Reklama

Reklama

Edvard Beneš - tragédie politika

(TV film)
Československo, 1991, 70+53 min

Režie:

Jan Boněk

Hrají:

Edvard Beneš (a.z.)

Obsahy(1)

Teprve v roce 1990 byl odtajněn archiv E. Beneše, a tak mohl vzniknout rozsáhlý dokument, který nás seznamuje s do té doby neznámými fakty ze života druhého československého prezidenta a dobou, ve které žil. Dvoudílný dokumentární film je pronikavým svědectvím o politické dráze výjimečného muže, na kterého vrhají příliš dlouhý stín bouřlivé dějiny minulého století. V první epizodě se před námi díky soukromému archivu československého prezidenta rozvine první etapa jeho působení na politické scéně. Sotva třicetiletý muž se ve víru první světové války stal společně s T. G. Masarykem a R. Štefánikem respektovanou autoritou nově formovaného státu, na jehož vzniku měl významné zásluhy. Téměř dvacet let působil jako ministr zahraničních věcí a dařilo se mu prosazovat na mezinárodních jednáních v roli představitele jednoho z vítězných národů. Jeho plány s upevněním fragmentovaného a oslabeného středoevropského prostoru ve jménu demokratických hodnot se však kvůli stále napjaté mezinárodní situaci nedařilo uspokojivě naplňovat. Velký úspěch se založením spojeneckého paktu, tzv. Malé dohody, měl bohužel krátké trvání. Hospodářská krize, která Evropu plně postihla na počátku 30. let, obrátila veškeré tyto snahy v prach a Československo se brzy stalo jediným přežívajícím ostrovem skutečné demokracie v regionu. Navenek vstřícné útočiště pro uprchlíky před autoritativními režimy se paradoxně stalo rozbuškou nového konfliktu kvůli krizi v Sudetech. V období, kdy se nad budoucností republiky povážlivě stahují mračna, je E. Beneš s naprostou převahou hlasů zvolen do čela státu a krátce nato umírá prezident T. G. Masaryk. Beneše čeká nesmírně obtížné období bez podpory západních mocností, které se pro budoucí historiky stalo doslova studnicí podnětů pro neustávající diskuze. Jedno je však jisté – právě tehdy se začíná první dějství tragédie politika, které nevyhnutelně směřuje k hořkému konci.
2. epizoda: Symbolickým předělem na konci minulého dílu byla smrt T. G. Masaryka a Benešovy začátky ve funkci prezidenta. Ty byly poznamenány soumrakem demokracie ve střední Evropě a přímou hrozbou zániku samostatnosti Československa. Zájem západních mocností za každou cenu zachovat v Evropě mír vedl nejprve k vynucenému odstoupení pohraničí a v březnu 1939 ke konečnému obsazení okleštěné republiky říšskou armádou. V tu dobu byl již Beneš v londýnském exilu, kam se uchýlil po své abdikaci na podzim předchozího roku. Prohru danou spíše okolnostmi, než jeho slabostí, přijmout nehodlal a usilovně navázal na diplomatické tažení, s nímž slavil tak velké úspěchy během první světové války. Skutečně se mu podařilo navázat opět rozhovory jak s předními spojeneckými mocnostmi, tak se Stalinem, k němuž choval zvláštní obdiv. Reálně neexistující Československo se stalo silou Spojenců, se kterou se počítalo při poválečném uspořádání. Beneš se vrátil do vlasti jako vítěz, už při košických jednáních v roce 1945 však začalo jeho neporozumění s nově ustanovenou vládou ovládanou komunisty. Rozhodl se využít všechny zesílené pravomoci prezidenta a znovunabytou autoritu, aby oslabil pozici této strany ve státě. Bohužel, přecenil své síly a nepřítele. Jeho zdravotní stav se prudce zhoršoval, přesto se znovu ucházel o post prezidenta a v čele země setrval. Neabdikoval ani při únorových událostech roku 1948, a pro nové diktátory tak byl vhodnou záminkou pro postupné utužování režimu. Přesto nakonec nepodlehl a odmítl podepsat nedemokratickou ústavu – po protestní abdikaci se Beneš stahuje do pozadí a v září 1948 umírá. Završila se tak tragédie politika, který za všech okolností bojoval prostředky, jakých byl schopen. Jeho hlavní slabostí bylo, že neodhadl, kdy je pravý čas odejít a předat boj o demokracii těm, kteří k němu měli dostatek sil. (Česká televize)

(více)

Recenze (7)

Ikewoo 

všechny recenze uživatele

Krajně černobílý dokument, dnes kriticky i technicky překonaný. Vlastně zobrazuje velmi apologetickou stránku Benešova života a působení., která byla v době vzniku snad poměrně potřebnou, přesto někdy přehánějící Benešův vliv a moc, zvl. k velmocenské politice cizích států. Mnoho toho, co se stalo bylo nevyhnutelné, mnoho bylo jeho omylem, ale kus byl veden také Benešovými úmysly. Vedle toho všeho obrazu Edvarda Beneše je také výrazně česko-nacionální... Viděno čistě dnešníma očima by to hodnocení bylo i trochu nižší... ()

blitzer 

všechny recenze uživatele

Velice povedený dvoudílný dokument, který zevrubně a přehledně mapuje život našeho druhého československého presidenta Dr. Edvarda Beneše. První díl popisuje Benešovo rodinné zázemí, školní léta a samozřejmě bohatou politickou kariéru - počínaje jeho setkáním s TGM, přes diplomatické úsilí nejprve jakožto jednoho ze tří hlavních představitelů zahraniční akce a později v roli ministra zahraničí, až po jeho volbu presidentem republiky. Druhý díl sleduje Benešovo počínání za druhé světové války, jeho návrat do republiky, horšící se zdravotní stav a končí únorem '48, červnovou abdikací a Benešovou smrtí. ()

Reklama

borsalino 

všechny recenze uživatele

Ucelený dokument, který Beneše mnohem méně idealizuje, ale přináší také mnohé otázky. Projevuje se jako vždy připravený, pracovitý, úslužný, vytížený úředník a prakticky jako nulový státník. Zároveň je velmi dobře vidět, jak špatně odhadoval situaci, především při "námluvách" v Sovětském svazu (přestože mu Britové dost tento krok rozmlouvali) a jak si tam z něj v podstatě dělali srandu. Ten historik to v podstatě řekl zajímavě - Beneš provozoval politiku na základě logiky, jejích závěrů a předpokladů. Kdyby to v praxi fungovalo, bylo by to krásné, jenže politiku dělají jen lidé s různými zájmy a hledat v ní logiku je takřka nemožné. Pak přicházelo rozčarování. Politicky podobně bědně dopadla i operace Anthropoid i nástup komunistů k moci. To by však bylo na dlouhý komentář. Dokument je to velmi zajímavý, především pro mnoho nových pohleddů, obrázků či filmových záznamů. ()

Hightower 

všechny recenze uživatele

Ač jsem viděl jen první část, musím sem vložit komentář. Ano, Beneš je vyobrazen jako čistě logicky smýšlenjící člověk; opoměl vložit do svého jednání trochu lidskosti. ostatně i sami fotografie nebo filmové záběry jej ani jinak nezabírají, než jako člověka bez "lidské" radosti z drobností. Ale myslím si, že tohle je chabá pomluva dr.Beneše. Jako státník se vyznamenal. Ostatně zkuste pracovat duševně 16 hodin denně, vědět, že ať uděláte, co uděláte, bude to některými veřejnými činiteli kritizováno. Vědět a taky přistouoit na tu hru; že se nejdná přímo, ale skrze tajemníky; kuloáry, tam se dělá politika. Dr. Beneš mi přišel jako malý svéhlava. Sám se činil na mezinárodním poli a téměř nikoho neposlouchal. Teď záleží na každém z nás, jak na dr.Edvarda Beneše bude nahlížet. Osobně mu děkuji za TO, jak se činil ve věci vzniku samostatnosti ČSR. Věřím, že tak, jak se máme teď (dobře), bychom se neměli. Vycházím ze současnosti a nehraji na kdyby. Zavdal ke vzniku nás Čechů (i když máme jako Češi pohnutou historii - viz třenba násilný přesun Němců, tak tento čin je potřeba vnímati pozitivně). Existovat jako národ už něco znamená. První díl hodnotím třemi hvězdami. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Střízlivý dokument dokládající, že všechno to, co mají kritici Benešovi za zlé, se nestalo náhodou, ale bylo uloženo v jeho povaze a nemohlo to proběhnout ani dopadnout jinak než tak tristně, jak to dopadlo. Úředník má vést úřad, nikoliv stát. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama