Reklama

Reklama

5x2

  • Francie 5x2 (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Film zachycující 5 příběhů ze života dvou milenců je zvláštní tím, že se odvíjí od konce k začátku jejich společného života. Od rozvodu v úvodu přes návštěvu homosexuálního bratra s přítelem, porod a svatbu k romantickému dovolenkovému seznámení. Režisér François Ozon tímto odlehčuje jinak poněkud smutný příběh... (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (102)

emma53 

všechny recenze uživatele

Příběh jednoho končícího manželství s pěti zpětnými, zřejmě klíčovými zastávkami jejich soužití. Jeden nejmenovaný uživatel by mně na to řekl, takový už je holt život, což je bezesporu pravda, ale bylo nám to naservírované docela zajímavou formou. Pár otázek mi sice zůstalo nezodpovězeno, ale možná to byl úmysl, abych mohla zapojit i svou fantazii. Ozon umí rozhodně vzbudit zvědavost na další jeho snímky: ()

Brandon 

všechny recenze uživatele

Existuje spousta nevysvětlitelných jevů. Spousta věcí, které nedávají smysl. 5x2, pět střípků úplně obyčejného života jednoho páru. Všední příběh o rozvodu, nevěře, dětech, manželství a prvním setkání. Vsadím se, že nejedna dvojice se v Ozonově snímku pozná. Nijak výjimečný film, ale snad pro tu obyčejnost a příjemně podanou smutnou realitu 4*. ()

Reklama

bouncer 

všechny recenze uživatele

Za každý příběh jednu hvězdičku :-) Ne, teď vážně. Nádherný, jednoduchý příběh, který mě uhranul. Neříkám, že se v něm zrovna něco děje a že by nápad vyprávět vztah dvou lidí od konce na začátek bylo nějak originální, ale je to strašně působivé a deprimující zároveň. Vše je natočeno s obrosvkým citem a já tomu nemám co vytknout. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Nedokážu si pomoct, ale po celou dobu mi 5x2 připomínalo divadlo. Bylo to hlavně tím, že režisér a scénárista Francois Ozon celý snímek zkoncipoval do pěti dějství, ve kterých vždy představil dva stejné lidi. Jenomže ať už se jedná o počáteční rozvod (obrácená časová chronologie) výchovu syna, jeho narození, svatbu a závěrečné seznámení, pokaždé jako by divák viděl úplně odlišné lidi. Jenomže v těchto pěti hlavních bodech manželského soužití mi něco chybělo. Chyběla mi celistvost děje, který se mi odehrával před očima. Scény by totiž šli použít i jako dobrý podklad pro televizní minisérii, než jako jednotný celovečerní film. Jejich vzájemné propojení si divák musí domýšlet a ač to není nic těžkého – Ozon jako režisér se opravdu vyznamenal – právě toto „spojení“ mělo být hlavní bodem jeho „přitlačení na pilu“. Takhle divákovi zůstane pět epizod, které bude sledovat bez sebemenšího zájmu, protože film jako celek postrádá jakoukoliv atmosféru a jakýkoliv „záchytný bod“, ve kterém by jsme si mohli k postavám vytvořit vztah. Tenhle film je vlastně natolik zahleděný do sebe a sám sebe tak hýčká, že už vlastně ani nic a nikoho nepotřebuje, včetně diváka. A to je fakt stejně pevný, jako že 5x2 bude 10. Škoda, že s tím jedním by se hnout dalo. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Čo sa stane, ak sa režisér rozhodne natočiť fádny príbeh manželstva, ktoré končí rozvodom v obrátenom časovom slede? Velmi zaujímavý film, kde manželské krízy a nevery nie sú v snímku to najnepríjemnejšie, to je skor úplný záver, keď sledujeme pomerne gýčové zobrazenie zoznámenia páru, pretože vieme, ako sa to celé skončí. Otázne je, či vybral Ozon tie správne okamihy z ich spoločného života. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (9)

  • Při castingu hledal režisér herce, kteří by se k sobě hodili co nejlépe - a na jejich vyzkoušení jim dával zahrát hádku z Bergmanova opusu Scény z manželského života. (imro)
  • Ozon potvrdil své postavení velkého filmaře, když si po natočení úvodních scén filmu dopřál téměř půlroční pauzu. Během ní se ješte věnoval zbytku scenáře a zároveň hercům poskytl čas na přípravu mladšího vzhledu, jelikož děj je vyprávěn retrospektivně. (imro)
  • Valeria Bruni Tedeschi, která se ujala hlavní role, byla za svůj výkon nominována, mimo jiné, na Evropskou filmovou cenu, nicméně první a jediné ocenění získala až na festivalu v Benátkách. Konkrétně to byla Pasinetti Award. (imro)

Reklama

Reklama