Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vzrušující a působivý film Okrsek 49 vypráví příběh baltimorského požárníka Jacka Morrisona (JOAQUIN PHOENIX), který se stává z nezkušeného nováčka ostříleným bojovníkem s ohněm. Při namáhavé a riskantní práci, kvůli níž i přes veškerou snahu nezřídka zanedbává manželku a děti, často spoléhá na podporu svého rádce a šéfa Mikea Kennedyho (JOHN TRAVOLTA) a svou druhou rodinu - ostatní požárníky, které drží pohromadě téměř bratrské pouto. Když se ale ocitne uvězněn uprostřed nejhrozivějšího požáru své kariéry, jeho život a věci, které v něm považuje za podstatné - rodina, důstojnost, odvaha - se náhle stávají ještě důležitějšími než kdykoliv předtím. Zatímco se jeho kamarádi z hasičské jednotky snaží udělat vše pro jeho záchranu, Jackův život visí na vlásku. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (257)

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Travolta více v pozadí než bych si přál. Prakticky v tomhle snímku o hasičích se zjevuje nenadále, protože režisér prostě cítil že by měl nějaký prostor dostat, když se jedná o takovou hvězdu. O jeho postavě se nedozvídáme zhola nic. Jediný kdo si vysloužil scénaristickou péči je Phoenix, který hraje chrabrého a udatného Jacka Morrisona. Oheň je někde jinde. Tohle je taková klasická rodinná limonáda na nedělní večer. 60% ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Óda na hasičské remeslo. Na film sa však nepozerá zle, vyžaruje z neho príjemná odpočinková energia. Jednotlivé akčné scénky pri hasení ohňa sú dostatočne napínavé aj emočne zaujímavé. Na druhú stranu, J. Phoenix tentoraz nijak zvlášť neohúril, svoju postavu síce zvládol, ale akosi bez života, mdlo a fádne. Na kvalite filmu to žiaľ dosť uberá. Jediný, kto výraznejšie herecky zaujal bol Travolta, len škoda, že sa mu nedostalo viac priestoru. U mňa nadpriemer s odretými ušami. 70/100 ()

Reklama

Gemini 

všechny recenze uživatele

Zaslouženě "velké" pojetí pro drama o těch, bez nichž by spousta lidí nikdy nevychovala svoje děti. Dobrý výběr herců, nijak nepřehnané hrdinské momenty, realisticky vypadající zásahy - prostě radost pohledět. Povedená je i doprovodná hudba od Williama Rosse, která svými irskými motivy projasňuje tu leckdy neveselou podívanou. Takže formálně není moc co vytknout. Problém je, že i přes zlidštění příběhu "bojovníků s ohněm" mimo jiné více či méně prokouknutelnými fórky a - přiznejme to 49. Okrsku k dobru - některé překvapivé okamžiky nemám z Joaquina Phoenixe pocit, že by ze sebe vydával víc, než je nutné. A to je docela problém, když je to celé především o něm. I když se Ladder 49 prezentuje jako poctivější řemeslo - netahá tu diváka za fusekli například honbou za psychopatickým žhářem, nejlépe z řad hasičů, není tu ani žádná rodinná tradice nebo tak něco - je to i u mě tak, jak to píše kleopatra: jako první se mi na dané téma vybaví Oheň od Howarda. A pak ten od Lucie, ale to už je jiný příběh;) 60% za dobře odvedenou práci. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

první co mě upoutalo byla hudba w.rosse. no a potom hasičský sbor baltimor. můžete se podívat, jak by vypadal váš život, když se stanete hasičem. veselé i smutné příhody od počátku vaší působnosti mezi chlapi, kteří si myslí, že zachraňovat lidi je super zábava, až po mazáctví, kdy se stanete průzkumákem. a pak jednou nepřijdete domů a venku se objeví červený auto. no a všichni budou (v tom lepším případě) oslavovat váš život. musím říct, že se mi velmi líbil zvuk. v boji s požárem, když o něco šlo, jej spolu s kamerou nechávali všichni zůčastnění vyniknout. a dojem ze záchranných akcích tak působil mnohem silněji. ale jinak: takovej normální americkej oslavnej snímek. ani ty herecký výkony mě tolik nezaujali. bohužel. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Vzhľadom na určité aktuálne udalosti u nás som dostal chuť pozrieť sa na to jak pracujú profesionálni amerikánski filmoví hasiči. Znázornenie ich postupov je ok. Celkom zaujímavé a na filmové pomery sa nejedná o nejaké extrémne zveličené kúsky. Ale po ostatných stránkach to je celkom nuda. Film sa sústredí na vykreslenie obyčajného života hasiča. Čo robí v robote, keď nie je v teréne a hlavne jak tá nebezpečná práca ovplyvňuje jeho rodinu. A práve táto línia, ktorá má byť nosnou je taká nemastná neslaná. Postavy si ma ničím nezískali. Väčší priestor má len Phoenix a Travolta. Ostatní sú len do počtu. Travolta ako šéf tej jednotky mal občas zábavnú scénu alebo chvíľu keď rozdával múdre rady, ale Phoenix pôsobil celý čas znudene a bolo mi jedno či to na konci prežije alebo nie.Čo sa týka hasičskej tématiky, tak je u mňa stále vrcholom žánru akákoľvek epizóda zo seriálu Third Watch, ktorá sa venovala hasičom jak po akčnej stránke, tak čo sa týka vykreslenia postáv a náročnosti tohto povolania. 5/10. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (16)

  • Okrsek 49 byl v podstatě první film o boji hasičů s ohněm od Ohně (1991). Mezitím se v úloze muže v červené kombinéze objevil jen Arnold Schwarzenegger v Collateral Damage (2002) a Dennis Quaid ve Frekvenci (2000). V těchto filmech byl boj s ohnivým peklem ale odsunutý na vedlejší kolej. The Guys z roku 2002 byl zase adaptací divadelní hry vytvořené na počest hasičům, kteří zemřeli v New Yorku 11. září 2001. (imro)
  • Ve scéně, kde je Jack Morrison (Joaquin Phoenix) v hořící továrně a propadá se s ním podlaha, upadne mu helma. Když se však propadne, následuje střih, kdy mu kape na čelo voda, a helmu opět má a nasazuje si ji. (Cundroklepac)
  • Ve scéně, kdy Linda () pije na ex v restauraci drink, mění se v jednolitvých záběrech množství pití ve sklenici. (jirijost)

Reklama

Reklama