Reklama

Reklama

Zelený lučištník

  • Západní Německo Der grüne Bogenschütze (více)

Obsahy(1)

Západoněmecký kriminální film podle známého detektivního románu Edgara Wallace. Cholerický americký milionář Abel Bellamy (Gert Fröbe) se vrací do Anglie na svůj zámek Garre poblíž Londýna, o němž kolují legendy, že v něm vraždí tajemný zelený lukostřelec. Brzy tu dojde k vraždě a mrtvý má skutečně v těle šíp. Bellamyho neteř Valérie (Karin Dorová) se nastěhovala do domu poblíž zámku, neboť tuší, že je tu někde vězněna její matka. Inspektor Featherson (Klausjürgen Wussow) ze Scotland Yardu Valérii chrání a pokouší se zjistit, kdo je vražedným duchem zámku Garre. (Mariin)

(více)

Recenze (22)

fragre 

všechny recenze uživatele

Nebyl bych k tomuto filmu přísný. Že klopýtá logika děje? Že příliš napíná důvěřivost diváka? Že používá zprofanované postupy a triky? Je to brak, takže je to v pořádku. A tento to vůbec nezastírá a spiklenecky mrká na diváka, aby ho nebral vážně. Karin to tady opravdu sekne, Gerd Fröbe je hezky neurvalý a Edi "Motýlkář" Arent provozuje svou prkenou verzi toho, co asi sám považuje za suchý, britský humor. Poctivé tři. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Další z řady od filmů od Wallace a opět jsem se dokonale nudil. Jak jsem psal už u nikolika jeho filmů tohle prostě není pro navíc díky hodnocení jsem čekal něco lepšího. Uznávám atmosféra a akčnější první polovina je obstojná ale pak to padá a vrah je totální idiot. Nicméně to stojí za to shlédnout aspoň díky první polovině. ()

Reklama

liquido26 

všechny recenze uživatele

Oproti Tajemnému mnichovi, kterého jsem viděl včera, je to trochu zklamání. Atmosféru je sice pěkně tajemná a Karin Dor pěkná nicméně mi to přišlo strašně nepřehledný, alespoň tedy pro někoho jako já, kdo nečetl předlohu. Strašně jsem se ztrácel v ději i postavách. Z motivu Zeleného lučištníka jako vraha se dalo vytřískat mnohem víc. ()

giallo 

všechny recenze uživatele

Tak pojďme s hodnocením níž. K zelenému lučištníkovi jsem přistupoval jako k jednomu z nejlepších zpracování legendárního Edgara Wallace, aby také ne, když se zde tu na CSFD těšil hodnocení k 80%. Mluvilo se tu o něm samými superlativy a obklopovala ho aura výborné detiktivky, která se dokonce promítala za komunistů i u nás. Teď po shlédnutí kolečka do sebe zapadla. Mnoho lidí dávalo vysoké hodnocení z nostalgie a při tom kvalita filmu je velice nízká. Takhle zmatený a roztříštěný děj jiná Wallecovka opravdu nemá a k tomu další kopa nedostatků. Tak především otravné herecké obsazení v čele s pitvořícím se a přehrávajícím Edim Arentem, dále nulové napětí s absolutně se nehodícími "vtipnými" momenty a nakonec šédé zpracování, které nebylo způsobéné tím, že jde o černobílý film. Korunu tomu nasazuje to, že film vás tak unudí, že je vlastně jedno jak to dopadne a kdo vraždil. PS: Pointa je vcelku průhledná, neboť se objevila i v jiných wallacovkách. A pokud si chcete zahnat pachuť tohoho nepovedeného kousku, doporučuji o několik tříd lepšího Tajemného Mnicha. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Samotná kniha je asi tak nejméně ztřeštěná, dobře se čte, i když její závěr je už překombinovaný. Film naštěstí tentokrát není parodií tohoto žánru, ale snaží se o dramatické vyprávění s odlehčujícími prvky (v postavě reportéra a částečně sluhy), ale přece jen se v některých věcech od knižní předlohy odchyluje, díky čemuž je zmatek v postavách o něco větší než v knize (tam jsou přece jen představovány alespoň ze začátku postupně), navíc tajná gotická sklepení zámku z knihy ve filmu vypadají jako obyčejný sklep na jablka někde na vesnici, což také své kouzlo poněkud ubírá. Jinak standardní režie, standardní herecké výkony, a vlastně i ten příběh je pojat tak nějak standardně. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (1)

  • Anglický zámek Garre milionáře Abela Bellamyho je ve skutečnosti renesanční zámek Ahrensburg poblíž Hamburku. (Mariin)

Reklama

Reklama