Reklama

Reklama

Ukradená nevěsta

  • Sovětský svaz Kavkazskaja plennica, ili Novje priključenija Šurika (více)

Recenze (13)

Ollie235 

všechny recenze uživatele

Mezi sovětskými komediemi takřka legenda, ale že by mě to nějak bralo, to ne. Za sebe mohu říci, že se mi o rok starší Šurikovo dobrodružství líbilo o dost více. Jinak platí to, co tu pár lidí už napsalo - v druhé polovině se děj rozjede, takže vypínat po nudnějším úvodu nedoporučuju, přesto mě ani povedený závěr k vyššímu hodnocení přinutit nedokázal. ()

kkarx 

všechny recenze uživatele

Vůbec jsem tedy nečekal, že narazím na sovětskou bláznivou komedii/parodii z 60. let ve stylu těch francouzských jako je Četník ze Saint Tropez. Překlad názvu vám dá představu, o čem to celé je - "Kavkazská zajatkyně a nová dobrodružství Šuryka". Šuryk je hlavní hrdina a sympaťák a zajatkyně holčina, do které se zadíval. Ono to boří mýtus, že v SSSR vznikaly jen špatné politické filmy a tvrdá cenzura a při tom prošlo toto, kde je každý soudruh je totální ožrala. Jako má to ruský ráz a půlka filmu je o chlastu, ale to je vtipné a úplně pohodové, oddechové. Jasně všechny scénky nejsou dokonalé, ale to nevadí. O oblíbenosti filmu hovoří fakt, že má na YT už 46 milionů zhlédnutí. Šedesátkovou atmosféru tomu dodává i překrásná příroda v příjemných barvách technicolor. Prostě kdo má rád tenhle styl 60. let, tomu se to bude hodně líbit. ()

Reklama

Véča 

všechny recenze uživatele

V pořadí druhý film, v němž se objevuje postavaovnou v trochu zmateného Šurika je reinkarnací jeho osoby ne v tři krátké příběhy ale rovnou v celovečerní film, kde dostává hlavní roli. Dloumetrážní stopáž s hlavní rolí ale hrdinovi příliš nesedla. Přímočarý děj by se snadno dal shrnout do jedne půlhodinky, právě tak, jak byly dlouhé jednotlivé části Operace "Y". Takto se děj roztahuje na necelou hodinu a půl, čímž trpí schopnost filmu udržet si divákovu pozornost a hustota vtipů je asi taková, jako když máslem určeným na jeden krajíc namažu krajíce tři. Šurik si udržel své typické rysy čestného, byť trochu popleteného, mladíka jako v Operaci "Y" a stejně jako tam zde evokuje svým chováním Rychlonožku z klubu Rychlých Šípů. Gagy, stejně jako v obou ostatních filmech, kde se Šurik objevil, jsou z velké části podobné situacím z němých grotesek, ovšem aby dosáhly podobné prvky požadovaného účinku musí být vršen jeden na druhý a to mi zde chybělo. ()

Iggy 

všechny recenze uživatele

Začátek je trochu slabší (až na poetické záběry s oslíkem a písničku), ale s „typickým kavkazským zvykem unést nevěstu“ se film rozjede a spousta honiček, Nikulin, Vicin a Morgunov jako kavkazští džigitové, Nikulinova písnička a hodně podařených gagů stojí za vidění. Je docela škoda, že jsem tohle jako malý nikdy neviděl, je to určitě srovnatelné s filmy Funése, 7. rotou nebo Budem Spencerem a Terrencem Hillem. ()

Billie777 

všechny recenze uživatele

Tenhle film Vás dostane, pokud mu dáte šanci. Začátek je trochu pomalejší a nevypadá to na bůhvíjakou legraci. Ovšem už po první půlhodině se to zlepšuje se scénou, kdy milý, jen trochu roztržitý mladík Šurik (sympatický Alexandr Děmjaněnko) spadne ve spacáku ze skály do řeky. Druhá polovina už je jen a jen zábava, roztomilé groteskní scénky, které vás na tuty rozesmějí (alespoň já je miluju) a hezká atmosféra. Když k tomu připočítáme talentované herce včetně Natalji Varlej, která by se svým půvabem a charismatem mohla konkurovat americkým herečkám, vyjde vám z toho vskutku rozkošná a zábavná podívaná, kterou si rádi za čas připomenete. ()

Galerie (34)

Reklama

Reklama