Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Každým vyhraným zápasem si vybojoval další dny života navíc v táboře smrti... Nedlouho po obsazení Řecka nacisty se do nelidských podmínek koncentračního tábora v Osvětimi dostává s celou svou rodinou bývalý boxerský šampion střední váhy Balkánu Salamo Arouch (W. Dafoe). Krátce po svém příjezdu ihned upoutá pozornost zdejšího majora Rauschera, když Salamo v pěstím souboji porazí svého dozorce, taktéž boxera. Esesman v řeckém šampiónovi spatří potenciál a nasazuje ho jako svého zápasníka v boxerských kláních určených pro pobavení důstojníků. Salamo je sice výtečný bojovník, jemuž se v ringu daří, ale ví, že od smrti jej dělí jen jediná porážka... Americký životopisný film režiséra Roberta M. Younga je inspirován skutečným příběhem řeckého boxera židovského původu Salama Aroucha (1923–2009), který byl také přítomen u samotného natáčení jako konzultant. Do Osvětimi se dostal v květnu roku 1943 a bojoval zde ve více jak 200 zápasech. S blížící se frontovou linií byl poslán v lednu roku 1945 na těžké práce do tábora Bergen-Belsen, kde zůstal až do osvobození. Po válce pak nalezl nový domov v rodícím se státě Izrael. (Česká televize)

(více)

Recenze (69)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Zaujímalo by ma, či dvaja scenáristi a režisér videli Boxer a smrť. Okrem základnej tematiky a boxu ale toho tieto dva filmy príliš spoločné nemajú. Osobne mi farebné znázornenie koncentračných táborov sedí viac, ako čiernobiele v x filmov a to z jediného, až trápne jednoduchého dôvodu. Svet je totiž farebný a že sa kedysi točili iba, alebo viac čb filmy, na tom nič nemení. Podobne to mám napríklad aj s westernami. Určitý sentiment prvých troch tretín, ale stále bez problémov udržiavaný v medziach, vystrieda až brutálna a zároveň napínavá dráma posledného aktu. Dafoe je proste herec s neuveriteľným ksichtom a tu vidíme, že hrôzostrašne pôsobí aj jeho šľachovité telo bez gramu tuku. Sekundanti Olmos a Loggia ale taktiež dokážu maximálne zaujať. ()

salalala 

všechny recenze uživatele

Těžko říct, jak tenhle film hodnotit. Nakonec si čtyři hvězdy zaslouží, ale je to jen tak tak. Základní chyba filmu tkví v tom, že láká na boxerský film z koncentračního tábora, což je špatně, protože boxu je tu tak zhruba deset minut a vůbec tu není důležitý. Vítězství ducha je spíš epizodami z běžného života vězňů v koncentračním táboře, tudíž místy působí moc rozkouskovaně a někdy nedrží při sobě. Rozhodně to není špatný film, ale bohužel je tu znát ne moc jistá ruka málo známého Roberta M. Younga. Někdy až moc tlačí na pilu, zbytečně ždímá emoce a příliš se snaží ukázat hrůzy Osvětimi až je to kontraproduktivní. Jsou tu ale bravurní výkony všech zúčastněných, z nichž vyniká Willem Dafoe, i ostatní jsou nicméně výborní. Výhrady lze mít k některému obsazení nacistů, ale to souvisí s oním přílišným tlačením na pilu. Film rozhodně za vidění stojí, jen asi na mnoho diváků nebude působit tak, jak bylo zamýšleno. Slabší čtyři hvězdy a slabých 70%. ()

Reklama

genetique 

všechny recenze uživatele

Neskutočne tvrdé a divácky náročné spracovanie ešte tvrdšieho príbehu, inšpirovaného skutočnými udalosťami gréckeho boxera a židov, exportovaných do koncentračného tábora Osvienčim. Ďalší príbeh a film, ktorý by si zaslúžil väčšiu pozornosť, ako sa jej u nás dostalo, neoprávnene podceňovaný zo strany divákov, ako i distribútorov. Spomedzi réžie, hereckých výkonov, technického spracovania a efektivity využitia skvelého potenciálu sa nedá vybrať jeden aspekt, ktorý by vyčnieval, pretože všetky spolu nasadili hneď o začiatku vysoký štandard, takže tento neľútostný príbeh so skvelým koncom mal naozaj rýchly spád a mám z neho, napriek nepríjemnej téme, príjemný pocit. 80%. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Další válečný příběh těžící z dobové obliby boxu, která nepolevila ani v podmínkách nejtěžších. Tentokrát sledujeme osudy řeckého šampiona ve střední váze Salama Aroucha. Mimo celou řadu dalších podobných filmů lze dále doporučit i komiksový román Boxer: Pravdivý příběh Hercka Hafta Reinharda Kleista. ()

hans500 

všechny recenze uživatele

Málo známý film, což je škoda, brilantní zpracování perfektního námětu, naprosto uvěřitelné scény z koncentračního tábora, skvěle zvládnuté jsou i boxerské souboje (o které ale jde až v duhé řadě), excelentní výkon Willema Dafoea, pozadu nezůstávají ani ostatní herci (Olmos, Loggia, Gazelle, Wolf, Mandylor). Silný, drsný a realistický film, který by si zasloužil větší pozornost. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (3)

  • Costas Mandylor v tomto filmu debutoval. (Pumiiix)
  • Film sa z veľkej časti natáčal v skutočných priestoroch koncentračných táborov Osvienčim a Brezinka. (gogo76)

Reklama

Reklama