Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kdesi uprostřed pustiny je ukryta Cela - skleněná komora, v níž sadistický vrah Carl Stargher pomalu a důmyslně topí své dívčí oběti. Krátce po dalším únosu je vrah zadržen agenty FBI, při zatýkání je těžce zraněn a upadne do kómatu. Zatímco se agenti marně snaží najít místo, kde postavil své šílené mučící zařízení, v Cele jeho poslední oběť zoufale pozoruje, jak voda pomalu stoupá. Na záchranu zbývá 40 hodin a poslední šancí jsou schopnosti doktorky Catherine Deane, která dokáže vstupovat do mysli duševně nemocných lidí. Catherine se pokouší projít krvavým bludištěm mozku šíleného vraha a najít stopy, které umožní Celu najít dříve, než bude pozdě. Tuší však, že na tak děsivou a nebezpečnou cestu se ještě nikdy nevydala... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (391)

Okara 

všechny recenze uživatele

O soundtracku: Už během sledování filmu vám jsou určité tóny odněkud povědomé. Během psychedelických výprav do Stargherova vědomí a při závěrečné scéně vám konečně svitne. Utvrdíte se následně po skončení filmu, když zjistíte, kdo je oním skladatelem - Howard Shore. Přestože se pravděpodobně snažil, nostalgická hudba z Pána prstenů se rozhodně nezapře (jako například ve skladbě Drowning). Lesní rohy s dramatickým nápěvem skalním fanouškům podvědomě připomenou hobití putování do Mordoru. Melodie Středozemě ovšem není vším, co v Cele uslyšíme. V pouštních scénách dětské mysli je to hypnotická arabská hudba, která svou exotickou monotónností znatelně upoutává divákovu pozornost, a je tedy dobře, že jí režisér Singh využil jen poskrovnu. V dramatických momentech pak Shore stupňuje napětí údernými timbály, což je jak známo ve filmové hudbě vždy sázka na jistotu. Kompletní soundtrack je směsicí sugestivní, dynamické i hororové hudby, která na sebe až příliš často při sledování upozorňuje. Pro mnoho diváků tedy spíše rušivý element, na druhou stranu samotný soundtrack velice živě připomene s ním spojené scény. Rozhodně ovšem ničím nevyčnívá a troufám si tvrdit, že ho Shore nemá zařazený mezi svými nejpovedenějšími. Nejlepší soundtrack z filmu: Carl Rudolph Stargher. 50 % ()

Seabeast 

všechny recenze uživatele

Tarsem Singh ve svém filmovém debutu předvedl, že skutečně umí. Nenechte se vůbec odradit hereckým angažmá krásně hruškovité Chennifér Loupež, která má sice jednu z hlavních rolí, ale je neustále strkána do kapsy naprosto fenomenálním Vincentem D'Onofrio. Probůh, ten chalan je fakt ďábel, a to opravdu doslova! Zatím mě v žádném filmu nezklamal a svým samotným vzezřením a hraním strhává na sebe pozornost. Zde to platí dvojnásob. Cela už od začátku svým příběhem a hlavně překrásnou surrealistickou audiovizuální malbou, vtáhne k sobě a nepustí. Opravdu bez legrace jsem byl několikrát uchvácen snovým pojetím a nechal se unášet. I když naše původem portorikánská kráska ničím neoslňuje a je naprosto nevýrazná, tak vše ostatní je zde vskutku na úrovni. Na pět hvězd tu ovšem chybí "cosi", které jsem po skončení toužebně očekával. Těžko říci co, možná ještě větši příběhové zamotání, rafinovanější zápletku, pointu, propracované postavy... Ale i tak je Cela hodná obdivu a stojí za shlédnutí pro surreal-žrouty! ()

Reklama

BoPo 

všechny recenze uživatele

Normálny detektívny príbeh, akých bolo natočený veľa. Avšak je to ten svet vo svete. Vstúpiť do hlavy psychopatovi sa snažia psychiatri po celom svete. Tu sa to darí a po vizuálnej stránke je to skutočne zaujímavý počin. Film snažiaci sa ísť svojou cestou. Bohužiaľ vo svojom odhodlaní nevydrží a použije už zaužívané cestičky. Ono už obsadením Jennifer Lopez sa tvorcovia upísali filmovému diablu. Cena však bola privysoká. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Tarsem Singh sa klasický thrillerový motív pátrania po masovom vrahovi snaží  inovovať výtvarným umením snových výletov do jeho mysle. Thrillerová rovina miestami dosahuje aj vďaka hudbe Howarda Shora pôsobivosti najlepších momentov zo Seven. Aj snové vízie sú úžasné. Ale skĺbenie týchto dvoch prvkov vo filme nefunguje a robí z neho iba rozorvaný filmový experiment. ()

FlyBoy 

všechny recenze uživatele

Tarsem Singh je nadmieru obratný a nezvykle uvoľnený budovateľ. Buduje bizardné katakomby v snovom stave, pootvára dvierka k zenitu nehumánneho aj dúfanlivého fantazírovania, zúročuje pri tom empíriu z oblasti hypnotíckých krajov a roziskrených sfarbení, ráčte vstúpiť. Absentuje mu však stvorenie, ktoré by preňho napísalo osnovu s presahom, proporčný útvor do ktorého by mohol vsadiť všetken ten čarokrásny surreálny odraz všeľudských rozpoložení a dosiahol by tak niekoľkonásobnej efektivity. Takto sa dá len žasnúť nad ohromením z optických divov či zarážajúco necvičenom hraní J. Lopez. ()

Galerie (84)

Zajímavosti (10)

  • Scéna, ve které Jennifer Lopez sleduje mladého Carla, jak utíká po dlouhých schodech vzhůru, je založena na obrazu H.R.Gigera "Schacht". (Ai.ma)
  • V scéne, kde Carl (Vincent D'Onofrio) nakrúca črevo Petra Novaka (Vince Vaughn) je vidieť, že na začiatku natáčania má navinutú už značnú časť, no v ďalšom zábere akoby opäť začínal odznova. (Lukoh)
  • Scéna, ve které je kůň rozdělen na části, byla inspirována dílem britského umělce Damiena Hirsta. (Terva)

Reklama

Reklama