnici. A velká vylepšení doznaly jednotlivé mordy, které jsou krvavé jako nikdy předtím. Paradoxně po těch všech četných a kvalitně krvavě vyvedených bodnutích zůstává stále mnoho přeživších. A to filmu neprospívá. Odpustil bych si i směšné cameo Skeeta Ulricha, sériového vraha z jedničky a zároveň otce Samanthy, který se své dceři zjevuje jako halucinace. Na hraně parodie je závěrečné rozuzlení, které má ale zdárně napínavý finální průběh, a pro jeho úplné pochopení je dobré vidět Vřískot 5. A vlastně ve výhodě jsou ti diváci, kteří mají sérii zhlédnutou celou, neboť se před nimi rozprostře svatyně, ve které jsou k vidění všechny zásadní propriety z předchozích Vřískotů. Důvěru ve scénář opětně dostala dvojice James Vanderbilt a Guy Busick, režie byla svěřena znovu dvojce Matt Bettinelli-Olpin a Tyler Gillett, kteří po odvarové pětce měli co zlepšovat. Přitvrdili v brutalitě, z Melissy Barrery je solidní sexice, inovovalo se a dopadlo to zdárně. 8/10 ()

Reklama

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

5/10 Najhorší a najzbytočnejší diel ságy, kde úplne chýbajú tradičné trademarky: chytré dialógy (obmedzujú sa na zopár hlášok) a meta-rovina (ten dvojminútový monológ o franchise nemožno brať vážne). Pritom úvodná scéna je ešte celkom uchádzajúca, ale ako skončí, začne klasický slasher, ktorý funguje iba ako pokračovanie svojho vlastného sveta bez prerazenia "štvrtej steny" a, čo je ešte horšie, aj so slabo napísaným postavami. Dôvod, prečo Sidney/Dewey/Gale fungovali tak dobre v piatich filmoch, bolo, že každá postava bola významne iná (final girl, policajt a reportérka), tu sa traja preživší tínedžeri a jedna staršia sestra zlievajú do jednej masy. Alebo žeby nakrútiť Scream 6 ako rutinný slasher bola akože tá sofistikovaná meta-rovina? ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Sequel přišel dřív, než bychom čekali. Opět se řeší stará traumata a vrací se známé postavy. Dělá si to tak nějak srandu samo ze sebe. Přesouváme se do New Yorku a vrahů je opět víc. Jenže kdo to jen může být? Postavy umírají jak na běžícím pásu a podezřelých přibývá. Nakonec vše vyvrcholí velkým finále. Prostor pro další díly ale moc nevidím.... "Celé je to frančíza." ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Docela mě překvapilo a jako fanouška série zároveň potěšilo, že se bude v kinech vřískat pošesté pouhých čtrnáct měsíců po uvedení pátého Vřískotu, který přišel po dlouhých jedenácti letech po čtyřce (a posledním Cravenově "zářezu"). Jak už jsem říkal, mám pro Ghostface slabost, tudíž jsem svolný přehlédnout fakt, že se jedná do nemalé míry o recyklát předchozích filmů - jako fanoušek si ale právě cením onoho propojení mezi jedničkoupětkou, které jsem si (vedle spousty popkulturních odkazů) vyloženě užíval. Samotné intro, které si šibalsky pohrává s hororovými pravidly a staví je na hlavu, dokazuje, že má "vřískající série" stále co nabídnout. Uvítal jsem situování filmu do New Yorku, kde se tvůrcům podařilo využít jiných lokalit a nabídli tak několik vskutku povedených scén - ať už šlo o chladnokrevnou sekvenci ze samoobsluhy či bytu, nebo o atmosférickou scénu z blikajícího metra. (Spoiler alert!) Identita Ghotsface je člověku jasná od první zmínky o zesnulém rodinném příslušníkovi, nejpozději pak od útoku v bytě, ale o nějaký plot twist tvůrcům ani nešlo, jako spíše o ono pohrávání si s diváckými očekáváními a hororovými pravidly a vytváření "skrýmverza". Divák (ideálně fanoušek) pak s klidem přehlédne nesmrtelnost jistých postav a s uspokojivým úsměvem jen pozoruje nekompromisní likvidaci záporáků. (End: Spoiler alert!) Šestka na mě tedy ve výsledku rozhodně nepůsobila nudně, ani unyle, má-li ale vzniknout další pokračování, čemuž bych se nebránil, byla by vhodnější alespoň tříletá pauza. ()

Galerie (66)

Zajímavosti (31)

  • Ve stanici metra můžeme mnohokrát jasně vidět nástupiště 96. Rok 1996 je rokem, kdy byl vydán Vřískot. (HanzoBureshi)
  • Brokovnice, kterou Ghostface ve filmu používá, je Mossberg 590. (HanzoBureshi)
  • Se svojí 123minutovou stopáží je tento díl nejdelší z celé série Vřískot. (HanzoBureshi)

Související novinky

Sedmý Vřískot vítá staré známé

Sedmý Vřískot vítá staré známé

12.03.2024

Kolem vřískající série bylo v nedávných měsících poměrně velké rušno. Poslední Vřískot 6, jenž měl premiéru zhruba před rokem, v kinech vydělal slušné peníze, stejně jako jeho předchůdce pátý díl,… (více)

Sedmý Vřískot přišel o hlavní hvězdu

Sedmý Vřískot přišel o hlavní hvězdu

22.11.2023

Zajetá a komerčně úspěšná hororová série je ve velkých problémech. Třiatřicetiletá herečka Melissa Barrera, hvězda posledních dvou dílů populární hororové řady Vřískot, totiž dostala vyhazov z… (více)

Sedmý Vřískot střídá post režiséra

Sedmý Vřískot střídá post režiséra

03.08.2023

Oblíbená hororová řada opět mění tvůrčí tým. Poté, co otěže nad sérií původních čtyř filmů z let 1996 až 2011 v režii legendárního Wese Cravena v roce 2022 převzalo režijní duo Matt Bettinelli-Olpin… (více)

Projekty od Universalu loví mladé hvězdy

Projekty od Universalu loví mladé hvězdy

14.04.2023

Studio Universal v současnosti chystá několik projektů, jimiž by rádo navázalo na své zajeté a osvědčené značky. Jedním z nich je tento týden oznámený a blíže nespecifikovaný příspěvek do světa… (více)

Reklama

Reklama