Reklama

Reklama

Tajemné okno

  • USA Secret Window (více)
Trailer

Přestože ví, že by měl sedět u počítače a psát další knihu nebo alespoň na chvíli vylézt ze své staré chaty a projít se se svým psem okolo jezera, úspěšný spisovatel Mort Rainey (Johnny Depp) vyspává až 16 hodin denně na svém oblíbeném kanapi. Je uprostřed bolestného rozvodu a všechny okolnosti, které rozchod doprovázejí, se stávají čím dál tím více nepříjemnými. Celá záležitost vysává jeho energii i kreativní potenciál a Mort je donucen čelit obzvláště těžkému tvůrčímu bloku, který mu brání dát dohromady byť jednoduchou větu. Když už se zdá, že se nemůže stát nic horšího, objeví se na prahu jeho boudy psychotický cizinec John Shooter (John Turturro), obviní Raineyho z toho, že ukradl jeho příběh, a požaduje po něm náhradu. Přes všechny Raineyho pokusy o usmíření se Shooter stává stále více neodbytným a agresivním. Svým vyšinutým smyslem pro spravedlnost omlouvá vše - včetně případné chladnokrevné vraždy. Rainey, který je zatažen do zběsilé hry na kočku a myš, pomalu zjišťuje, že v něm dřímá mnohem více mazanosti a odhodlání, než si kdy myslel. Nakonec si uvědomí, že nezdolný Shooter jej možná zná lépe než on sám. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (505)

kingik 

všechny recenze uživatele

Zajímavý horor, a to jsem knižní předlohu Stephena Kinga zcela ignoroval. Nechám stranou úvahy o kvalitách knihy, a raději přejdu k hodnocení filmu, který má režijně na svědomí David Koepp. Vůbec neudělal špatně, když proti sobě postavil hvězdného Johnnyho Deppa a zajímavého Johna Turturra (nebo že by to byla jedna a tatáž osoba?) a je radost sledovat jejich společné scény, ve kterých má zřetelně navrch méně slavnější Turturro, který si postupně nenápadně ukradne celý film pro sebe. Napětí nechybí, hororové scény jsou ve správném poměru, odhalená pointa je zajímavá a hororové finále strhující. Adaptace Kingovy knihy se nemá zač stydět. 80% ()

Peytl 

všechny recenze uživatele

Nevím, zda mě handicapuje to, že jsem Kingův věrný čtenář a že povídková kniha " Čtyři po půlnoci " (ze které je vyrvána povídka-Skryté okno do skryté zahrady ) je mou velmi oblíbenou (respektive byla, vrať jí, mně neznámý vypůjčovateli), ale v mých očích je film, respektive scénář, jeden velkej průser, pokud scénáristům nestál za prdelí Pennywise s kudlou v pařátě a pod pohrůžkou násilí je nedonutil napsat prakticky úplně něco jiného, kdy se hlavní knižní myšlenky ztratily v Turturrovo kouzelném klobouku a Deppovo prochlastané palici, pak neexistuje jakákoliv racionální omluva. Není to zdaleka taková zhovadilost jako britští Časožrouti (další povídka z inkriminované knihy) , ale zde byl jistě jiný rozpočet a k dispozici hvězdné herecké obsazení, které tedy sice mnoho nezachránilo, nicméně snímek vyhrává na plné čáře. Snad se nikdo nezhostí a nedokurví ještě Policajta ze školky a Slunečního psa, protože to by bylo už na dopisní bombu. Pokud by byl King evropan, tak snadno by se nadávalo na emerickou stupiditu a nepochopení myšlenkových pochodů, ale že není (a mrví ho i evropští tvůrci), pak mě napadá jediná věc... točte si dál transformátory, šoustmeny a další pitchoviny a knihy SK nechte ke čtení, protože z té hromady adaptací jsou asi tak tři výborné, pak je to už jen horor bez patřičné atmosféry. ()

Reklama

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Koepp se snažil s celovečerní délkou poprat co nejlépe, selhává však někde v půli cestě. Kamera se pokoušela zachránit, co se dalo, díky čemuž párkrát vykouzlila parádní záběry. Johnny Depp umí, o tom žádná, ale ještě lepší tu byl John Turturro, který má charisma na rozdávání. Škoda, že pointu jsem odhadnul už po půl hodině, jinak bych byl s body krapet štědřejší. ()

Rover 

všechny recenze uživatele

Film stojí a padá s Deppem, mám pocit, že ujal-li by se toho jiný herec, dopadlo by Tajemné okno o poznání hůře. Ale po druhém shlédnutí jsem přišel na chuť trošku přehnanému konci. Atmosféra jezera z Maine byla skvělá (jak já toužíím se do tohoto koutku světa jednou podívat!) a Torturo patří k těm ledovým záporákům, kterým však nemůžeme upřít jisté sympatie. HUDBA: Philip Glass - jeho styl je zde poznat, a to jsem byl rád. Jeden z mých top skladatelů pro tento film stvořil výtečné kompozice. Vynechat však nemůžeme ani jméno Geoff Zanelli, kterýžto se na hudbě podílel také (aditional music). ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Nuda. Secret Window jsem měl dlouhou dobu zafixovaný jako "ten film, co pořád hraje (či hrál, už nějakou dobu jsem mimo ČR) na Nova Cinema a kde hraje Johnny Depp". Když mi spolubydlící řekl, že má tento film s titulky, tak mě napadlo, že bych ho konečně mohl zhlédnout. Od filmu jsem fakt nečekal moc, ale co jsem dostal, bylo snad ještě míň. Zápletku každý musí prohlédnout hned po úvodních deseti minutách a nemá to žádnou atmosféru. A speciálně tohle byla věc, co mě zklamala nejvíc - filmy, které jsou natočeny podle knih Stephena Kinga, jsou úžasné atmosférické díla, když se jich ujme někdo, kdo jim rozumí. Speciálně tenhle film měl stavět na té atmosféře, bohužel jsem byl jen znuděn. A to moc. Johnny Depp jako vždy fajn (i když mi přijde, že speciálně tady nemusel používat nějaký široký herecký repertoár) a Maria Bello ještě více. Bohužel, když po deseti minutách víte, jak snímek skončí, je něco špatně a vy film dokoukáte jen proto, abyste zjistili, jestli jste měli pravdu. A zamrzí vás, když jste ji měli, protože chcete, aby vás film nějak překvapil… 40 %. ()

Galerie (76)

Zajímavosti (16)

  • “This is not my beautiful house. This is not my beautiful wife. Anymore." Tato Deppova (Mort Rainey) replika je převzata z písně "Once in a Lifetime“ skupiny Talking Heads. (becki_tu)
  • Audio komentář pro DVD se scenáristou a režisérem Davidem Koeppem byl nahrán 4. března 2004, kdy film ještě ani nebyl uveden do kin. (becki_tu)

Reklama

Reklama