Reklama

Reklama

Ve stínu upíra

  • Velká Británie Shadow of the Vampire (více)
Trailer

Obsahy(1)

V roce 1921 natáčí F.W.Murnau (JOHN MALKOVICH) první filmovou verzi románu Dracula, ale protože nedostává povolení ke zfilmování od vdovy po Bramu Stokerovi, autorovi díla. Pozmění jména postav, dějiště příběhu a natáčí snímek pod názvem UPÍR NOSFERATU. Do titulní role obsadí herce Maxe Schrecka (WILLEM DAFOE), jehož chování se zdá ostatním členům štábu velice prapodivné. Murnau Schrecka hájí tím, že údajně používá hereckých postupů metodika Stanislawského, které jsou založeny na intenzivním se vcítění do role. Záhy však všichni zjišťují, co se skrývá za hrůzným Schreckovým herectvím. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (229)

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Krásná mystifikace na téma "Co kdyby byl Max Schreck skutečně upír?". Sice mi to nepřijde moc pravděpodobné a popravdě by se mi to líbilo více třeba s Bélou Lugosim (u něho je tahle teorie pravděpodobnější), ale to nic nemění na tom, že tenhle film je mistrovské dílo. Nakouknutí pod pokličku natáčení jednoho z mých nejoblíbenějších filmů je fajn, tyhle filmy ve filmu mám vždycky hrozně rád a tady je to dotažené k dokonalosti díky velkému množství černobílých záběrů, takže jsem občas nevěděl jestli jsou ukradené z originálu nebo nově natočené, za což tvůrcům patří velká pochvala. Teď ale k další položce: herci. Ve vedlejší roli tu máme Johna Malkoviche jako Munraua, režiséra až příliš posedlého svým snímkem. Vynikající výkon, to jistě a i když byl opravdu, opravdu parádní, přece jenom herec hrající režiséra je tady jenom číslo dvě. Jedničkou je bez veškerých pochyb Willem Dafoe. Něco tak strašně působivého jsem snad ještě nikdy neviděl (ani u samotného Maxe Schrecka). Jak píše Superpero, jeho výkon je precizní, sugestivní a lze ho popsat snad všemi pochvalnými přídavnými jmény, popřípadě jejich třetími pády, protože takový ten výkon opravdu je. Áááá...mám to! Geniální! A dvakrát! Ta postava se vám vryje do paměti a jen tak nezmizí. Atmosféra je parádní, exteriéry a interiéry jsou z Draculy jako vystřižené (obzvlášť ten hradní sklep), kamera je vynikající, natáčení filmu je krásně natočené, herci se skvěle doplňují a scénář... docela působivá dohoda mezi režisérem a hlavní hvězdou, která nepotřebuje make-up (i když ho chce) a obzvlášť posledních deset minut filmu, to byl pro mě opravdu vynikající filmový požitek. Já opravdu nemám jediného vyčítavého slova, tenhle film je prostě nepotřebuje - sice to jako horor moc nefunguje, ale já žádný horor nečekal a ani to horor není, takže je opravdu vše v pořádku. Jen je škoda, že ho Filmová Akademie (asi, nevím) pravděpodobně ničím neocenila. 100%+ještě docela dost za Defoa (kdyby to šlo). ()

UncleG 

všechny recenze uživatele

Základní mystifikační premisa "značně neortodoxního medotického herectví" Maxe Schrecka je skrz naskrz geniální. Jenže "Ve stínu upíra" je bohužel důkaz, že sebelepší nápad film nedělá. A že něco, co má potenciál ke strhující jízdě, může nakonec skončit jen takovým šplouchem na hladině. A tu a tam zčeřenou vlnkou. Má to počáteční drive, vtip i jiskru. Má to atmošku. Má to dobrý herce. Ale zároveň to taky masivně skřípe. Přišlo mi, jakoby byl film složený se sedmdesátiminutové expozice a pak zčista jasna přichází předčasný konec. My totiž nezažijeme rozbití mravního kompasu režiséra Murnaua, neprojdeme s ním peklem finanční i existenciální nejistoty. Nejsme svědky toho, jak postupně mizí členové filmového štábu jeden po druhém, až by zbyla jen hrstka lidí a šílencova touha za každou cenu dokončit projekt předurčený k záhubě. Tohle všechno ve filmu NENí. A tohle všechno tam přece tak strašlivě chybí... ()

Reklama

Doudis19 

všechny recenze uživatele

Film o jednom z prvních zfilmovaných příběhů o Draculovi, avšak bez možnosti použití tohoto jména (nezakoupená práva). Film původní byl opředený nejedním nevysvětleným zmizením, případy pomatení a dokonce pověrám o nelidském původu představitele hrabě Orlocka Maxe Schrecka. Tyto tvrzení se časem začaly označovat, jako jedny z prvních reklamních tahů. Ve stínu upíra je ve své podstatě laciný film (jde o to zda schválně), který těží z účasti hereckých hvězd a pro filmového fanouška obrovsky zajímavým námětem. Ten se však daří plně využívat pouze v prvopočátku snímku. Později už převládá spíše snaha nějakým způsobem se alespoň dokopat ke konci, který však rozhodně stojí za odpuštění některých nedostatků a stejně tak i zvýšení konečného hodnocení. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Pokud se budu dívat na tenhle film jako na hororovou parodii, tak musím uznat, že se tvůrcům skutečně povedlo stvořit vážně docela působivý snímek, ale jelikož tohle mysleli vážně tak... Jediné co mě opravdu dostalo byl herecký výkon W. Dafoea, který byl opravdu okouzlující. Zbytek herců však působil spíš hodně komicky a ty vyhulené scény dost trapně. Dle mého názoru jde o obyčejný průměrný snímek, který je sice do jisté míry skutečně originální a tvůrčí myšlenka cool, ale pořád jsem z něj cítil jakousi trapnost, kterou v hororovém žánru moc nemusím. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Zápletka je geniálna (čo ak mal režisér dohodu so skutočným upírom?), ale nakoniec ma to neuchvátilo až tak, ako som čakal. Pritom objektívne tomu ťažko niečo vyčítať. Všetci herci, vrátane malých rolí, podávajú skvelé výkony, hlavne samozrejme Malkovich a najviac Dafoe. Výprava ja krásna, mnohé scény skvelé, je to sympaticky krátke (hodina a pol, z toho 5 minút tvoria úvodné titulky) a po vizuálnej stránke sa režisér fakt hrá (nádherná pasáž, v ktorej gróf sprostredkovane, cez natočený materiál, sleduje denné svetlo). Ale aj tak ma to nejak nedostalo, nechalo ma to chladným, miestami ma to vyložene nudilo a napriek zaujímavého finále to v mojich očiach na 4* nemá, hoci je to istým spôsobom unikát. Nás poteší, že sa tu často spomínajú tunajšie končiny. Produkcia: Nicolas Cage. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (8)

  • Lokomotiva, která převážela štáb do Československa se jmenovala Charon. V řecké mytologii je Charon převozník, který převáží mrtvé duše přes řeku Styx. (Hal_Moore)
  • Role Max Schrecka byla napsána přímo na tělo Willem Dafoemu. (Hal_Moore)
  • Poté co producenti snímku Spider-Man viděli Dafoeho výkon ve filmu Ve stínu upíra, obsadili jej do role Green Goblina. (Hal_Moore)

Reklama

Reklama