Reklama

Reklama

Matka

  • Velká Británie The Mother
Trailer

Obsahy(1)

Obyčejná důchodkyně je po manželově smrti odkázána na péči své vzdálené a příliš zaměstnané dcery. Cítí, že její život už víceméně skončil. Ovšem ne tak docela... Nenápadná babička, kterou v obchodě bez povšimnutí minete, ta zlomená žena, jež má už život za sebou, se náhle, bezhlavě, bouřlivě a především nevhodně zamiluje a naváže poměr s mužem, který je o polovinu mladší než ona sama. Poměr, v němž nechybí vášnivý sex... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (29)

Nick Tow 

všechny recenze uživatele

Popiska na žaketke lákala najmä gerontofilov a tak som si (ja, starý "loliťák") požičiaval Matku s nemalými rozpakmi. Ale popisky klamú a zveličujú, pretože Michellov film je v prvom rade "vzťahová" dráma, ktorú isté kontroverznejšie motívy iba jemne a v podstate decentne korenia. Chvalabohu. Pitva rodinných vzťahov, kde sa sebectvo mení na buldozér v kvetinárstve, mohla dopadnúť lepšie, keby sa scenáristovi chcelo vierohodnejšie vstúpiť do "vnútra" postáv - paradoxne najmä tej hlavnej. Ešteže režisér prorocky siahol na castingu práve po Anne Reid, nestrácajúcej ani vekom pôvab a charizmu (...a potom, že nie som gerontofil...) ()

Faye 

všechny recenze uživatele

Na vztahu starší ženy a mladšího muže nevidím nic nepatřičného, natož šokujícího. Proč taky. Takže ani „Matka“ není žádný skandální film jak se nás snaží přesvědčit distributor. Trochu problematickým je ve vztahu jen fakt, že oním mužem je ten, kterým chce být milována, obdivována a držena v náručí její dcera. Jinak je to snímek hlavně o vztazích ve vlastní rodině „Jednou budeme taky takoví. Nikdo nás nebude chtít.“, o strachu ze samoty „Můj muž měl rád, když jsem byla doma a starala se o něj. Nesnesl by, kdybych se s někým přátelila“, a ze stáří, vždyť život tak pádí ….. „Kdybyste po mně chtěl, abych popsala, co jsem v životě dělala, musela bych říct: Nic moc. Jako bych vlastně nebyla. Jen jsem si pořád o všechno dělala starosti.“ Takže už jenom zopakuji velkou pochvalu pro úžasnou Anne Red a to nejen za její odvahu a jelikož se nedá spoléhat na to, že by nás v šedesáti mohl třeba jen potěšit muž s postavou Daniela Craiga, držela bych se rady „buďme živí, dokud neumřeme“ raději už teď ! ()

Reklama

Radim 

všechny recenze uživatele

Když si na DVD přečtete obsah, myslíte si, že vztah staré ženy a o generaci mladšího muže může být tabuizován, ale zase tak něco extra to není. A pak se podíváte na film a zjistíte, že jsou věci, na které připraveni nejste. Civilně natočený snímek se dotýká témat jako stařecká sexualita, stáří, samota, nepochopení, pokřivené vztahy v rodině. Zajímavý je zvuk, resp. prakticky absence hudby, a kamera s důrazem na detaily. ()

alenka 

všechny recenze uživatele

asi jsem nemela volit cesky dabing, ponevadz se vytratilo kouzlo anglictiny a i hereckych vykonu. upoutavky na obalce dvd jako sokujici a borici hranice me opet nachytaly uplne zbytecne. zadny sok, zadne drama, jen vlekly film s dobrym nametem, ktery by musel zpracovat daleko zrucnejsi filmar. rada se oddavam britskym filmum, ale tohle je spis inscenace. ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Velmi dobré psycho. Vše co jsem chtěl napsat, lépe zvládl Damiel. Primárně tu nejde o sexuální vztah důchodkyně k nezodpovědnému čtyřicátníkovi ale o celou destrukci života, ideálů a síly žít po manželově smrti a především o destrukci vztahů v rodině, jež si všichni tak idealizovali, zejména nebožtík. Scénář chvílemi ulétává, např. mi připadá dost nereálné, že si babička zve svého nabíječe do Hostinského pokoje(jak to nazývá) během dvou dnů. Ale suma sumárum velmi dobrý film. Vybarvení Darella nebo jak se ten týpek jmenuje je velmi realistické, živnostníci co dělají vše a nic vlastně neumí, pořád smrdí korunou, a ještě brečí nad svou chudobou, to jsou i naši Darellové, těch tu máme taky tisíce. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (1)

  • Děti Mayina (Anne Reid) syna Bobbyho (Steven Mackintosh) ve filmu představují potomci režiséra Rogera Michella. Jacka, syna Mayiny dcery Pauly (Cathryn Bradshaw), hrála dvojčata Carlo a Sachin Kureishi, synové autora scénáře Hanifa Kureishiho. (vesper001)

Související novinky

Tvůrci Tirzy a Venuše zavítají v dubnu do Prahy

Tvůrci Tirzy a Venuše zavítají v dubnu do Prahy

07.04.2012

Filmoví fajnšmekři mají jedinečnou příležitost shlédnout dva úspěšné snímky současné světové kinematografie a navíc se vůbec poprvé osobně setkat s jejich tvůrci. V rámci 22. ročníku mezinárodního… (více)

Reklama

Reklama