Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pohnuté drama rabína Adama Hellera, který žije v roce 1942 za německé okupace Polska se svou dcerou Rachel a synem Paulem v nelidských podmínkách varšavského ghetta. Ačkoli je svědkem mnoha tragédií svých sousedů, je dál člověkem, který tvrdošíjně odmítá jakýkoli ozbrojený odpor. V lednu 1943, v podvečer prvního povstání obyvatel ghetta, se rozhodne za pomoci mladého německého vojáka s dcerou Rachel utéct. Tehdy poprvé vezme do ruky zbraň. A namíří proti vlastnímu synovi... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (2)

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Opäť prvý komentár. Ide o televízny film z okupovaného Poľska, Varšavského geta z rokov 1942 až 1943. Tento film je remake filmu z pôvodnej televíznej drámy napísanej Rodom Serlingom pre dom 90 (Playhouse 90). Serling, americký scenárista Žid, napísal tento scenár pätnásť rokov po vojne pre záverečnú epizódu americkej televíznej šou Playhouse 90. Išlo o 17. epizódu 4. série z roku 1960. Čo je úžasné na tomto filme je to predovšetkým stret štyroch úplne odlišných postáv. Židovský rabín Heller vo Varšavskom gete sa neustále snaží pomáhať svojim spoluobčanom a prekonávať krízu viery v seba samého. Jeho syn Paul, poručík poľskej armády, ktorý utiekol z nemeckého koncentračného tábora, ukrýva sa u svojho otca a z celej svojej bytosti je zosobnením ozbrojeného odporu voči okupantom. Potom jeho sestra Rachel, ktorú znásilnil nemecký dôstojník Richter, ale iný mladý nemecký vojak jej chce pomôcť utiecť z geta. A nakoniec je tu mladý seržant Wehrmachtu Lott, ktorý sa do Rachel zamiluje a pomáha jej. A cez tieto postavy film zachytáva hrôzy holokaustu bez toho, aby na niečo konkrétne ukázal. Takmer všetko vo filme je iba naznačené, ale vôbec to neznižuje hodnotu tohto filmu. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Téma varšavského ghetta a prachajících židů nijak nově zpracováno. Pouze Armin Mueller-Stahl tradičně dobrý.(max.50%) ()

Reklama

Reklama