Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bouřky tu na severu bývají divoké, mraky nízké, červánky rudé, louky zelené a voňavé, a voda v potoce, kam se pětice přátel chodí ze zvyku každou neděli bez přítomnosti dam koupat a nahlas si tu na břehu v trávě z knih předčítat, štiplavě studená. Pakliže zrovna není uprostřed léta…
Jednoho dne, když pošta doručí mírně retardovanému sousedovi Elimovi dopis až z Antverp, dozvídá se knihkupec Jacob o existenci Elimovy sestry Amelie. Bohatá a životem ostřílená vdova udělá ihned po příjezdu na starého mládence takový dojem, že slovo dá slovo a následuje veselka. Novomanželé spočítají vkladní knížky a s vědomím zajištěného života vesele plánují společnou budoucnost. Teď ještě uspořádat posvatební hostinu pro všechny blízké. Elimův v dobré víře na zeď přibitý dar však poněkud naruší do té doby poklidný chod oslav. (dopitak)

(více)

Recenze (2)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

„Krucinál, ty ženský nám dělají více starostí, než koně!“ Očekával jsem od švédské komedie s tak originélním názvem něco mnohem absurdnějšího, ono mi to připadalo většinou spíše příjemně svérázné a hlavně poetické, využívající kouzlo všedních dnů, starých časů s honosnými kostýmy, i matičky přírody. U tohoto letního pábení ze severských luhů a hájů mi trošku trvalo, než jsem poněkud nepřipraven na ten nevšední styl plne přistoupil, ale poté jsem si už z větší části lahodil a zážitek mi jen občas kazila Margaretha Krook. Ta ženská je snad nějaký švédský Francis Blanche v sukních, říkal jsem si, otravovala mě místy svým afektem a přehráváním neskutečně a na místě tvůrců bych její Amelii poslal na věčné časy rozhodně dřív... naštěstí vše, téměř neustále zachraňuje úžasný Allan Edwall – bavil mě po celou dobu, ale obzvlášť v posledních minutách během prudkého pokročení v stárnutí své postavy mě svou proměnou, při tom s pořád stejně komickým nasazením dostal – a pak v roli pana Krakowa přihrávající samotný režisér Jarl Kulle. Nebál bych se časem vstoupit do onoho světa opakovaně. [75%] ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Neobyčejně neobyčejný film, něco, co jste ještě neviděli. Leitmotivem pravidelného koupání vám možná připomene Goleta v údolí, ovšem tím je s veškerou similaritou utrum. V první polovině zaujme nekoncepční práce kamery, ve druhé ostrá proměna sličné dámy v čarodejnici (uplně jsem si v té roli představoval Deanu Horváthovou-Jakubiskovou). Mužská nahota (narozdíl od té pozdější ženské) není vulgární, ačkoliv pánové nejsou zrovna modely, a jistě mnoho z nás by zatoužilo prožívat takovou severskou idylku. Čtenářský kroužek v trávě, hravě a podle románu Fritiof Nilsson Piratene (vždyť i to jméno je neobyčejné). ()

Reklama

Reklama