Reklama

Reklama

Slavík a růže

  • angličtina The Nightingale and the Rose (festivalový název)
Animovaný / Krátkometrážní / Romantický / Poetický
Československo, 1967, 10 min

Režie:

Josef Kábrt

Předloha:

Oscar Wilde (povídka)

Scénář:

Josef Kábrt

Kamera:

Ivan Masník

Hrají:

Eduard Cupák (vypravěč)
(další profese)

Obsahy(1)

Filmová adaptace známé povídky Oscara Wildea o slavíku, který obětoval život pro jedinou růži, jež má zamilovanému studentovi získat přízeň vytoužené dívky. (oficiální text distributora)

Recenze (21)

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

Jsem jediná komu na začátku ten student připomínal spíš holku v klučičím oblečení? Dyť ty boky a pas a i v obličeji... prostě slečna. Ale ne, jinak hezký poetický příběh o tom, že láska je svině a s tím prostě nelze nesouhlasit. A ten slavík si to kvůli té krávě fakt nezasloužil... takže nejen že láska je svině, ale svět je ještě k tomu obrácený naruby. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Nekonečný příběh pronásledující člověka zhruba od té doby, co se poprvé narovnal a místo na zadku se poškrábal za uchem nebo pro ty druhé, co si kousl do jablka a poznal, že nejen otec může být předmětem touhy jeho. Od té doby se pomocí tohoto citu dostáváme pouze na dvě místa, na obláček nebo do prdele ( zjišťuji, že toto slovní spojení se stává mým oblíbeným, zvláštní, považuji se za A) šťastného to muže, láskou totiž nijak nepoznamenaného, haha a za B) heterosexuála - o prvním se asi dá pochybovat, o druhém nikoliv). Tak ale zpět k příběhu, k studentově neskonalému štěstí ( ironie) se na scéně objeví chudák slavík, romantický to pták, a obětuje své srdce krvelačnému symbolu lásky - rudé růži, kterážto poslouží mladíkovi v jeho prozření a spatření cíle( odkazuji na své oblíbené slovní spojení). Poselství tohoto snímku je jasné: Lidi kašlete na lásku, chráníte tím ohrožené druhy zvířat. ()

Reklama

s_c_o_r_p 

všechny recenze uživatele

"Smrt je vysoká cena za jednu červenou růži," zabědoval slavík. "Život je každému velice drahý. Je tak příjemné sedět v zeleném háji a pozorovat slunce v jeho ekvipáži ze zlata a lunu v její ekvipáži z perel. Tak líbezná je vůně hlohu, tak líbezné jsou zvonky schovávající se v údolích a vřes kvetoucí na kopcích. Jenže láska je víc než život, a co je srdce ptačí ve srovnání se srdcem člověka?" ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

K této povídce mám odpor již od dětství. Měli jsme ji namluvenou K. Högrem na gramofonové desce. Högrův přehnaný přednes dokáže znepříjemnit jakoukoli pohádku, a v tomto případě byl ještě znásoben dekadentní předlohou. Když vynechám nechutnost, jakou je nabodávání slavíka na trn, vadí mi, že všichni aktéři povídky jsou poněkud hloupí. Hloupý je student, stojí o lásku dívky, která podmiňuje tanec přinesením rudé růže (no na druhou stranu, on za to nemůže, láska je slepá). Hloupý je slavík, který si myslí, že obětovává svůj život pro vznešený cíl - lásku. Neuvědomuje si, že to nemůže být pravá láska, když závisí na něčem tak přízemním, jako je růže (no ale na druhou stranu, on za to nemůže, má jen ptačí mozeček). Hloupý je keř, že prozradí slavíkovi, jakým způsobem se dá vyrobit rudá růže (no hloupý, spíš kapku sadistický). O té dívce těžko říct, jaká je. Určitě není zlá jen proto, že dá přednost šperkům před růží. ()

AloeB 

všechny recenze uživatele

Jestli existuje dokonalé převedení povídky do filmové podoby, tak je to toto. Krásná bajka s prvky balady se nám ukazuje v jednoduchých animacích, které se k tvorbě Oscara Wilda výborně hodí a krásně kombinuje kreslenou pohádku s ironickým projevem hodným cynismu Henryho Wottona. Jedinou výtku bych měl možná k závěru, který se měl držet předlohy, na slavíka už ani nevzpomenout a namísto toho nechat růži znehodnotit kolem kočáru a nechat studenta vše zapřít a věnovat se té filosofii, která přece není důležitější než láska. Jak věřil slavík jako jediný a přestože je to ten tvor, jehož krásný zpěv nemá smysl, je tou nejlidštější postavou díla, která se ale paradoxně nikdy nedozvěděla, co přesně je vlastně láska. ()

Galerie (1)

Zajímavosti (1)

  • Film je natočen na motivy stejnojmené povídky od Oscara Wilda. (AngelusCZ)

Reklama

Reklama