Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Biografický film zachycující rozhodující část života mistra bojových umění jménem Dóshin Só. Film zprostředkovává období, kdy končila druhá světová válka a Dóshin Só byl špiónem japonské armády v Číně. (Zde se učil původní šaolinské kung-fu od starých mistrů organizovaných v proslulých Triádách. Toto je jen na vysvětlenou. Film proces učení nezachycuje.) Po ukončení války se vrací do Japonska a zjišťuje, že se jeho rodné město topí ve zmatcích a chudobě. Městu vládne mafie, která spolupracuje s americkými obchodníky. Dóshin Só, se díky svému buddhistickému přesvědčení a taky prvotřídnímu výcviku v bojových uměních rozhodne pro ochranu "chudých" a pro očištění města od mafie. Založí své dojo (tělocvična pro bojová umění), kde se cvičí a medituje. To postupem času získává ne věhlasu a stává se trnem v oku místní Yakuzy. Konflikty se stávají vyhrocenějšími a v závěru je mafie poražena.

Ač to zní jako scénář béčkového akčního filmu, jedná se o pravdivý příběh. Dóshin Só opravdu takto založil v Japonsku organizaci cvičící japonskou obdobu šaolinského kung-fu zvanou Shórinji Kenpó. V současnosti je v Japonsku tento styl velmi populární a jeho stoupenci se počítají na miliony. Získává si příznivce i v zahraničí. Podle osobního rozhovoru s jedním z přímých žáků Dóshin Sóa, je tento film opravdu natočen podle skutečnosti. Jediné, co na tom dotyčnému vadí, je výkon Sonny Chiby, který ve filmu nepředvedl zcela autenticky techniky Shórinji kenpó. (zdenekkk)

(více)

Recenze (6)

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Na rozdíl od drtivé většiny Sonnyho "KarateBéček" 70. let, tohle je vyloženě seriozní film. Už samotné spojení režiséra Suzukiho a Sonnyho Chiby spolu s dalšími známými herci té doby slibuje výborný zážitek. A je tomu skutečně tak. Dóshin Só je další známý a legendární národní martial arts hrdina, podobně jako Oyama, Ujeshiba, Musashi (či na Slovensku Janošík) atd. ... A tento film vypráví jeho životní příběh po návratu z 2. sv. války do zničeného Japonska. V podstatě výborné drama, kde Sonny Chiba i ostatní podávají perfektní herecké výkony, spousta malých příběhů jednotlivých postav tvoří jeden celek, film obsahuje řadu tragických příběhů, ale i velkých životních vítězství. Co se týče soubojů, tak těch je tu přehršel a milovníci martial arts se opravdu mají na co vynadívat. Žádné vylomeniny ve stylu "Street fightera" a podobných Sonnyho ujetin se nekonají. Souboje jsou dosti reálné, tvrdé, Sonny klasicky vyřazuje protivníky pár ranami, kopanci nebo nějakým zlomením či přehozem. I když Chiba jasně neimituje Dóshinovo umění, je zde krásně vidět jeho neuvěřitelná martial arts průprava, fyzická zdatnost, pružnost síla a bojová všestrannost. Snad 30% konfrontací končí (a začíná) přehozem z aikida nebo juda a to s takovou ležérností, že by se chvílemi i Seagal divil. Následuje řada aikido chvatů a lámání rukou. Naopak chytit Sonnyho do nějakého nevýhodného chvatu se protivníkům nikdy nepodaří a je krásně vidět, jak se Sonny dokázal dostat svojí pružností i z maximálně nevýhodných pozic. Pomoc střihu zde je minimální, klasické. Kamera perfektní, prostředí také. Opravdu dobrý a kvalitní film, dosti drsný (obecně) a vypovídající. Z tohoto hlediska jeden z nejlepších filmů Sonnyho Chiby ve všech ohledech ... ()

Pecival 

všechny recenze uživatele

Film se ke mě dostal bohužel pouze v poněkuď ujetém dabingu s hard-codded ang. titulkama, které většinou říkali něco jiného než mluvený projev, takže sem si mohl vybírat ze dvou verzí :) Ale i tak se mi to líbilo, trochu mi to dějově připomínalo poslední díl o mistrovi Oyamovi, ale kvalitou naštěstí úplně jinde. Bitek je opravdu hromada a přestože se nedají srovnávat s mordem v prvních dvou Streetfighterech, pořád je o co stát. Příběh je taková klasika - Sonny je uber klaďas, pomáhá dětem, mstí bezpráví a k tomu vede školu ....slabší 4. ()

Reklama

kitano 

všechny recenze uživatele

Cina, Korea, Japonsko, kazda z tychto krajin ma v historii hrdinu, ktory svojou osobnostou a bojovym umenim bol v tazkych casoch inspiraciou pre obicajny lud. V Cine to bol Wong Fei-Hong (Once upon time in China) ci Huo Yuan Jia (Fearless), v Korei (Choi Bae-dal) ci Ji Han Jae (Hapkido) a v Japonsku hrdina tohto filmu - Dóshin Só. FIlm je velmi podarenou kombinaciou dramy (ta vysoko prevlada) a akcie. Velmi posobivo zobrazuje znicene, povojnove Japonsko okupovane Amerikou. Zo zien ktore stratili vo vojne manzelov sa stavali prostitutky, deti kradli a zakon kontrolovla Yakuza, ktora rozkvitala koli ciernemu obchodu s potravinami. Sonny Chiba ako Dóshin Só zobrazuje muza, ktory sa tomu vsetkemu postavil celom so zatnutymi pastami a nezastavil ho ani zakon, ani mafia. Sonny podava tradicne skvely vykon a je skvele pozorovat to, ze aj ked vo filmoch vzdy stvarnuje tvdych chlapikov, nieje upnuty na jeden typ charakteru, ale vzdy sa skvelo dokaze prisposobit nature filmu. Akcia je slusna, avsak film ani zdaleka nieje zalozeny na nej, Takze necajkajte ziadnu exibiciu v style Street fightera. Film naopak prakvapi davkou brutality - sice su to len dve sceny, ale za to si ich velmi dobre zapametate. Ak mate radi pribehy o hrdinoch, ktori inspirovali narody, alebo proste oblubujete Sonnyho Chibu, tento film by ste nemali minut. (8.5/10) ()

giallo 

všechny recenze uživatele

Sonny nezklamal ani ve "vážnějším" dramatu, které bylo okeřeněno jeho klasicky výbornou akcí. První půlku se "Street fighter" teprve zahříval, ale od brutální kastrace jela Killing Maschine naplno. Pro fanoušky povinnost! ()

tomisaburo 

všechny recenze uživatele

Sonny v trochu netradiční (kladné) roli. Pokud jde o charakter hlavní postavy, tentokrát možná nejméně kontrastuje se zarputilým klaďasem Brucem Lee. Příběh snese srovnání s Oyama trilogy. Jinak standartní skvělý výkon, jeden z mistrových top filmů. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama