Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Režisér filmů Přízračný svět a Santa je úchyl! tentokrát přináší film o talentovaném mladém malíři Jerome Platzovi (Max Minghella), který utíká ze střední školy, aby studoval na malé umělecké škole na východním pobřeží. Chce si tu splnit své největší přání – stát se největším světovým malířem, podobně jako jeho vzor Picasso. Krásu a preciznost jeho portrétů bohužel na hodinách umění nikdo neocení. Dokonce ani jeho příkré soudy o práci spolužáků a pozdější pokusy vytvořit své vlastní pseudoumění nenajdou obdivovatele. Ale někdo přeci jen Jeromeho obdivuje. Je to dívka jeho snů. Občas stává modelem a je dcerou slavného umělce. Je krásná a chytrá a jmenuje se Audrey (Sophia Myles). Odmítá přetvářku místní umělecké scény a Jeromova upřímnost se jí líbí. Když ale Audrey přesune svou pozornost k pohlednému Jonahovi (Matt Keeslar), vycházející hvězdě umělecké školy, Jeromemu tím láme srdce. V návalu zoufalství vymýšlí riskantní plán, jak se konečně proslavit a získat Audrey zpět. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (69)

genetique 

všechny recenze uživatele

Je to možno paradox, ale ak nebudete vopred od filmu čakať 'jedinečnú komédiu' ako naznačujú distribútori, tak sa jedinečne zabavíte. Zwigoff jedinečne vystihol potrebu presunúť komediálnu zvrhlosť do trošku intelektuálnejšieho prostredia a prostredie umeleckej školy maliarstva mu dalo perfektnú príležitosť. Po bližšom preskúmaní zistíme, že sa pod tým skrýva tuctovosť každého teenagerského filmu, ale ja som sa nechal baviť. Zakomponovanie vážnejšej témy sa hodilo pomerne slušne. Buscemi a Malkovich sú len takým príjemným spestrením. 75%. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Tragikomickosť príbehu je daná už mixom komédie o mladých študentoch umenia a v pozadí dramatickými udalosťami záhadných vrážd. O originalite nemôže byť reči, ale spôsob natočenia a hlavne jeho humornejšia prvá polovica dáva príležitosť k dobrej zábave. Potom sa jemný humor vytráca a na scénu prichádza tienistejšia stránka príbehu. Umenie musí bolieť alebo umenie za každú cenu. O tejto vete je tento film a hoci s ňou nemusím súhlasiť, pravdou je, že záverečná irónia ma pobavila. ()

Reklama

claudel 

všechny recenze uživatele

Zcela náhodu jsem tuhle pro mě naprosto neznámou komedii objevil na HBO a celou hodinu a půl jsem se nahlas smál. Už dlouho jsem neviděl tak výbornou a přitom originální komedii, která však plní i určitá morální poselství. Není se čemu divit, produkce Malkovich, účast jeho samotného, A.Huston a S.Buscemiho zaručuje kvalitní zábavu. Některé hlášky se mi hluboce vryly do paměti. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Student chce být druhým Picassem, ale moderní umění teď obdivuje naivní malbu, jakou umí Pepíček od sousedů. Mladík si přestává věřit, i když objeví svého guru učitele. A do toho se odehrávají záhadné vraždy lidí v campusu. Ve vedlejších rolích John Malkovich a Anjelica Huston. Naprosto nezajímavě a někdy dost zmateně natočené. ()

seeker23 

všechny recenze uživatele

Nebýt konce, byl by to poměrně iritující snímek o netalentovaném tichošlápkovi, co sní o tom, že bude nevětším umělcem 21. století, přičemž jeho představy o umění spadají kamsi do novověku... závěr si naopak velmi vtipně pohraje s tím, dle čeho se určuje kvalitní umění (a - byť nenápadně - rýpne si do těch divných současných estetických teorií typu institucionální teorie umění) a podobně si pohraje i s naplněním klišé potřebných k romantickému happyendu. Je to o to silnější, že hrdina, který obětuje vše (nikoli však kvůli tomu být velkým umělcem, ale skrze bytí velkým umělcem si chce pouze získat dívku svých snů) a netuší, že tak vůbec nemusel činit.... tragédie s romantickým "happyendem"? Proč ne? SPOILERY: Fakt, že netalentovaný mladík ukradne cizí malby, které však dojdou docenění pouze díky tomu, že jej (místo skutečného autora a pachatele) usvědčí z vraždy a navíc mu umožní malovat dále své romanticky jalové portréty, protože kousky od umělce, co čeká v cele smrti na křeslo, půjdou na dračku, opravdu zajímavě míchají škatulkami originality, autentičnosti a vůbec toho, co a proč je považováno za dobré (či dobře prodejné?) umění. ()

Galerie (55)

Reklama

Reklama