Reklama

Reklama

The Short Films of David Lynch

všechny plakáty

Obsahy(1)

Ak patríte k obľúbencom svojského tvorcu, ktorý svojimi filmami vzbudzuje u divákov nechápavosť, napätie a odpor, určite by ste si nemali nechať újsť túto snímku, ktorá vás zoznámi s päticou krátometrážnych filmov Davida Lyncha. Môžete tu vidieť jeho prvé filmy, jemu známe osobité nápady a ako sa s nimi popasoval. (ScarPoul)

Recenze (37)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

S celkem, kde jsou jednotlivé výtvory pospojovány komentářem autora, nemám až takový problém jako s jednotlivými díly. Nechci to kritizovat, Lynche uznávám, ale nechalo mě to naprosto chladnou, spíš mě zaráží vysoké hodnocení této více méně fekální "mystiky". ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Short films of David Lynch je spojením krátkých filmů Davida Lnyche z období studia a pozdější doby a jeho dialogu k časové rovině vytváření těchto děl. První jeho krátký film, který byl natočen jako důsledek jeho snahy chtít nejen plátno, ale i zvuky a pohyb. Six men getting sick(six time) je čistý útok na pocity. Siréna připomínájící jízdu Sanitky a 6x 6mužů, kterým se dělá špatně to celé v animaci. Druhý film je The Alphabet. Lynch se zde přiznává k inspiraci svojí ženou a jejím vyprávěním o neteři, která se probudila z noční můry a stále dokola opakovala abecedu. The Alphabet je neuvěřitelně silně atmosféré spojení animace a hraného filmu. Říkanka o Abecedě je podtrhnutá nepříjemným zvukem a závěrečnou krví. Dostáváme se k zvláštnosti jménem The Grandmother. Babička. Film, který vlastně říka, že u babičky každý najde svůj klid a stáří lidé už neřeší tolik problémů jako mladší lidé. Nejspíše je to hodně emočně spjaté s Davidovým životem, ikdyž toto není jisté, protože se David o důvodech moc nerozmluví. Matka a otec, chovající se jako zvířata(tak i mluvící), týrají svého syna, kteý se pomočuje. Ten si zaléváním a "pěstováním"vytvoří babičku. Když je u ní všechno z něj padá a je klidný. Babička jenž ho uklidnuje následně umírá což rodiče vůbec neřeší. Silné hranice ostrosti (bílé tváře a zbytek černý). Scény odehrávající se v nekonečné černotě, která ještě dopomáhá nepříjemné atmosféře. Další krátkometrážák o ženě po amputaci. The Amputee. Film sledující statickou kamerou ženu píšící dopis, přičemž doktor jí prohlíží nohu, která poté krvácí. Žena píše o problémech apod., ale o to nejde jde o nesledování toho co nechceme . Poslední The Cowboy and the frenchman mě moc nezaujal, ale možná je to trochu mými nedostatky vůči Twin Peaks. Krátky Lumier film je opravdový krátký zázrak. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Nejlepší na této kompilaci jsou Lynchovy komentáře a tedy jakýsi průvodce jeho ranou tvorbou. V takové podobě bych klidně ocenil mnohem víc z jeho uměleckého života, ale nedá se nic dělat... Ze samotných snímků mě nejvíc zaujala Abeceda, tento styl znepokojivého a přitom jaksi neurčitého obsahu v psychotické atmosféře má leccos do sebe. Naopak Twin Peaks a jemu podobný kraťas Cowboy and the Frenchmen je pro mě čirá nuda... 6/10 ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

I když žádnému z kraťasů jsem čtyřhvězdičkové hodnocení nedal, sledovat je jako celek s komentářem Lynche, je zajímavý krok k jeho částečnému pochopení. Až jako celek to má smysl. ()

ORIN 

všechny recenze uživatele

Lynchovy krátkometrážní filmy (Six Figures Getting Sick, The Alphabet, The Grandmother, The Amputee, The Cowboy and the Frenchman, Premonition Following An Evil Deed) pospojované komentářem o jejich vzniku samotným tvůrcem. Částečně může být tento dokument vodítkem k pochopení tvůrcovy tvorby. ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Ako fanusik Lyncha nemozem dat ine ako najvysie hodnotenie.Bolo velmi zaujimave sledovat jeho kratkometrazne diela spolu s jeho komentarmi.Dozvedel som sa vela veci a trochu zistil kto vlastne je ten zahadny David Lynch ktory toci tie zvlastne-hrozostrasne-genialne misteriozne filmy. Nevraviac o tom ze tie filmiky kazdeho fanusika (to su ti ktory maj zmysel pre nieco trochu uletene a asi aj trochu(?) uchylne) urcite dostanu.... 10/10 ()

Mahalik 

všechny recenze uživatele

Taková Zlatá šedesáta by David Lynch. Režisér vám skrze svá vyprávění předává poselství (no, to jsem možná přehnal) a chce naznačit, jak moc je těžké dostat se na výsluní. Člověka ovšem nejvíc naštvou vložené titulky, které hlásají, čím se zrovna bude David zaobírat (jakoby nás to zajímalo...). Vážím si velice tohoto člověka a tenhle dokument jsem si vlatně sehnal jen kvůli....hmm, ani nevím proč, ale ve výsledku jsem celkem spokojenej. Nebýt těch zbytečných střihů a zmiňovaných titulků, šlo by o vynikající počin. A Lynch dělá úžasné pomlky mezi větami.... ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Skvělé kraťásky D. Lynche provázené skvělým a vtipným komentářem charismatického režiésra. Není co chtít víc. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

1. whoa what ugh ble zív. 2. abc uáá eh ňuňu. 3. sliz pompo geronto. 4. nic. 5. Lynch? Kde? 6. dobrý. // Celek je víc než součást částí, ale ani jako dokument to nijak zásadně nevytrhne. Pro Lynchovy fanoušky velice milý doplněk, který samostatně příliš neobstojí. ()

Tomco 

všechny recenze uživatele

Aj keď som už o väčšine zážitkov a spomienok z Lynchovej mladosti čítal v knihe venujúcej sa jeho osobe, je to predsa len iné počúvať a hlavne vidieť to na vlastné oči. Mne tento chlapík veľmi sedí, preto si vždy rád pozriem projekt tohto druhu. ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Ak chce niekto vedieť backround vzniku Lynchových krátkych filmíkov a kopec ďalších zaujímavostí, tento polodokument je k tomu ideálny...Tak isto je k dispozícii 6 krátych diel od tých lepších (Abeceda, Babička) až po sračky typu Amputee alebo The Cowboy and the Frenchman (subjektívne hodnotenie:)) ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Pro ty, kdož znají Lynche jen z jeho celovečeráků, možná i překvapení (spojené možná s nepochopením). Pro mě to bylo příjemné zpestření aktuálního čtení jeho biografie Místo snění. jednotlivé Lynchovy počiny, obsažené v této zvláštní antologii okomentuju a zhodnotím zvlášť u každého filmu. Tohle, jako celek, je zajímavým, přímo tvůrcem komentovaným nahlédnutím nejen do začátků jeho filmové tvorby, ale i do stylu, jakým k ní přistupuje a co všechno je schopen v této tvůrčí linii pojmout a zpracovat. Tak odlišné a přesto tak Lynchovské, do posledního záběru, do mrtě (ač se to nezdá). Jako Lynchův fanoušek patrně nemůžu (a ani nechci) hodnotit jinak. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Tento film nám umožňuje nahliadnúť do rannej tvorby majstra temných a atmosferických filmov Davida Lyncha. Amerického surrealistu, ktorý geniálne narába z postavami, prostredím a hudbou. Všetko je to obohatené o Lynchov komentár, ktorý vždy pred daným filmov povie nejakú tú pikošku ako sa dostal k natáčaniu, alebo vďaka čomu dostal nápad, vôbec niečo také natočiť. Nie sú to všetky jeho krátke filmy, len tie ranné, plus prvý televízny film The Cowboy and the Frenchmen a príspevok v cyklu Lumiere. Pre každého fanúšika Davida Lyncha povinosť. ()

Seabeast 

všechny recenze uživatele

Naprostá povinnost pro všechny obdivovatele Davida Lynche! Tento dokument čítající šest Davidových "kraťasů" je navíc okořeněn jeho vlastními komentáři, které jsou systematicky vloženy mezi ně a doplňují autorovi vize. Dovolí nám také nahlédnou do jeho minulosti a proč vůbec začal točit filmy. Neskutečně zajímavé a je jasné, že David Lynch si na nic nehraje, protože jeho filmy jsou jeho zrcadlovým odrazem. Co tím mám na mysli asi nejlépe pochopíte při shlédnutí jeho kraťasů a už i ten první je teda bizár jako blázen! Všechny jsou chronologicky uspořádané a jejich výčet je zde: Six Figures Getting Sick (video), The Alphabet (video), The Grandmother (video), The Amputee (video), The Cowboy and the Frenchman (video), Premonition Following An Evil Deed (video). ()

Asgy 

všechny recenze uživatele

Filmy Davida Lynche nejsou až na pár vyjímek zrovna moje první skupina. Krátké filmy Davida Lynche byly moje vůbec první seznámení s D.Lynchem a bohužel ve mně nic nezanechaly... ()

pevico 

všechny recenze uživatele

"Fekální mystika"..tak to Kleopatra trefila přesně.. :) a to je právě to, co se nám na Lynchovi líbí, že jo? :)) ()

swed 

všechny recenze uživatele

Povinnost pro všechny Lynchofily. Dokument obsahuje 6 krátkometrážních filmů, z nichž za nejlepší považuji Abecedu a Babičku (obojí je kombinací animace a živých herců). Každý fanoušek jistě ocení i režisérův komentář (u Lynche věc nevídaná!), který nás seznámí se začátkem jeho tvorby a postupně nám představí okolnosti vzniku všech krátkých filmů. Six Men Getting Sick 4/10, Alphabet 9/10, Grandmother 8/10, Amputee 5/10, The Cowboy and the Frenchman 6/10, Lumiere 7/10. Celkem 8/10 ()

willow666 

všechny recenze uživatele

Ať už Babička nebo Abeceda, všechno jsou to velmi emotivní, zvláštní a velice povedená díla. Za nejslabší považuji Amputaci, ale přesto to nijak nemůže ovlivnit mé hodnocení. Začátky velkého režiséra, ještě s komentářem, se nedaly zmapovat lépe. 95% ()

Mr.Pumpkin 

všechny recenze uživatele

Six Men Getting Sick 60%, Alphabet 80%, Grandmother 80%, Amputee 45%, The Cowboy and the Frenchman 75%, Lumiere 70%. Vše hezky pospojováno komentáři Davida Lynche. Sice jsem takřka vše, co říkal, četl už dříve, ale bylo milé to slyšet přímo od mistra :) ()

Reklama

Reklama