Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film Jeden navíc přinesl Danělijovi první setkání s hercem Jevgenijem Leonovem, s nímž potom natočil ještě devět filmů. Spolupráci zahájili satirickou komedií s podtitulem „nevědecká fantastika“, v níž se Leonovův hrdina – Ivan Travkin z městečka Horní Jamky – stal nečekaně objektem zájmu médií a posléze vědeckého výzkumu. V jeho ústech objeví místní dentista třiatřicátý zub, čehož využije krajská zdravotní vedoucí s příznačným jménem Parazitkinová k zahájení akce, na které se chce přiživit hned několik snaživců. Vedle nadčasového tématu vyniká Danělijova komedie skvostným hereckým obsazením, v němž ani epizodní role nezůstávají za vedlejšími. V jednom okamžiku se zde rozezní píseň z předchozího Danělijova filmu, čímž se připomíná nejen další spolupráce s hudebním skladatelem Andrejem Petrovem, ale předznamenává se i děj, přesněji místa, kam budou hrdinovy kroky posléze z provincie směřovat. (NFA)

(více)

Recenze (3)

5150 

všechny recenze uživatele

Velmi svižné, zábavné, ruské. Satirická komedie s řadou populárních herců té doby, v hlavní roli Jevgenij Leonov. // Febiofest 2006 ()

Bernhardiner 

všechny recenze uživatele

V mých ústech se v současné době nachází pouze 28 zubů, čili jsem klidný - tohle se mně stát nemůže. Ani bych o publicitu, opilecké večírky, kde bych názorně dokazoval své lovecké úspěchy, a výstupy v televizi nestál. Ale když je člověk výjimečný, má to těžké. Výjimečný Jevgenij Leonov výjimečně zahrál výjimečného, avšak jinak celkem normálního člověka. Výjimečný je v tom, že mu každý pohyb a každé slovo věříte. Jinak je to skvělá satira na společenské poměry v Sovětském svazu, která si bere na mušku kulty osobnosti, šarlatánství i obyčejnou lidskou závist. Její nadčasovost velmi připomíná Bílou paní, kterou mnohých ohledech překonává. Tenhle film, zdá se, nikdy nepřestane být aktuální. Ať „vyjímeční“ žijí na titulních stranách bulváru navždy, běda, kdyby zrovná žádný nebyl k dostání! 100 % ()

Reklama

Reklama