Reklama

Reklama

VOD (1)

Láska nezná hranice a ve vzpomínkách je nesmrtelná. Ralph Fiennes v titulní roli amerického filmu, oceněného devíti Oscary... Román Michaela Ondaatjeho "Anglický pacient" (1992), vyznamenaný po svém vydání ve Velké Británii prestižní Bookerovou cenou, jakoby se vzpíral filmovému zpracování. Příběh velké lásky a zrady, zasazený do konce 30. let a do doby 2. světové války, je vyprávěn v několika časových rovinách a v poměrně složité flashbackové struktuře. Těžce zraněný „anglický" pacient (nazývaný tak proto, že byl vytažen z hořícího britského letadla) neví, jak se jmenuje, ani si nic nepamatuje ze své minulosti. Když jsou ostatní ranění převezeni, zůstane znetvořený muž v opuštěném a vyrabovaném klášteře spolu s kanadskou ošetřovatelkou Hanou, která se o něho stará a snaží se s ním komunikovat. Muž, který o sobě tvrdí, že se jmenuje Lászlo de Almásy, postupně odhaluje události, jež začaly před válkou v Egyptě, kde pracoval pro Královskou geografickou společnost při mapování Sahary, a pokračovaly až do června 1942, kdy Angličané opouštěli Tobruk. Jeho milostný vztah k manželce kolegy Katharine se prolíná s osudem Hany, která trpí utkvělou představou, že všem svým blízkým přináší neštěstí a má strach o sikhského poručíka Kipa, s nímž se sblížila a jemuž hrozí neustálé nebezpečí při odstraňování nevybuchlých min. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (465)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Kedysi, niekedy v 90tych rokoch mi prišiel tento magnum opus Antonyho Minghelly príliš fádny a nezáživný. Množstvo oscarov bolo mätúcich, očakávate potom najlepší film desaťročia. Ako filmovo skúsenejší, niekedy o dekádu ďalej, som pochopil Minghellovu filmovú reč a posolstvo, keď už som poznal aj jeho ostatnú tvorbu. Film, ktorého najlepšie vystihuje pojem epický a ktorý je o dosť menej podbiedzavý ako napríklad Titanic. ()

swamp 

všechny recenze uživatele

"'Promise me you'll come back for me.' 'I promise, I'll come back for you. I promise, I'll never leave you.'" Anthony Minghella je znám svými dlouhými opusy. The English patient není výjimkou, ba řekl bych, že se stal kultem, kultem romantických filmů. S nadmíru kvalitními herci v zádech vytvořil dechberoucí a smutný příběh, jehož kýčovité části prostě nebudete vnímat. Kdo by přece nepřál lásce? :) ()

Reklama

cheyene 

všechny recenze uživatele

Velmi silný příběh, který musí snad i tomu nejchladnějšímu diváckému srdci zahrát na city. Charismatický Ralph Fiennes hraje (nejen) svoji mimikou tak dokonale, že jej vidím v každé roli (kterou dosud hrál) tak, že mu ji naplno věřím. Kristin Scott Thomas svým půvabem okouzluje po celý čas, který je na plátně, a ostatní herci zdárně hrají "druhé a třetí housle", které jen podbarvují a excelentně dokreslují obě dějové linie. Jedinečnost a poutavost podmiňuje také geniální hudba, jež zvyšuje emoce a podněcuje k většímu citovému vnímání snímku. Pro někoho nechutný doják, pro mě opravdový filmový zážitek, který zanechá v divákovi stopu. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Strašně dlouho jsem se Pacientovi vyhýbal. Asi kvůli tomu plakátu, který vyvolává představu, že to celé bude další romantický film, kde v pozadí vybuchují bomby. No a pak to jednou dávali v televizi, a já koukal a koukal, až jsem to dokoukal. Ten film je samozřejmě někde v základu romantický, ale to všechno okolo, co se v severní Africe děje, na to se tak dobře kouká... A poslední cesta a útěk válečného zajatce, aby zvládnul to, co musí, to jsem mu prostě musel fandit, i když to u filmů normálně nedělám. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Tenhle film na mě působí jako jakýsi prequel k Návrat do Cold Montain (který se mi opravdu líbil). Aby ne, stejný režisér, podobný příběh a skvělé obsazení. Nicméně tohle je další případ toho, kdy stopáž filmu ublížila a to hodně. Navíc, ne, že bych chtěl nějak hanit výkon Juliette, ale nechápu, kde zrovna ona vzala Oscara. U Kristin Scott Thomas bych to pochopil, ta hrála naprosto senzačně, ale nevím, na ploše, kterou tyto dvě dámy měly, na mě zapůsobila více Kristin. U mužů u mě vede fenomenální Fiennes (taktéž škoda, že zrovna on nedosáhl na Oscara), za ním Dafoe, pak Andrews a Firth. The English Patient je krásný romantický film, o tom žádná. Ale kdyby se zkrátil o takovou půlhodinku, byl by to i dokonalý romantický film. 80 %. ()

Galerie (53)

Zajímavosti (40)

  • O roli Caravaggia měl zájem i Sean Connery, později však od svého snažení ustoupil. (novoten)
  • Díky tomuto snímku získal zvukař Mark Berger svého 4. Oscara. Pozoruhodné je, že se současně jednalo také o jeho 4. nominace. (Ruuzha)

Související novinky

Anglický pacient se dočká televizní adaptace

Anglický pacient se dočká televizní adaptace

19.08.2021

Román Anglický pacient spisovatele Michaela Ondaatjeho se dočká nové, tentokrát televizní adaptace. Tu chystá stanice BBC, která zaúkolovala scenáristku Emily Ballou (Taboo, The Turning), aby seriál… (více)

Centrum Prahy ožije 27. MFF Praha - Febiofest

Centrum Prahy ožije 27. MFF Praha - Febiofest

12.09.2020

MFF Praha - Febiofest již 18.9. 2020 odstartuje 27. ročník. Mění své působiště a jeho novým domovem se stává Cinema City ve Slovanském domě. Promítat se bude také v Ponrepu, Edison FilmHub a nově v… (více)

Bratři Weinsteinovi nespí

Bratři Weinsteinovi nespí

04.11.2005

Když na přelomu března a dubna tohoto roku po 25 letech bratři Weinsteinovi ohlásili svůj odchod z vedení společnosti Miramax, neboť se nepohodli s majoritním vlastníkem, studiem Disney, bylo jejich… (více)

Reklama

Reklama