Reklama

Reklama

Fahrenheit 9/11

  • USA Fahrenheit 9/11 (více)
Trailer

Obsahy(1)

Protibushovský politický dokument amerického režiséra Michaela Moorea Fahrenheit 9/11 získal na letošním MFF v Cannes Zlatou palmu za nejlepší film. V první části filmu předkládá ironický portrét Bushovy osobnosti a zabývá se okolnostmi a následky teroristického útoku na WTC včetně války v Afghánistánu. Upozorňuje na Bushovo přehlížení signálů o chystaném útoku, ale vrací se také k jeho kontaktům se saúdskoarabskou oligarchií. Druhá část je zaměřena především na válku v Iráku. "Koho by zajímal Irák, kdyby tam nebylo druhé největší naleziště ropy na světě? Bush bombarduje celý svět kvůli naftě," zazní ve filmu. Poslední část snímku Fahrenheit 9/11 je nejemotivnější, Moore se v ní soustřeďuje na výpovědi lidí, které válka postihla nejen v Iráku, ale i doma ve Spojených státech. Film je natočen atraktivní, zábavnou formou, v níž nechybí humor, což režisér v Cannes zdůvodnil především tím, že mu šlo o to, zaujmout mladé "popcornové" publikum, jemuž je jeho film určen a které - pokud se nebaví - z kin záhy odchází. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (290)

Eddard 

všechny recenze uživatele

Hmmm... jdou vůbec podobné dokumenty hodnotit jako filmy? Jedna věc je řemeslná zručnost s jakou jsou natočeny, kde se samozřejmě dají srovnávat s narativním filmem, ovšem v podobných politických agitkách je forma jen nejnižší (i když v důsledku velice důležitý) služebník obsahu či poselství chcete-li. Moore moc dobře ví, jakou formu zvolit, aby dosáhl kýženého efektu, zde problém není. Když přecházím k obsahu, dostávám se z pole kinematografie na pole politiky a to už by bylo zcestné (proč by vás měl zajímat můj politický názor?!), tudíž končím s tím, že mě tenhle tlouštík zklamal. Demagogie, stejně nebezpečná jako ta, kterou sám kritizuje. 60% ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Mooreovi to zatiaľ vychádza a ja mu to celé nezazlievam, nevyčítam, ale zároveň ani nechválim a neospevujem. Ten chlapík jednoducho vie pekne pospájať určité obrázky, zostrihať niektoré videá a trefne hodiť nejakých pár poburujúcich údajov. Či je to už pravda, alebo nie, to už tu rozoberať nebudem, každopádne ja som sa bavil. Bavil po znepokojujúcej stránke, že - čo keby to tak naozaj bolo. Čo je však zaujímavé, polhodinka venovaná čisto vojne v Iraku, ktorá mala byť tou pútavou a dojemnou úplne strácala na pointe. Moore však vie týmto štýlom poriadne zatlačiť na pílu a na jeho dokumenty sa budem vždy tešiť. A vôbec nemusia byť postavené na faktoch svätej pravdy. 80%. ()

Reklama

petaspur 

všechny recenze uživatele

Michael Moore nechtěl, aby do čela jeho země byl opět zvolen zabržděný, avšak ve vládnutí vychytralý, George W. Bush a proto sestavil výběr z toho nejvtipnějšího, co kdy George udělal a vypustil z dutiny ústní. Natočil stejně demagogický snímek jako státní propaganda a rovněž nedal těm, ze kterých udělal kašpárky, možnost k vyjádření. Pravda je jako vždy někde na půli cesty, ale mně je to celkem jedno, protože jsem se při zesměšňování Bushova aparátu a ukázkách americké "demokracie" dobře bavil. ()

dzej dzej 

všechny recenze uživatele

Je navýsost potřebné oponovat všeobecně uznávaným dogmatům o správnosti kroků americké zahraniční politky, humánnosti války v Iráku a sobecké sebestřednosti George W. Bushe a jeho týmu, ale proboha ne takhle... Moore v tomto dokumentu využívá propagandy, která s v ničem nezadá s tou, kterou tak tvrdě kritizuje. I ty nejvíce šokující materiály ztrácejí svou účinnost, pokud nejsou podrobeny konfrontaci, pokud není dán prostor druhé straně. Nenávist k jedné osobě nemůže být hnací silou téměř dvouhodinového filmu. Mooreovi nelze upřít dobrý čmuchací instinkt, cit pro detail a schopnost budovat emociálně nabité scény, to vše ovšem nedokáže zakrýt základní morální nedostatky jeho filmu. ()

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

Michael Moore chtěl ukázat, že George W. Bush je nejhorší prezident na světě, a to se mu daří velmi dobře. Ale činí tak způsobem ne zrovna "férovým". Takže pokud si myslíte, že Bush je manipulátor a demagog, to samé musíte říct i o Mooreovi; oba dva si upravují a zveřejňují fakta jen tak, jak se jim hodí. Ale ačkoliv je Fahrenheit 9/11 demagogické a manipulativní, je to rovněž docela zábavné. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (11)

  • Michael Moore svým filmem překonal rekord filmu Rocky 3 s nejvyšším openingem pro film promítaný v méně než 1 000 kinech a jako první dokument v historii zdolal 100-milionovou hranici. Za první víkend také vydělal tolik, co Moorovo předcházející dílo Bowling for Columbine (2002) za tři měsíce. (imro)
  • Fahrenheit 9/11 se dočkal největšího počtu kopií v jakém kdy dokument do kin nastupoval. První týden to bylo 868, druhý 1 725 a ve třetím kolovalo po USA dokonce 2 011 kopií. (imro)
  • Michael Moore povolil stahování dokumentu z internetu, protože chtěl, aby se dostal ke každému obyvateli USA. (imro)

Související novinky

Politika Sydneyho Pollacka

Politika Sydneyho Pollacka

05.04.2007

Sydney Pollack se politickým thrillerům rozhodně nevyhýbá, což dokázal i jeho předposledním filmem Tlumočnice, který se odehrávala na horké půdě OSN. Po tomto snímku si odpočinul dokumentem o svém… (více)

Demagog Moore?

Demagog Moore?

22.12.2006

Kontroverzní Michael Moore se včera zúčastnil soudného řízení, na které ho dostala žaloba seržanta Petera Damona, člena Massachusettské národní gardy a vojenského veterána, který v Iráku přišel o obě… (více)

Reklama

Reklama