Reklama

Reklama

Gérard Philipe: Poslední Cidova zima

  • Francie Gérard Philipe, le dernier hiver du Cid (více)
Francie, 2022, 66 min

Režie:

Patrick Jeudy

Hrají:

Gérard Philipe (a.z.)

Obsahy(1)

Je to už třiašedesát let, kdy naposledy vydechl mladý, charismatický a světově proslulý francouzský herec Gérard Philipe. Za svůj krátký život toho stihl velmi mnoho: ze studenta práv se stal respektovaným divadelním hercem, filmové role na sebe nenechaly dlouho čekat a ve čtyřiadvaceti už exceloval v přepisu Dostojevského Idiota. Když mu bylo třicet, celý svět už věděl, kdo je Fanfán Tulipán. Gérard Philipe se narodil 4. prosince 1922 v jihofrancouzském přímořském letovisku Cannes, kde se každoročně koná slavný filmový festival. Ten letošní se nesl ve znamení připomínky stého výročí narození nejvýznamnějšího místního rodáka. Součástí oslav byla i premiéra dokumentu, který dnes Česká televize nabízí i svým divákům. Uvidíme v něm především řadu unikátních záběrů z hercova soukromí, neboť jeho rodina disponuje bohatým archivem. Nebudou chybět ani ukázky z filmů a divadelních představení. (Česká televize)

(více)

Recenze (11)

Marze 

všechny recenze uživatele

Tento dokument o Fanfánovi Tulipánovi je založen téměř výhradně na exkluzivních archivních záběrech včetně rodinného archivu. ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Magnetizující, švarný černý rytíř božské polohy, korzující od úsvitu k soumraku po plátnech stříbrných. Šarmantní nápadník ze staré školy, kavalír romanticky založený. V klopě zvonivý tulipán, v mysli Filipa. Dvorní miláček dívek a dam. Korunní princ, monarcha jevišť. Éterický, květnatý, vábivý básník, klasik herectví. Ale pod oněmi girlandami krasořečnění sídlí přeci člověk. Žádný abonent mýtu. Život, ten bohatýr, ve smutečním kabátci, který zastavil srdce podzimu. V tichou vzpomínku. ()

Reklama

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Je to tak dávno, co odešel, ale pořád tu po něm zbylo tolik šarmu, že stále dokáže okouzlit. Dokument podkreslenými rodinnými záběry z hercova soukromí se hodně soustředí na jeho předčasný konec, ale neopomíjí ani jeho předešlý život. A možná i marnou snahu vymanit se z romantického zajetí Fanfana Tulipána. Kdyby žil déle, určitě by se mu to povedlo. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Pocta jednomu z největších a nejnadčasovějších světových herců je zasloužená. Dokument pojatý jako další hercova kreace mimořádně šťastně propojuje umělcův život profesionální, soukromý i veřejný. Citlivě - mj. také zásluhou jeho nevšední ženy, osobnostně stejně pozoruhodné jako Philipe sám - líčí jeho relativně krátký, ale současně neobyčejně dynamický život jako člověka, který nikdy nezemřel, ale naopak zůstává stále s námi. Člověka vpravdě renesančního i antického, muže sófrosyné. Šťastného i tragického zároveň. Vzbuzujícího slzy i nadšení. Škoda, že se k řadě věcí tento veliký služebník Thálie nemohl dostat. ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Velmi komplexní dokument ze života této francouzské filmové legendy. Jako školačka jsem jen dvakrát brečela pro cizího člověka a to pro Fanfána a pro zastřeleného Kennedyho. Jeho osobní život a postoje prezentované v dokumentu byly pro mne novou informací. Snímek byl natočen tak, aby zabrnkal pamětníkům na city. Věřím, že medicína od jeho smrti natolik pokročila, že v současnosti bychom ho už dokázali vyléčit. ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama