Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh Viktora Navorského, který přijíždí do New Yorku. Netuší, že během dlouhého letu proběhl v jeho zemi vojenský převrat. Nesmí vstoupit na území USA. Bezprizorní, s pasem neexistující země, musí Viktor Navorski strávit nějakou dobu v tranzitní části Kennedyho letiště a čekat, až v jeho zemi skončí občanská válka. Týdny a měsíce jsou čím dál tím delší. Viktor pomalu objevuje labyrint terminálu - zhuštěný svět plný absurdit, velkorysosti, ctižádosti, zábavy, společenského postavení, ale i romantiky, kterou pozná s překrásnou letuškou Amelií. Pro Viktora však ještě neskončilo uvítání letištním úředníkem Frankem Dixonem, který ho bere jako poruchu v byrokratickém systému, jako problém, který nemůže vyřešit a kterého se zoufale snaží zbavit. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (831)

Jossie 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch filmů od Spielberga, co mi prostě nesedly. Tom Hanks podle mě dost přehrával ( opravdu je to můj oblíbený herec ), děj byl moc málo uvěřitelný, nepřišlo mi to ani nijak vtipné a jediné, co se mi líbilo, byl příběh portugalského řidiče vozíku a imigrační úřednice a role Catherine Zeta-Jones, kterou jinak moc nemusím. Jako oddechovka je to dobré, ale jako film, na který bych se ráda znovu podívala je to málo. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Moc pěkná první polovina, která je skutečně mimořádně vtipná. Tom Hanks vrací letiští vozíky za čtvrťáky, Tom Hanks si lepí sendvič ze sušenek, Tom Hanks nakupuje hamburgery, Tom Hanks se sprchuje na letištních záchodech, Tom Hanks si staví postel z židlí... Od druhý poloviny se mi ale čím dál tím víc zdálo, že scénář přestřelil, celá romance mezi Viktorem a Ameliou se nevyznačovala ničím, co by tak nějak stálo za zmíňku. Podobně dopadla i celá pointa s Viktorovou krabičkou od buráků, po jejímž vyřčení jsem si říkala, jestli si Tom dělá srandu a nepřijde v další větě s něčím originálnějším. No, to se nestalo. A závěr? Osobně musím říct, že jsem něco takovýho čekala, jenomže jsem doufala, že to Spielberg dokáže podat tak, že budete zamačkávat slzu v oku. Bohužel ale i taky film zklamal. Pochválím tedy z druhé poloviny jen závěrečné titulky, které, dělané formou podpisů jednotlivých herců / producentů / režiséra / scénáristů působí moc hezky. ()

Reklama

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Tenhle film mi přišel slabý na Spielberga a velmi průměrný na běžnou produkci. První polovina byla úžasná (až na pár drobností), herci a zejména Tom Hanks jsou také výborní, ale co mi na filmu nesedělo je spusta klišé, předvídatelný vývoj všech postav a hlavně to, jak jsou postavy schématicky načrtnuty. Hrdina je hodný chudák, Amélie nestálá krasavice, indický uklízeč je zpočátku nedůvěřivý ale nakonec se obětuje, personál terminálu bude hrdinovi samozřejmě bezmezně pomáhat a šéf bezpečnosti je slizký nelida. Musím říct, že právě tohle schématické nepružné popsání postav mě nakonec nejvíc odradilo od toho, abych dala filmu víc. Nicméně jde o příjemnou nenáročnou podívanou na dlouhé večery, která nepřináši nic nového a řadí se mezi mistrovy nejhorší film (vedle Jurského parku 2, bohužel). ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemný snímek, až překvapině nespielbergovský, bez zbytečných klišé a srdceryvných sladkobolných hollywoodských konců (tedy v mezích normy a žánru daného filmu), na rozdíl od některých dalších místních komentujících jsem se ani jednou nepřistihl, že by mě tenhle film citově vydíral. Oceňuji hlavně sám scénář (tady ovšem již s tak typicky Spielbergovsky lidským příběhem) a především herecký výkon Toma Hankse, který se na roli velmi dobře připravil, dokonce i fyziognomicky, mírně totiž přibral, hlavně v obličeji, postavu postsovětského emigranta jsem mu celkem věřil, jeho ruština i přízvuk byl téměř dokonalý (doporučuji zhlédnout v originálním znění, český dabing je totiž utrpení). Spielberg narozdíl třeba od Války světů odvedl nejen svůj standard, ale přidal i něco překvapivého navíc, film se samozřejmě neobejde bez propriet nutných pro žánr melodramatických komedií (ústřední milostný vztah, čistě filmová humánost a lidskost, nerealisticky zvýšený podíl náhody - například setkání při nastupování a vystupování z taxíku, scéna, kdy Viktorovi kamarádi jakoby náhodou nasměrují letušku Viktorovi až do klína atd.), ale Spielberg se vyvaroval zbytečného sentimentu a to vyznění celému snímku velmi prospělo... ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tenhle film me mile prekvapil. Spielberg se nesnazi o nejakou velkolepou podivanou, ale predvadi jednoduchej film s milym dejem. Prvni zhruba hodinka je spis takova situacni komedie, velmi vtipna a dej hezky pohodove plyne. Jenze pak do toho zacne pridavat lasku k Amelii, trochu te kritiky uradu a zahadu spojenou s plechovkou a to uz neni ono, sice dej porad hezky plyne, ale nektere sceny uz pusobi otravne. Taky je film, na to, ze ma tak jednoduchej (ale originalni) dej, strasne dlouhej. Koukal jsem a dobre se bavil a pak me napadlo se podivat na cas, s tim, ze se sice nenudim, ale precejen uz film bude nejspis koncit a zjistil jsem, ze bude trvat jeste hodinu. U nejakejch Spielbergovo filmu delku pochopim, ale tady ne. Herci jsou fakt dobry. Catherine je sice takova zbytecne roztekana, ale vypada hezky a hraje dobre. Pak tu je Stanley Tucci, kterej je jako "zaporak" fakt skvelej. A nakonec tu je uzasnej Tom Hanks, v jedny ze svejch nejlepsich hereckejch kreaci. Spielberg natocil jdnoduchej a pohodovej film, skoda, ze se ho snazi vydavat za neco vic, takze to na 5* nebude. ()

Galerie (125)

Zajímavosti (37)

  • Celosvětová premiéra proběhla 9. června 2004 v Beverly Hills. (Varan)
  • Film je inspirován skutečným příběhem íránského utečence Merhana Karima Nasseriho, který uvízl roku 1988 na pařížském letišti Charlese de Gaulla po tom, co mu byl zamítnut vstup do Anglie. Protože mu mezitím ukradli pas, francouzské úřady mu zakázaly opustit prostory letiště. Nasserimu nejdříve povolili vstup do Francie, nebo návrat do jeho rodné vlasti, ale on se rozhodl zůstat a vyprávět svůj příběh každému, kdo byl ochoten naslouchat. Celkově na letišti pobýval 18 let (1988–2006). Na letiště se vrátil v roce 2022 a tam také ve stejný rok 12. listopadu zemřel na infarkt. Nasseriho příběh byl zfilmovaný už roku 1993 pod názvem Spadli z nebe (1993). (don corleone)

Související novinky

Spielberg a Hanks si našli nový projekt?

Spielberg a Hanks si našli nový projekt?

24.04.2014

Steven Spielberg stále neví, jaký bude jeho příští film. Před několika dny začal kroužit kolem historického dramatu The Kidnapping of Edgardo Mortara, teď ale jeho pozornost zaujal thriller z období… (více)

Reklama

Reklama