Reklama

Reklama

Gekitocu! Aikidó

  • Japonsko 激突!合気道 (více)

Obsahy(1)

Film pojednává o životě zakladatele bojového umění aikido. Jedná se o část života, kdy mladý Ujeshiba začíná po prohraném souboji s mistrem karate trénovat bojová umění v Japonsku u mnoha mistrů, následně zobrazuje řadu soubojů s jeho nepřáteli, až po období výuky mnoha žáků, založení škol a získání prvenství v oblasti bojových umění. Jedná se zčásti o životopisný film, který je ale řádně akční, protože obsahuje spoustu soubojů bojovníků mnoha stylů. (Flipnic)

(více)

Recenze (4)

dezorz 

všechny recenze uživatele

Dobrodruzne mlatickove Bcko s jednoduchym moralnym posostvom, ktoreho zvlastnostou je, ze zobrazuje zivot zakladatela Aikido, Moriehei Usehibu. Vzhladom na to, ze filmov, v ktorom by aikido hralo aspon vedlajsiu ulohu je minimum, tak stoji za pozretie. ()

Reklama

maldoror16 

všechny recenze uživatele

Výborný, typický japonský 70.kový karate-film (vizuál, hudba, struktura etc.), byť tentokrát netradičně zaměřen na aikido a pojednávající o začátcích zakladatele tohoto stylu, fenomenálního Ueshiby Moriheie. Velmi dobrý gradující příběh, tradičně dobře natočený, skvěle zahraný, výtečná choreografie soubojů (kamera mohla být při soubojích teda lepší...). Sonny Chiba ve své roli (btw výborná postava) jako vždy skvělý, charismatický a jeho souboje opět excelentní (prostě mistr svého oboru a žánru:); velmi dobře mu tu sekunduje i jeho mladší a méně slavný bratr Jiro v hlavní roli mistra Ueshiby...90% a mohu jen doporučit. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Naprosto excelentní a špičkové zpracování životního příběhu zakladatele bojového stylu aikido Moriehei Ueshiby. Hlavní postavu hraje sympatický japonský herec Jirô Chiba (mladší bratr Sonyho Chiby!!!) , ale velmi důležitou roli zde hraje také přímo Sonny Chiba, jako postava ultimátního karate bojovníka, jenž dá Ueshibovi na začátku filmu nakládačku a tak ho přivede k absolutnímu odevzdání se bojovým uměním a tréninku pod vedením řady mistrů. Ueshiba podstupuje (stejně jako ve skutečném životě) řadu nebezpečných soubojů s řadou protivníků, často na život a na smrt. Stále se zdokonaluje a postupně se stává absolutně flexibilním bojovníkem, který je schopen porazit jakéhokoliv protivníka a styl. Sonny Chiba nehraje přímo záporáka, ale "vrchol" Ueshibovy snahy obstát v boji proti komukoliv. Z obou postav se stávají přátelé a konkurenti zároveň, a celý film pomalu spěje k poslednímu duelu mezi nimy - aikido vs karate. Sonny je neporazitelný karate řezník, vrcholně vytrénovaný. Ueshiba si uvědomuje, že v případě jeho porážky dojde k celoživotní satisfakci a absolutnímu prvenství v oblasti bojových umění ... Tolik k ději. Film je na svoji dobu špičkově zvládnut jak herecky, tak obsahově pro milovníky bojových umění (zde se toho o martial arts v Japonsku dozvíte víc než z nějaké knihy...), úžasně je zde zvládnut přerod hlavní postavy z otloukánka na neuvěřitelně vyspělého a sebejistého bojovníka, choreografie soubojů je na svoji dobu absolutně špičková, řekl bych, že i lepší než v klasice se Sonny Chibou Street Fighter 1, 2 a 3. Sám Sonny, ač není zcela hlavní postavou filmu, zde předvede několik opravdu unikátních soubojů. Akce stále a stále přibývá a film graduje, rovněž za pomoci dobrého scénáře a úžasné hudby. Tento film je pro milovníky žánru japonských "rubáren" opravdovou poviností, navíc má hloubku a vztah ke skutečnému životu mistra, který založil aikido. Film je velmi podobný filmu Kenka karate kyokushinken, který pojednává o další legendě bojových umění, zakladateli kyokushinken-karate mistru Oyamovi, kde hrál hlavní roli Sony Chiba. ()

Zajímavosti (1)

  • Hlavní postavu Ueshibu, zakladatele aikido, hraje Jirô Chiba, mladší bratr japonské legendy Sonnyho Chiby. (Flipnic)

Reklama

Reklama