Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 1922 se Turecko zmítá v občanské válce mezi zastánci sultána a revolucionáři. Americký dobrodruh Adam Dyer (Tony Curtis) se spojí se skupinou žoldáků, vedených Joshem Coreyem (Charles Bronson). Místní guvernér oba najme, aby doprovodili jeho tři dcery, tajemnou Ailu (Michèle Mercier) a zásilku zlata do bezpečí. Během cesty se musí potýkat s nebezpečným terénem, znesvářenými stranami, politickými intrikami a také vlastními sobeckými zájmy. (ilclassico)

(více)

Recenze (9)

Martin741 

všechny recenze uživatele

Pochopil som ze ide o mix spgahetti westernov s grecko - tureckou vojnou z 20. rokov minuleho storocia. Bronson je tu vyslovene zbytocny, do spaghetti westernov mi teda rozhodne nepasuje. Potom film nezachranilo ani tych par prestreliek a vybuchov. Peter Collinson umrel ako 44 rocny na rakovinu tusim. Skoda, prve jeho filmy boli vysoko kvalitne : 55 % ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Ač je to příběh z války řecko-turecké z r. 1922, tak inspirace spaghetti westerny z mexické revoluce je do očí bijící. Ešalony atakováné divokými tlupami jezdů, rachotící kulomety, mrtvých nepočítaně, k tomu dva pochybní hrdinové, kteří jdou po penězích. A navíc, jako třešnička na dortu: Michèle "Angelika" Mercier jako chladná orientální amazonka. Nebylo by to špatné, kdyby to mělo nějaký lepší příběh, takto je to spíše řada po sobě jdoucích divokých dobrodružství. ()

Reklama

Courtemanche 

všechny recenze uživatele

Jeden příběh z Řecko-turecké války, odehrávající se kolem roku 1920. Není to vysloveně komedie, ale Bronson a Curtis, oba když se dá rádi míchají do příběhu vtip-nadhled, (Bronson: Útěk z vězení, Rivalové..., Cestující v dešti, Villa jede!..) , a právě to je to co ten jinak jednodušší příběh dělá pro mě zajímavějším. 4/5 ()

adako 

všechny recenze uživatele

Hneď na úvod, jediný dôvod kôli ktorému som si tento film pozrel bol plagát. Ja tieto filmové plagáty od Franka McCarthyho proste žeriem, to vypätie jediného momentu ktoré je tam schopný napchať je tak veľké, až je niekedy vtipné. Aj tu, browzdujem si len tak po ČSFD a toto na mňa vyskočí - na predku parnej lokomotívy očividne uháňajúcej neskutočne rýchlo, stoja Bronson s Tomphsonom, Curtis s dvoma, a to najlepšie, Michèle Mercier s Tomphosonom, v bielych šatách (pochopiteľne vlajúcich), vlak naháňajú nejaký zmetkovia na koňoch, zároveň ich naháňa lietadlo, zároveň čosi v pozadí vybuchuje, zároveň (pochopiteľne) väčšina zbraní práve v danom momente strieľa, a čo je najlepšie, toto nie je ani polovica toho čo sa tam práve deje. Film sám o sebe bol len slabým odvarom plagátu, dej je hlúpy, herci hrajú slabo, tempo kolísavé, proste ťažký priemer. Vznikal asi takto: "Treba nám vojnový akčný film", "Poďme na istotu", "No problem, tu sú ingrediencie: Bronson, Curtis, Mercier a Thompson", "Thompson? To je sakra dobrý nápad, dajme ich tam aspoň zo tridsať, a na väčšinu záberov.","Ty vole, ja už to vidím, toto bude dokonalé","Poďme točiť čo najskôr","Ale veď nemáme príbeh a scenár.","A čo?","Aha, nič" ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Slušné válečné drama s Charlesem Bronsonem, Michèle Mercier a velice dobrou výpravou. Vzhledem k době vzniku klasicky ale pokuhlávají masky, líčení a účesy jsou vyloženě trapné. Takže výsledek nutně korigují velice kvalitní herecké výkony, ačkoli v roce 1922 si mohli o spoustě módních výstřelků nechat jen zdát. Mercier zde suverénně dokazuje, že jako herečka mluvící mnoha světovými jazyky nechává stereotypní obraz Angeliky daleko za sebou a diváci tak mohou jen litovat její zbytečné škatulky. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (1)

  • Film má velice podobnou zápletku jako western Vera Cruz z roku 1954. Charles Bronson hrál v obou filmech. Ve starším Vera Cruz byl jen členem bandy, zatímco v tomto novějším je již jejím vůdcem. (mortak)

Reklama

Reklama