Reklama

Reklama

Skandál v katolické škole

  • USA The Dangerous Lives of Altar Boys (více)
Trailer

Obsahy(1)

Dramatický příběh ze 70. let nás zavádí do katolické střední školy, kterou navštěvují dva kamarádi Francis (Emile Hirsch) a Tim (Kieran Culkin). Oni i jejich nezkušení spolužáci zatím vnímají svět podle jednoduchých pravidel. Existuje dobro a zlo, které od sebe lze vždycky odlišit. Sestra Assumpta (Jodie Foster) v jejich životech figuruje jako úhlavní nepřítel a proto chlapci nakreslí komiks, v němž sestra vystupuje jako zloduch na motorce. Ve skutečném životě oba přátele potkávají události komické i vážné a maturita se blíží. Francis prožívá první lásku ke spolužačce Margie (Jena Malone) a zjišťuje, že život není takový, jaký se zdá a že dospět znamená naučit se samostatnosti. Cesta od nevinnosti k poznání není vůbec lehká (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (124)

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Vlastně ani sama nevím, jak na mě tento film zapůsobil. Celý děj má svou specifickou atmosféru a stejně tak zpracování, které bylo excelentní především v animovaných sekvencích. Ale tak, jak jsem byla na počátku v očekávání našlapaného a zajímavého příběhu, ze kterého tvůrci vytěží maximum, ke konci jsem si uvědomovala, že k tomu nejspíše nedojde. Stále jsem čekala na nějakou uchvacující či nesmyslnou dějovou explozi, ale ta se nedostavila. Uděluji čtyři hvězdičky především za, již zmiňovanou atmosféru s, typicky "školsky outsiderským" nádechem, kde hlavní hrdinové ve studijních letech bojují sami se sebou i se všemi ostatními a rozvíjejí svou bohatou představivost. A také za herecké obsazení. Mladý Emile Hirsch, líbezná, rozkošná a jako poupátko působící Jena Malone, která mě svým nevinným panenským vzezřením okouzlí v každém filmu a Jodie Foster v hábitu:) ()

Remedy 

všechny recenze uživatele

Krásně příkladná ukázka díla, které dokáže vyprávět o puberťácích a podat všechnu jejich vzdorovitost, neúctu téměř k čemukoli a mladickou rebelii způsobem, který chytne za srdce. Dětští herci jsou nejlepší ve své přirozenosti, protože jak toho logicky ještě nestačili mnoho „nažít“, projevují se na plátně „živočišněji“ a divákovi předávají spíše něco ze své soukromé stránky než z naučených replik. Konkrétně teď mluvím o Jeně Malone a Emile Hirschovi, kteří jsou ve svých rolích opravdu vynikající. Film má vynikající dramatický spád, kdy postupně vygradují až do maxima obě příběhové linie, jejichž konečná emoční síla je dosti značná. Úplně mě to tzv. nesundalo, ale trochu to se mnou zamávalo.) ()

Reklama

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Srdce kluků - podle jeptišky "Dřevěné hnáty" napadená ďáblem - jsou "poskvrněná" jen touhou žít a chovat se, jak jim velí hormony, přílišná fantazie a vzdor k instituci, kde studují. Vidíme jejich svět i prostřednictvím komiksových alter eg, která si na sebe berou břímě jejich pocitů. Pokud jde o herce, tak Jodie Foster opět výborná - to její smířlivé kývnutí na čtení veršů Williama Blakea mě dojalo k slzám - a Kieran Culkin znovu přesvědčil, že on NENÍ Macaulay. Nenápadný film, nevšední zážitek. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 7/10 Děj 6/10 Hudba 6/10 Efekty 6/10/// +Jena Malone, a taky mladý Emile Hirsch a Kieran Culkin, celkem povedené animované vskuvky, dobře zahrané -téma a prostředí mě nezaujalo/// Je to solidně natočené se zajímavými herci, kteří nehrají vůbec špatně. Problém je, že mě podobné filmy moc nelákají. Raději dám přednost oddechové komedii, než dramatu. Podobných jsem už pár viděl a mám z toho vždycky depku. Zřejmě nic pro mě./// Celkem 62%/// ()

marcek 

všechny recenze uživatele

Vážně úžasnej film. Hodně dlouho jsem se na něj těšil, protože jsem ho v programu viděl už týden dopředu. Samozřejmě mě nezklamal. Kierana jsem viděl poprvé, a doufám, že ne naposled - je dost dobrej. Emilie Hirsch je stará známá, ale hlavně mě zaujala Jena Malone, která byla vážně bomba. Dost dobrej film. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (10)

  • Báseň, kterou Francis (Emile Hirsch) ve snímku recituje, je "The Tiger" od Williama Blakea. (savra)
  • Kieran Culkin získal rolu Tima, pretože tvorcovia sa domnievali, že má podobnú osobnosť: "Myslím si, že prechádza mnohými podobnými vecami [vo svojom vlastnom živote]," uviedla Jodie Foster ako producentka filmu. (Arsenal83)
  • Autor predlohy Chris Fuhrman zomrel na rakovinu v máji 1991 pred dokončením konečnej verzie knihy. Venovanie sa objaví na začiatku záverečných titulkov. (Arsenal83)

Reklama

Reklama