Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mickeymu (Craig Hamann) je právě třicet let a jeho přítel Clarence (Quentin Tarantino) se rozhodne pro něj uspořádat v místním baru velkou oslavu. Mickey ale nemá náladu, nejradši by šel domů a na celé narozeniny zapomněl. Je unavený, v depresi - a stejně jako Clarence i on ztratil místo a rozešel se se svou přítelkyní. Ale Clarence se nevzdává a najme pro Mickeyho prostitutku. Od té chvíle nastanou problémy, se kterými se musí vypořádat. Zdá se, že to bude nejhorší den v Mickeyho životě. (Kryšpín)

(více)

Recenze (72)

Adrian 

všechny recenze uživatele

Hodnotenie je iba za tu cca 36min. verziu - to jest toho, co zostalo z celeho filmu, ked druha polovica bola znicena pri poziari v labaku. Z filmu je vidno, ako sa Tarantino uz vo svojej prvotine ucil niektorym scenaristicko - technickym grifom (napr. dialogy, dlhe zabery), ktore potom doviedol do dokonalosti v neskorsich projektoch. Viaceri zo zucastnenych viackrat silno herecky prehravaju, takisto tempo pribehu nie je vyvazene - obcas pokrivkava a zvyraznuju to aj chybajuce sekvencie. Ale su tam sceny, ktore stoja za zapamatanie a jasne identifikuju jeho lasku k filmu tak hodnotnemu, ako "undergroundu". Za vsetko hovori napr.: 1) kung-fu suboj s imitaciou pohybov Bruce Lee a orlieho kopu z Karate Kid I., 2) nadrogovany Tarantino (resp. jeho postava Clarence) pracujuci v radiu K-Billy !!!! (vid Reservoir dogs), 3) rozhovor medzi Clarencom s nausnicou v uchu a predavacom v obchode o soundtrackoch, Elvisovi (samotny Tarantino je v jednej scene vyrazne oblecenim stylizovany do jeho odoby), Marlon Brandonovi 4) prvu noc na vlastnu past pracujuca call-girl, pre ktoru bola inspiracia na toto povolanie postava Nancy Allenovej z DePalmoveho Dressed to Kill - v istych kruhoch uznavana ako majstrovska "vykradacka" Hitchcockovho Psycha. Vysledok teda mozno doporucit hlavne ako studiu reziserovych zaciatkov. ()

Perfo 

všechny recenze uživatele

V jistém ohledu lepší, než pozdější úlety alla Auto zabiják. V pasážích s česnekovou žvýkačkou jsem se upřímně a od srdce zasmál, ale to je asi tak všechno. Je vidět, kam se pozdějíší Tarantino bude ubýrat. Co se týče té špatné technické kvality, v ní bych takový problém neviděl. Problém bych viděl v některých hereckých výkonech a samoúčelnému "karate" souboji, ale to lze tolerovat vzhledem k tomu, že to je filmeček dělaný amatérsky jen tak pro radost. ()

Reklama

bartias 

všechny recenze uživatele

Z prvního filmařského pokusu Quentina Tarantina se dochovala asi jen hodina více či méně souvislých scén. I na té je ale dobře rozpoznatelné všechno, čím se dnes kultovní režisér později proslavil. Nechybí cit pro dialog, trošku drsnější situační komika, hlášky a velkolepá záliba v popkultuře. Postava call girl, jež se stala "trochu lepší prostitutkou", protože stejnou práci zvolila i hrdinka jejího oblíbeného filmu, je vyloženě zajímavá... Vcelku mohla být My Best Friend's Birthday zábavnou nezávislou komedií. V nekompletní podobě ale zůstává zajímavá jenom pro Tarantinovy fanoušky a spol. ()

Callas 

všechny recenze uživatele

8/10 Tarantino ve svém prvním filmovém počinu - a je to poznat. Každý, kdo zná alespoň něco z dílny tohoto filmového velikána, hned pozná jeho rukopis. Dlouhé působivé dialogy, undergroundové prostředí, atd. Ovšem ještě zdaleka to nedosahuje kvalit jeho následujících snímků (už kvůli hereckému obsazení). Možná bych hodnocení zvýšil, kdybych viděl dílko celé, ale jak jsem se zde dočetl, není to už možné. ()

roorybacky 

všechny recenze uživatele

Je opravdu velká škoda, že se film nedochoval celý. Avšak i z tohoto fragmentu již lze poznat, že se jedná o dílo velmi svébytného a talentovaného tvůrce. Největší silou filmu jsou brilantní dialogy a i poměrně přesvědčivé herectví všech zúčastněných, kterým kraluje především samotný Quentin. Nasmál jsem se moc. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (13)

  • Film vznikol v čase, keď Quentin Tarantino (Clarence Pool) pracoval vo videopožičovni v Manhattan Beach v Kalifornii, ktorá v súčastnosti už neexistuje. Keď jeho kolega Craig Hamann (Mickey Burnett) napísal krátky 30 až 40-stranový scenár, Tarantino sa pripojil k projektu a scenár sa rozšíril na 80 strán. Hamann a Tarantino si vo filme zahrali spolu s niekoľkými kamarátmi z videopožičovne. (Raccoon.city)
  • Herečka Linda Kaye (Ex priateľka) sa neskôr stala kaskadérkou. Quentin Tarantino (Clarence Pool) ju obsadil neskôr ešte ako ženu, ktorá bola vytiahnutá z auta vo filme Gauneri (1992). (Raccoon.city)

Reklama

Reklama