Reklama

Reklama

The Woodsman

Trailer

Obsahy(1)

Jak překoná dospělý fakt, že jej přitahují nezletilé dívky? Je možné se zbavit touhy a zařadit se zpět do společnosti, která je odmítavá a nepřátelská? O tom je Dřevař režisérky Nicole Kassellové, jež si ke své režijní prvotině vybrala právě toto závažné společenské téma. Hlavní hrdina, kterého odvážně ztvárnil známý Kevin Bacon, se po 12 letech strávených ve vězení snaží začít nový život. Kasselová zvládá složité téma s mistrnou přesvědčivostí a její pohled do komplikovaného nitra lidské duše donutí k zamyšlení každého diváka. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (61)

Terminus 

všechny recenze uživatele

Kriminálníci, kteří si svůj trest "zasloužili" za sexuální obtěžování dětí, jsou považováni společností i spoluvězni za nejhorší lůzu, snad za větší společenský odpad než vrahové. Například v polském filmu Symetrie (soutěž MFF Karlovy Vary 2004) je takový zvrhlík zabit spoluvězni. I Walter (Kevin Bacon) si odseděl své roky za sexuální obtěžování mladistvých dívek, teď se pokouší zařadit zpět do společnosti. Nejedná se dozajista o první zpracování tématu, intimní způsob vyjádření však tomuto filmu dává velkou sílu. Film ukazuje hrdinu v jeho nové každodenní existenci a velké závěry nechává na divákovi. Waltereovo okolí je odmítavé - švagr (Benjamin Bratt) mu vrátil osobní dárek, sekretářka firmy, ve které Walter pracuje, šíří letáky s profilem jeho deliktu, policista (Mos Def) říká: "nevím, proč úchyly jako jsi ty vůbec pouštějí". Film se záměrně vyhýbá přehnaným emocím, srdcebolným dialogům či plačtivému hudebnímu doprovodu. Vnitřní boj Waltera i jeho vnější boj s nenávistným okolím tak získává na intenzitě a naléhavosti. Nesmírně zajímavý je bod zlomu - to když se Walter dozví, že dívenka, po níž chce, aby se mu posadila na klín, je svým otcem zneužívána stejným způsobem. V roli Walterovy "spasitelky", nikoliv však svaté (sama svedla manžela své nejlepší přítelkyně) působivě účinkuje Baconova choť Kyra Sedgwick. Bezeslovná role úchyla Candyho působí zbytečně zdobně, byť má v příběhu své nesmazatelné místo. Dřevař není v žádném případě obhajobou zvrhlíků mezi námi - je naopak obžalobou těch, kteří se nedokáží povznést nad nálepkovité odsudky. "Nikdy jsem jim neublížil", říká Walter. "Chci být normální, chci oslovit dívku a necítit, co cítím", zoufá si, jeho úchylka je prokletím. Prožití filmu se dozajista odvíjí podle toho, zda je divák dopředu obeznámen s Walterovým proviněním. Scénář vznikl podle divadelní hry. Na hudbě se podílela skupina Bacon Bros., v níž vedle Kevina B. hraje i jeho bratr Michael. ()

jhrasko 

všechny recenze uživatele

Minimalistický pohľad na svet, s ktorým sa málokto stotožní, na problém, ktorý málokto pochopí, na človeka, s ktorým sa málokto (rád) skamaráti. A napriek tomu (alebo práve pre-to) som s Walterom v podaní K.Bacona celý film sympatizoval, čo može posobiť prvoplánovo, ale zároveň i ako premyslená cesta k divákovi (odkazujúc na prvú vetu v tomto texte). Životná rola KB, o ktorej sa málo vie, v kongeniálnom spojení s jeho manželkou K.Sedgwick, ktorá mi nikdy neprišla herecky tak zaujímavá (a sexy). Ťažká, ale veľmi zaujímavá skúsenosť. ()

Reklama

InJo 

všechny recenze uživatele

Malý film, která nechá málokoho chladným. Palčivé téma tentokrát prostřednictvím citlivého přístupu filmařů a Kevina Bacona, který svým přesvědčivým minimalistickým herectvím utáhne každou scénu a umožní divákům nahlédnout do rozpolcené duše své komplikované role, skutečně pomohlo stvořit podnětné a po celou dobu stopáže poutavé psychologické drama. Diváci naštěstí nejsou do identifikace s hlavní postavou nijak násilně nuceni (což by bylo pro mnohé oprávněně naprosto nepřijatelné), takže záleží pouze na každém z nich, jaký postoj k ní na základě jejího jednání zaujmou. 80 % ()

Zeebonk 

všechny recenze uživatele

Další epizodka ze života starého dobráka pedofila, tentokrát s tváří Kevina Bacona, jehož zálusku na osmileté šťabajzny zbavilo 12 let v kriminále. Inu, komu by nezkazila apetit dekáda propůjčování tělních otvorů bratrům všech barviček a velikostí, ale o to tady vůbec nejde. Nad čím se mé čichové buňky odpalují do povětří jak muslim v podzemce, jsou ty nehorázně samoúčelné tvůrčí berličky, jejichž vrcholem je tatínkem zneužívaná holčička, která se hlavnímu hrdinovi sama nabídne, na nějž má situace tak hluboký introspektivní dopad, že okamžitě vypustí nedůležitou skutečnost, že si jí chtěl sám před minutou osedlat a jde rozbít hubu pedofilovi rozdávajícímu lízátka na ulici. A vůbec, taková koncentrace v mládí przněných občanů je nevídaná a pak jsou tu ty jejich uslzené držky s rozptatlaným mejkapem a politická korektnost táhnoucí z každého pixelu. Smrdělo mi to, nevěřil jsem tomu, považuji to za ztrátu času a pedofilům už byly zhotoveny mnohem odvážnější a inteligentnější ortely. ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Už dobrých pár dnů přemýšlím o tom, co k tomu filmu napsat. Téma je ožehavé, o obětech pedofilů už nějaké ty filmy jsou, ale tenhle se na to dívá z úplně jiné perspektivy. Co se mi především nelíbilo bylo to, jak se nám film snažil podsunout, že si to hlavní hrdina nevybral a že je sám obětí své vlastní touhy. Chápu, že je to taky jenom člověk a člověk dělá chyby, ale ten skrytý podtext "litujte ho, i on si zaslouží lítost a druhou šanci" se mi zkrátka úplně nelíbil. Nepřipadalo mi to úplně nestranné, jak tu někteří komentující píší. Je pravda, že v některých chvílích jsem ho až měla chuť litovat, ale za chyby se platí a ve skutečnosti bych se spíše přiklonila na stranu těch, kteří by ho chtěli vykastrovat. Nicméně je to brané ze zajímavého úhlu, ale forma mě úplně neoslovila, nemluvě o tom, že občas se opravdu nic nedělo... ()

Galerie (10)

Zajímavosti (6)

  • Kevin Bacon přispěl k filmu kromě produkce a hlavní role Waltera i písní "Chop Wood" v duetu se svým starším bratrem Michaelem Baconem ze skupiny The Bacon Brothers. (Oxytocin)
  • Roli Mary Kay dostala herečka Eve na doporučení Kevina Bacona bez absolvávání castingu. (hellstruck)

Reklama

Reklama