Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Studentky střední školy prožívají všední starosti svého věku - připravují se na maturitu, chodí na výrobní praxi do strojírenského závodu a soutěží o lyžařský zájezd do Krkonoš... Vznikl mírně nabádavý příběh, který upřednostňuje vzorové chování svých hrdinek a ukazuje, jak zodpovědně a uvědoměle by se všechna mládež měla chovat - třeba uzavírat závazky, že při zkoušení nebude opisovat, napovídat si. Samozřejmě, že vedle bezprostředních vhledů, jaké přinesly filmy jako "Pytel blech" nebo "Černý Petr", tento snímek stěží obstojí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (17)

cyglos 

všechny recenze uživatele

Nedopatřením jsem nahlédl na některé komentáře ještě před tím, než jsem se na film podíval. Znejistěl jsem, zda tomu věnovat čas. Vyloupl se film, u kterého bych polemizoval s některými, uváděnými konstatováními. Civilní herecké projevy, nepřehrávání, věk, který nebyl mimo reál, rozumné líčení, dobře zvolené typy představitelek. Doba vystřižená bez pozlátek. Sice by bylo divné, pokud by v takové sestavě nebyla rivalita, ale to je názor navíc. Kamera, střih, reálie, hudba . . . Celým filmem je protkána atmosféra doby, ještě se mluví v souvětích, myšlenky mají hlavu i s patou. Proložená poezie je příjemným bonusem. Nechtěl bych vynechat náhled do praktické výuky ve výrobních halách, přestože některé úkony byly lehce mimo, ale na tom film nestojí. Pan Hlavatý do "fabriky" zapadl jako pr...l na hrnec. Takoví skutečně existovali. Pět hvězd patří tomuto snímku právem. Nehraje si na umění, ale kvalita provedení všech filmařských profesí, a režie takového námětu je skvostná. ()

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejpůvabnějších filmů ze školního prostředí, které jsem dosud viděl: černobílá mozaika neobyčejné poezie, hudby, gest i jazyka, precizně komponovaná a vyvážená, přesvědčivě navozuje atmosféru rozednívání zlatých šedesátých. Moralizující „prohlubování“ „živých obrazů“, kolorovaných dobovou populární taneční a jazzovou hudbou a studentským humorem, je nenásilně zakomponováno do epické sítě, na jejíž hlavní vlákna se jakoby mimoděčně přichytávají drobné epizodky ze třídy i mimo ně. ()

Reklama

troufalka 

všechny recenze uživatele

Výrazný problém všech středoškolských (učňovských) filmů - protagonistům je většinou o deset let více než postavám, které představují. Ještě nikdy jsem neviděla skutečně zdařilý projekt ze střední. Malou výjimkou je Vyšší princip s ohledem na téma a zpracování, nikoliv na autenticitu prostředí a skutečné problémy dospívajících. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Velice sympatický snímek. Maturantky z roku 1963 a jejich znalosti chemie, matematiky nebo jazyka českého, i celkový pohled na život, by mohl být velkým vzorem pro mnoho dnešních studentů. Ač se filmu nevyhýbá lehká naivita, v žádném případě nepostrádá silnou šedesátkovou atmosféru. Naopak, skvělé muzikálové prvky, dialogy jakoby "bez scénáře" a naprosto přirozené herectví všech zúčastněných. Natočit podobný příběh maturantů dnes, by mělo za následek další nepochopitelně vyumělkovaný pokus o obraz západoevropské mládeže, nebo rovnou té zaoceánské. Neobyčejná třída má v sobě střípky osobitosti filmu Pytel blech i malé kousíčky odkazu Pěti holek. Má v sobě jednoduše to, co by dnešnímu zpracování zcela chybělo. ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Časem hodně nahlodaný snímek, který se však občas blýskne dnes již zvláštní atmosférou doby. Dívčí třída je někdy doslova na zabití (Závazek, že dívky nebudou opisovat byl hodně přitažený za vlasy), ale jindy docela trefně (nevím jestli chtěně) kriticky odráží absurditu totalitní výchovy. Každopádně sympatické haštěření se nakonec zvrhne v šedivou moralitku a ani živelné výkony hereček (z nichž se jasně vytyčuje Čočková, která je doslova k sežraní) nedokáží zachránit epizodicky laděný příběh. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama