Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vynikající ukázka režisérské práce Džunji Satóa, který se proslavil hlavně svými filmy ze světa japonské jakuzy.
Film mapuje na osudu hlavního hrdiny, jehož ztvárnil japonský idol 50. a 60. let Kódži Curuta, vznik speciálních útočných jednotek známých pod jménem kamikaze. Použití sebevražedné letky se mělo uskutečnit pouze jednou, ale následovaly další a další útoky. A to i přes to, že japonské velitelství již dávno vědělo, že válka je prohraná. Nesmyslné rozkazy nakonec přivedly hlavního hrdinu k osudovému rozhodnutí – uskutečnit poslední sebevražedný let kamikaze... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (7)

sportovec 

všechny recenze uživatele

Náhled do japonské tradiční mysli a hodnot by před desetiletími možná působil objevně. Zhruba zapadá do obdobné vlny válečných filmů v Evropě té doby. Co ovšem na filmu vadí nejvíce, je jeho vlastenecký tón, který zcela abstrahuje od válečných zločinů Tokia na okupovaných územích. Nebylo jich málo a je velkou chybou, že v Evropě se o nich dodneška nic bližšího neví. V této souvislosti si dovolím malou doušku: když kolem r. 1970 navštívil Nizozemí a Evropu císař Hirohito, právě zde, v této zemi nížin a úzkostlivého zahradničení, ho vítaly výmluvné transparenty HIROHITLER. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Rozhodně se nejedná o špatný film. Pravdou je, že na červená čísla asi nemá, ale na hranici mezi modrým a červeným polem si zaslouží být. Za pozornost stojí jak samotný příběh, tak herecké výkony. Troufám si tvrdit, že celkové vyznění je jednoznačně protiválečné. ()

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Silný humanistický film z prostředí sebevražedných pilotů splétá několik osudů letců a jejich rodin a odhaluje válku v její bezprostřednosti – ne jako abstraktní ničivou sílu, ale jako horečnatou vlnu individuálních proměn a deformací, které se v kontextu japonské kultury snaží vyvažovat maximálně zvnitřněný požadavek poslušnosti. Absurditu všech těchto vražedných procesů podtrhuje odlidštěný byrokratismus vedení, zlhostejnělý a rigidní. Tomu v drobných, ale důležitých gestech čelí chápavé a ohleduplné chování ústřední postavy, velitele doprovodné letky. Ten také nakonec v patetickém činu uzavírá celou tuto kapitolu japonského válčení – posledním vzletem bez návratu. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Tento film nemá nic společného z více generálem Matomem Ugakim. Naprosto pompézní hudbu k filmu tvořil Cušima Tošiaki. Příběh začíná v říjnu 1944. Japonská vojska, zdecimovaná spoustou porážek a utlačování se rozhodne " nectít " pravidla boje a zavádí, původně jednorázovou, skupinu letců sebevrahů. Vojáci odhodlaní zemřít za čest Japonska se se svými stroji vrhají na nepřátelské lodě, aby při své poslední kamikazi posloužili vlasti....jejich rozhodnutí je svobodné. Ale nezůstane jen u jednoho útoku, válka bude dlouhá, každý dostane příležitost zemřít. Psychologické profily letců sebevrahů jsou někdy až moc dlouhé, ale stejně vás nutí zamyslet se nad lidským životem. Ne všichni letci chtějí umřít. Je těžké v současné době barev a DTS zvuků hodnotit černobíle natočený akční snímek se spoustou leteckých soubojů letadel Mitcubishi A6M Zero. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Taký typický japonský film, kde je snaha ospravedlniť, resp. obhájiť počínanie kamikadze pilotov. Neobíde sa to bez tradičných klišé ako hrdinstvo, zbabelosť, loajalita ku cisárovi a krajine. Piloti sa predháňajú, aby mohli zomrieť za vlasť, iní s tým majú problémy, veliaci dôstojníci chcú byť vzorom pre podriadených, dokonca piloti dostávajú (nevieryhodnú) možnosť voľby, či takýto čin chcú spáchať. Výrokov odpaľujúcich dekel ako napr. "Vojna bude dlhá, každý bude mať šancu zomrieť", je tu mnoho a európsky diváci pri viacerých situáciách a dialógoch sa zmôžu iba na prevracanie očí. Napriek zmienenému, vojnové scény v akcii sú ok a herci ako Takakura alebo Curuta, ťahajúci film, sú v pohode. ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Příjemně střízlivé zpracování tematiky kamikadze, které filmařskou poctivostí a civilní lidskou intimitou vysoko převyšuje o téměř 40 let mladší, afektované Zemřít pro Japonsko, jakkoliv snaha o dramatický oblouk vyznívá ploše. Rvačka důstojníků pod křídly stíhaček připomene scénu příletu Čmeláka z Vesničky střediskové.2-3 * ()

antragus 

všechny recenze uživatele

Není to vyloženě špatné, ale taky žádný zázrak. Nebudu se do toho tentokrát opírat. Hlavním důvodem proč jenom dvě hvězdy, je především šílená délka. Nebudeme si nic nalhávat, hodina a půl by tomu slušela podstatně více, zvláště když vezmeme v úvahu, že podstatnou časovou plochu zabírají psychologické pochody postav, které ovšem vzhledem k okolnostem, době a japonské mentalitě zase nejsou tak převratným objevem, aby tím bylo nutné zaplácat půlku filmu. Je fajn, že příběh nezobrazuje piloty kamikaze jen jako válečné fanatiky, ale taky jako lidi, kteří si uvědomovali svou smrtelnost...ale i to by se dalo stihnout rychleji. Tady by opravdu míň bylo víc... ()

Reklama

Reklama