Reklama

Reklama

Foylova válka

(seriál)
  • Velká Británie Foyle's War
Trailer
Krimi / Drama / Mysteriózní
Velká Británie, (2002–2015), 43 h 35 min (Minutáž: 87–100 min)

Tvůrci:

Anthony Horowitz

Hrají:

Michael Kitchen, Honeysuckle Weeks, Anthony Howell, Ellie Haddington, Julian Ovenden, Daniel Weyman, Tim McMullan, Jeremy Swift, Rupert Vansittart (více)
(další profese)

Série(9) / Epizody(28)

Obsahy(1)

Válka budí v různých lidech různé pocity: vlastenectví, solidaritu, obětavost, touhu ze všech sil pomoci ohrožené zemi. Ale i nenávist, ziskuchtivost, snahu urvat pro sebe co nejvíc, přiživit se na cizím neštěstí... Je to na jednu stranu pochopitelné, protože válečná vřava a všechny její průvodní jevy nahrávají těm nejtemnějším lidským pudům, jsou živnou půdou pro zločiny malého i většího kalibru. V Británii, v níž se celý národ cvičil v zabíjení, v níž byly povolány do zbraně tisíce policistů, v níž existoval přídělový systém a v noci zahalilo celou zemi do neproniknutelné tmy zatemnění, stoupla kriminalita od roku 1939 do roku 1945 o více než padesát procent...

Touto skutečností se nechal inspirovat scenárista Anthony Horowitz (autor např. Vražd v Midsomeru či Poirota) při psaní svého nového seriálu kriminálních případů, propojujících dva žánry: detektivku a válku. Jejich dějištěm je půvabné jihoanglické pobřeží, konkrétně městečko Hastings v hrabství Sussex. V místech, kde se před mnoha staletími odehrála jedna z největších bitev anglické historie, dnes vede svůj malý boj se zločinem superintendant Christopher Foyle. Celým svým srdcem touží být jinde, chtěl by své vlasti sloužit v první linii. Jeho nadřízení však dobře vědí, že nejužitečnější může být právě tady. Neboť i v tomto zdánlivě poklidném koutě Anglie se začínají množit zločiny poznamenané či motivované válkou, zločiny, jejichž vyřešení dá zabrat i tak dobrému policajtovi, jakým je právě Foyle. A důkazem je hned první Foylův případ: vražda německé manželky jistého místního hodnostáře, která unikla internaci, jež je jinak pro všechny "nepřátelské cizince" povinná...

V titulní roli exceluje jeden z předních britských herců Michael Kitchen - pamatujeme si jej např. ze seriálu Hrát králem či z detektivky Smrt pampeliškám, hrál i v několika "bondovkách" či ve filmu Vzpomínky na Afriku. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (38)

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Prvotřídní detektivka. Foyle je sympaťák, atmosféra je dokonalá, zápletky jsou jako vždy chytré a inteligentní a vše je navíc obohaceno atmosférou druhé světové války. Další dokonalá anglická detektivka, na kterou se rád podívám. Anthony Horowitz mi zase předvedl svůj dokonalý talent, a když už asi není nic, co by ukázal, pokaždé mě posadí na prdel. Pro milovníky klasických ostrovních detektivek rozhodně povinnost. Oceňuji, chválím, uznávám, doporučuji. Za 85%. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Je zajímavé dočíst se, že za seriálem stojí scénárista Vražd v Midsommeru, protože právě ty mi to připomínalo. Detektivní příběhy vesměs klasického typu, ovšem ozvláštněné válečnou atmosférou, mají rozhodně něco do sebe. Britská suchost, zamyšlenost a životní styl konfrontované s nutností se omezovat, nejistotou a strachem o hodně zvyšují dojem z celkem obvyklých zápletek, navíc postavy (obzvláště sám Foyle a jeho trochu trdlovitá řidička) jsou docela sympatické. Takové příjemné detektivky na anglicky mlhavé nedělní odpoledne (které však ČT nasazuje, jako skoro všechny zajímavé pořady, do naprosto nemožného času). ()

Reklama

plechulka 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejkvalitnějších detektivních seriálů, co se na naší obrazovce mihly. Nejen, že prostředí a hlavně časové umístění je zajímavé (anglický venkov za II. světové války), ale i jednotlivé epizody nejsou scénáristicky odflinknuté jako v některých těch C.I.S. apod. Před časem dávali na HALLMARKU, nyní na ČT1. ()

bloom 

všechny recenze uživatele

Když použiji označení inteligentní detektivní seriál, může to znít jako klišé. Tento je ovšem jedním z mála současných, který ho zcela naplňuje. Zajímavý je už nápad zasadit všechny případy do období druhé světové války, jemuž se většina detektivkářů britské školy včetně Agathy Christie takřka vyhýbala. Tvůrci skvělých Vražd v Midsomeru na to tady jdou naprosto opačně a vyšetřování jsou více či méně spojena s nějakými válečnými okolnostmi. Sympatická je také hlavní postava detektiva, který není excentrikem se zvláštními intuitvními a dedkučními schopnsotmi ani frajírkovským policajtem sahajícím každou chvíli po pistoli. Je obyčejným policistou (nepředstavujte si pod tím ale žoviláního poldu z amerických filmů), ovšem noblesně vystupujícím, takovým, který nepateticky hájí myšlenky vlastenectví a smyslu pro spravedlnost. Nadstandartně se povedly i obě dabingové verze, takže je jen na vás, zda dáte v hlavní roli přednost Vladislavu Benešovi nebo Jiřímu Štěpničkovi. Pro mě spolu s Monkem nejlepší detektivní seriál současnosti. ()

PetrPan2 

všechny recenze uživatele

Skvělý detektivní seriál, který bohužel ČT nasadila až v pozdních nočních hodinách. Příběhy se odehrávají v atraktivním prostředí jižní anglie (stejně jako detektivky od Agaty Christie) v období druhé světové války. V hlavní roli s výborným Michaelem Kitchenem (pročpak na něj csfd zapoměla) a roztomilou Honeysuckle Weeks (už to jméno je sladké.. a taky na ní csfd zapoměla). ()

Galerie (21)

Zajímavosti (1)

  • Když je Foyleův (Michael Kitchen) syn v srpnu 1940 přeřazen k jednotce obsluhy radarů, má se vydat na zkušební let, přičemž nastupuje do letounu Supermarine Spitfire Mk. IX imatrikulace ZD-B MH434. Spitfirey Mk. IX ale přišly do služby až v červenci 1942. (bejkovec)

Reklama

Reklama