Reklama

Reklama

VOD (1)

Vojenská akademie Bunker Hill existuje již skoro 150 let. Když dozorčí rada nařídí její uzavření, kadeti vedeni Timothy Huttonem se ji rozhodnou bránit před zájmy investorů… Na vojenské akademii Bunker Hill, která byla založena přes 141 lety, končí školní rok. Dosavadní velitel praporu odchází a generál Harlan Bache,velitel akademie, jmenuje do této funkce Briana Morelanda. Po slavnostní přehlídce Bache oznámí, že dozorčí rada rozhodla, že bude akademie zrušena a pozemky prodány na bytovou výstavbu. Zrušení je ale kvůli kadetům odloženo o rok. Bache s rozhodnutím nesouhlasí a prohlásí, že mají dvanáct měsíců, aby vyhráli bitvu za záchranu akademie. Při večerní slavnosti dojde k potyčce mezi místní mládeží a kadety. Z generálovy zbraně vyjde nešťastnou náhodou rána, která zabije mladíka Donalda Andrewse. Generál je odvezen policií a vzápětí dostává infarkt. Je hospitalizován na jednotce intenzivní péče. Policie chce zabavit zbraně, které kadeti používají při výcviku, a akademie má být okamžitě uzavřena. Brian Moreland se rozhodne akademii bránit. Kadeti se v budově opevní a Moreland přednese šerifovi tři požadavky: Chtějí setkání s generálem, vytvoření komise, která by prověřila zájmy obchodníků s realitami, a setkání s dozorčí radou… (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (48)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Překvapivě silný film a to nejen svým záběrem a jednou scénou, ale především příčinou, která vyvolala celé tyto události. I když jsem s řešením, které kluci zvolili nesouhlasil, jejich důvody na rozdíl od druhé strany, byly nezkažený materialismem a založený na uctě k tradici svých předků. Tom i Sean zde nemají hlavní role, ale jejich protikladné povahy jsou vlastně klíčové pro vývoj i katarzi celého příběhu. Ani jeden ve své roli rozhodně nepropad, naopak svoje postavy trefili přesně. ()

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Kadeti vojenské akademie se vzbouří kvůli zrušení jejich školy a brání ji všemi možnými prostředky. A konec? Jak to asi dopadne, když se proti nim postaví armáda skutečných vojáku i s tanky? Zajímavý a smutný příběh, kterému vévodí T. Hutton a duo Tom Cruise a Sean Penn. Je zajímavé je pozorovat v jejich prvních velkých rolích. Hlavně zatvrzelý červený baret Tom Cruise se mi líbil. A jak na konci střílí z kulometu a říká: "To je paráda, vole!", to je fakt mazec. Sem tam si ale mohli odpustit všelijaké keci, které zbytečně zdlouhávají film. Hodnotím mezi 4* a 3*. Ale spíše ke 3*. ()

Reklama

Phobia 

všechny recenze uživatele

No... ehm... Tématicky mi tenhle film přišel hodně přitažený za vlasy. Vzpoura kadetů za účelem zachování školy - budiž. Mají přístup k ostře nabitým zbraním - wtf? Střelba do dětí - WTF?!? Pravděpodobnost takové situace mi přijde dost nízká, ale snad bych to zkousla, kdyby se film nebral tak smrtelně vážně. Spousta patetických keců a vzletných žvástů o cti, kterou banda teenagerů až zbožně uctívá; žádná šikana, jen korektní vztahy, všudypřítomná úcta k uniformě a hlavně čest, vojenská čest, jakou civilové nemají a nemohou chápat;-). No tak jo. Kdysi před patnácti lety se mi "Večerka" líbila, byla jsem ve věku těch kluků, držela jsem jim palce, realita a logika mě nezajímala, tehdy bych dala 5*. V dnešní době mě zaujal pohled na vycházející hollywoodské hvězdičky, scénář má v sobě navzdory klišé určitou neotřelost, apel na morální hodnoty není od věci v bezohledné dekadentní současnosti. Negativa jsem vyjmenovala hned zpočátku, přihodit k nim lze i nadměrnou stopáž, klidně by to mohlo být o 25-30 minut kratší. Pro mě mírný nadprůměr, pro kluky s militantním smýšlením nejspíš bomba-film, pro odpůrce zelených mozků pravděpodobně odpad. 60% ()

(Z)denny 

všechny recenze uživatele

Jak někoho vůbec může překvapit vzpoura amerických chlapců na vojenské akademii? To se prostě může stát kdekoliv, když s dětí cvičíte vojáky, a ony najednou zatouží se těmy vojáky stát.. V tomto snímku se docela blýskne mladičký Tom Cruise v roli zapáleného kadeta "červených baretů". Nepřéhlédnutelný je i charakteristický kukuč Seana Penna.. ()

Motinski 

všechny recenze uživatele

Ten námet sa mi páčil. Je silný ajkeď to nedáva až tak najavo a pôsobivo vykresľuje dopad striktnej výchovy. Spracovanie ale bolo priemerné a nejaké výraznejšie pocity film vyvolal až ku koncu. Vidieť hlavne herecké trio v ich začiatkoch v spoločnom projekte bolo ale super. Dosť je mi ľúto že Timothy Hutton nemal výraznejšiu hereckú kariéru lebo tu bol asi najlepší z trojice mladíkov. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (8)

  • Herec Brendan Ward sa stal policajtom v New York City v roku 1989, kde pôsobil až do svojho odchodu do dôchodku roku 2010. (beso74)
  • Román "Father Sky" od Devery Freemana bol ešte len vo forme rukopisu, keď práva na jeho sfilmovanie odkúpil producent Stanley R. Jaffe. (beso74)
  • Filmový debut Toma Cruise. (M.B)

Reklama

Reklama