Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zdena (J. Hlaváčová) se rozhodne vzít zákon do svých rukou. Dostává se ve svém počínání však tak daleko, že se nakonec sama ocitá před soudem jako obžalovaná. Její čin je kvalifikován jako trestný, ale zároveň budí u všech lidské sympatie pro svou humánnost. Soudci jsou tak postaveni před nelehký úkol: dodržet zákon a odsoudit člověka, který je vlastně svým způsobem hrdinou, nebo tohoto člověka pochopit a respektovat jako dobrý úmysl? Vedle J. Hlaváčové a V. Vosky (A. Kroupa) se můžete těšit i na další skvělé herce jako J. Štěpničkovou (sestra A. Kroupy), M. Růžka (mlynář Míka, Zdenin otec), J. Marvana (soudce Medek), J. Pleskota (kapitán kriminálky, Sejček), J. Moučku (předseda soudu), Z. Řehoře (prokurátor) a další. (Česká televize)

(více)

Recenze (27)

dr.fish 

všechny recenze uživatele

V tomto díle asi nehledejme smysl, disciplínu, důvěryhodnost nebo snad dokonce logiku. Tvůrci si prostě jen hrají, hrají si rádi a hrají si dobře. Na kontrastu rozumu a citu, zákona a selské logiky jest založena tato komedie. Že spravedlnost musí být slepá, jelikož jinak by nemohla odsoudit dobrého člověka, přičemž takový krok je i pro tvrdého prokurátora i soudce oříškem. Vynikající herecké výkony Marvana, Řehoře, Moučky a ostatních dávají velmi lidský rozměr i této zdánlivé soudní frašce. Velmi dobře jsem se bavil...90% ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Mistrovská soudnička, v níž se na lavici obžalovaných ocitá tehdejší režim a jeho zákony. Z hereckého obsazení si pozornost zasluhuje především excelentní Václav Voska a také Jiřina Štěpničková, která prostřednictvím své postavy získala možnost jakési veřejné rehabilitace. Odvážné, nereálné, stále aktuální. Tleskám. ()

Reklama

Tosim 

všechny recenze uživatele

Vratislav Blažek tradičně "tepal do nešvarů", ale ne pod komunistickým dohledem, takže jeho satira má lehkost a nenásilnost. Ne jinak tomu je i v tomto snímku, kdy se o "vině" obžalované dozvídáme až z pozdějšího vyprávění. Příběh ukazuje, jak by to mělo být, proto má podtitul "pohádka pro dospělé." Vynikající Václav Voska. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Televizní pohádka pro dospělé, ve které respekt, logika a pochopení vítězí nad formalitou podle předpisů. Mrazivé, dojímavé a dokonce bych řekl, že tahle "pohádka" odzrkadluje pozadí reality u soudu lépe než současné hrané pořady ze soudního prostředí. Po stránce obsahové, scenáristické i herecké se jedná o vyložený skvost, který i navzdory slabší obrazové kvalitě překonává celovečerní filmovou verzi Odvážna slečna (s lidovým herectvím Bohdalové a Kemra). Mimo jiné pro herecký koncert Václava Vosky coby poněkud kontroverzního soudce a díky Janě Hlaváčové dokonale stvárňující hlavní hrdinku. Slovy Karla Urbánka z hlediště: ,,Já jí žeru, ta je úplně fantastická!" :-) ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

„Pane předsedo, já jsem došel k přesvědčení, že obžalovaná je blázen. Víte? Blázen. Ale tak krásnej blázen, že bejt tak krásnej blázen si bohužel já nemohu dovolit už proto, že jsem soudce." Jana Hlaváčová coby soudní zapisovatelka Zdena je vskutku krásnej blázen. Úplný don Quijote či Františka z Assisi. V porovnání s Jiřinou Bohdalovou v téže roli ve filmu Odvážná slečna jsem ji přitom tu její roli ochránce dětí zákonu navzdory věřil tak nějak víc. I když na počátku soudního přelíčení působila zcela odevzdaně, v jeho průběhu (a zvláště v těch retrospektivách) z ní vyzařovalo něco opravdu silného, co by přesvědčilo snad i naprostého formalistu a zastánce litery zákona, který by do poslední chvíle trval na tom, že "zákon musí platit, i když není dokonalý". Celkově musím říct, že jsem byl touto "televizní pohádkou po dospělé" doslova unesen a jen nevěřícně koukám na to, že co za excelentní soudničku bylo možné v čase již pomalu se blížící normalizace natočit. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama