Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Film o dospívání z dělnického prostředí v ocelářském městečku poblíž Pitsburgu, plný obratů a skvělých scén zápasu amerického fotbalu s Tomem Cruisem v hlavní roli. Stefan (Tom Cruise) hraje fotbal pro školní tým a snaží se získat stidendium, které by mu pomohlo odejít z města a dostat se někam jinam. Lisa (Lea Thompsonová) miluje Stefana a podporuje jeho úsilí. Spory s fotbalovým trenérem (Craig T. Nelson) mu šance na stipendium málem zničí, ale nakonec slušnost zvítězí. (Fine Production)

(více)

Recenze (29)

dobytek 

všechny recenze uživatele

Můžete bejt chytrej a nadanej, ale pokud nemáte škváru na placení školnýho, tak v USA vám místo na univerzitě s největší pravděpodobností zabere někdo, kdo sice neumí ani číst a psát, ale dostane sportovní stipendium, protože je dobrej třeba v hodu krikeťákem nebo ve skoku přes kozu. Tady se hlavní postava upíná k americkýmu fotbalu. Na můj vkus tam toho sportu bylo zbytečně moc a jsem tak trochu alergickej na všechny ty patetický proslovy koučů, který ve filmech tohoto typu nemůžou chybět. Nutno dodat, že film teda obsahuje jakousi základní myšlenku ve smyslu, že ta hranice mezi americkym snem a americkou noční můrou, kdy budete celej život dělat brzdiče pásu v nějaký příšerný fabrice, je velice tenká a křehká. Asi bych si dokázal představit konec, kdy hlavní hrdina skočí třeba pod vlak, co jede do ocelárny, ale snad nebudu spojlerovat, když prozradim, že tohle zcela nepřekvapivě končí happy endem... ()

castor 

všechny recenze uživatele

Typický (a velmi dobrý a velmi těžko k sehnání) osmdesátkový soundtrack, mladé (toho času hodně prkenné) a ctižádostivé ucho Tom Cruise a snaha dostat se z tohohle ocelářského zapadákova pomocí fotbalového talentu. Makat v místní fabrice může vždycky, ale v tomhle ospalém městečku chce dokázat víc a dát nasraným dělníkům taky trochu té sportovní radosti. Jen je škoda, že to dělá v tak jalových dialozích a absurdních situacích. Režisér Michael Chapman platí hlavně za solidního kameramana (Zuřící býk, Uprchlík, Prvotní strach), Správná hra byla jeho režisérským debutem. Za kameru pustil jiné velké eso oboru (Nizozemec Jan de Bont – Základní instinkt, Smrtonosná past), ale ve finále je to docela jedno. Začátky jsou vždycky těžké, takže předpokládám, že Cruise tenhle skrz naskrz podprůměrný kousek vepředu na polici vystavený tak úplně nemá!! ()

Reklama

Han22 

všechny recenze uživatele

Jeden z filmů, kterými se v roce 1983 Tom Cruise rozehříval před svým průlomem. A právě on a jeho role kluka, co to má v hlavě docela srovnaný a přesto je v pasti maloměsta, kde se nedá skončit jinak, než ve fabrice a jediná šance na únik je fotbal, je docela dobrá. Cruise mám rád téměř ve všem. Jinak je to takový průměr, který ale rozhodně neurazí. ()

Duke90 

všechny recenze uživatele

Nečekal jsem moc, nedostal jsem moc... Každopádně ta osmdesátá léta tu pořád cítit jsou, ale tentokrát film "selhal" hlavně na scénáři a toporných hereckých výkonech mladých představitelů. Hercům vlastně nelze moc co zazlívat, protože všichni (Cruise, Penn, Thompson) byli teprve na samém počátku kariéry. Navíc Tom Cruise ve stejném roce natočil podle mého názoru velmi povedený "Risky Business", takže tohle beru jako takovou slabší jednohubku, která ale nepostrádá celkem zajímavý pohled na život v zapadlém americkém městě. ()

carl.oesch 

všechny recenze uživatele

Překvapivě dobrý film, který ukazuje bez moralizování a levičácké salónnosti, jak to taky v Americe chodí. A pro mně nejuvěřitelnější film Toma Cruise. Ukázka nadprůměrně inteligentního kluka, který ještě zcela nezvládne svoje emoce, ale vyčuhuje s rodinného prostředí i z monotónního okolí. Zajímavý film z onoho v poslední době "objeveného" rezavějícího pásu Ameriky (tedy USA), na kterém je i skvělé, že hrdina netouží být ani užvaněným a vesměs bezcharakterním advokátem, ani rádoby businessmanem, ale že chce mít technické vzdělání, mající vazbu na průmysl v místě odkud pochází. Je to dobrá připomínka, že v USA nejsou všichni herci, bankéři, právníci a reklamní agenti, ale že tady taky někdo dělá tu "podřadnou" práci.....pro leckoho bude asi i překvapivé, že USA nejsou jenom New York, Los Angeles, San Francisco a Washington D.C., ale že tady lidé žijí taky v malých městech, která tvoří zázemí pro dominantní fabriku...hodně zajímavé a hodně poučné, bohužel, velmi málo prezentované. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (6)

  • Tom Cruise a Lea Thompson ukázali ve filmu mnoho. Například ve scéně v autě však byla dvojice dublována. (Monco)
  • Tom Cruis poprvé v hlavní roli. (=woody=)
  • Jednu z nicotných rolí Cruisových spoluhráčů si střihl pozdější „kokos na sněhu“ Leon. (Olík)

Související novinky

Zemřel kameraman Michael Chapman

Zemřel kameraman Michael Chapman

22.09.2020

Z Los Angeles přišla dnes ráno zpráva o úmrtí známého amerického kameramana, režiséra a herce Michaela Chapmana. Na dva Oscary nominovaný tvůrce zemřel ve věku 84 let na srdeční selhání, informaci na… (více)

Reklama

Reklama