Reklama

Reklama

Barbar

  • USA Barbarian (více)
Trailer 1

Mladá žena odjíždí do Detroitu na pracovní pohovor. Má sjednaný pronájem domu, ale když dorazí pozdě večer na místo, zjistí, že si stejné ubytování rezervoval neznámý muž. I když jí opatrnost radí, aby to nedělala, rozhodne se v domě strávit noc. Brzy jí dojde, že neočekávaný spolubydlící není zdaleka tím jediným, čeho by se měla obávat. (Disney+)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (435)

InJo 

všechny recenze uživatele

Jeden z hororů roku, který efektivně využívá hravý a nápaditý způsob vyprávění i ověřené žánrové aspekty. Aneb není nic děsivějšího než tajné chodby a sbírka domácího videa. Dost mi to ale kazí absurdně a nelogicky zinscenované finále, které působí jako kdyby ho napsal a natočil někdo mnohem méně schopný než zbytek filmu. S tím pak souvisí i to, že ta MeToo rovina je vlastně dost podivná a nedotažená... 80 % ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Filmu nemůžu upřít styl, nápady a skvělý pocit neznáma, který jsem při sledování měl. Bohužel mu ale musím vytknout, že je příšerně, příšerně dlouhý, a čím delší je, tím mi připadá tak nějak nafoukanější a otravnější. I vzhledem k tomu, jak je napsaný, by myslím mnohem lépe fungoval jako seriál. Alespoň na mě určitě. ()

Reklama

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Řádně intenzivní divočina, která mi svou náladou připomíná mou oblíbenou pecku Incident in the Ghostland. Jsem rád, že se každý rok urodí nějaký talentovaný a neznámý hororový tvůrce, který bude ukojovat naše potřeby v příští řadě let. Zach Cregger natočil velmi divácky vděčnou hororovou podívanou, která nemůže nikoho vyloženě nechat chladným. Barbarian má perfektní technickou stránku a řemeslo ( zvuk a kamera je Wanového ražení) Georgina Campbell i Bill Skarsgård perfektní ( Justin Long o něco méně, ale přežiju). Úvod je lehce pomalejší, ale jakmile se dění přesune do sklepení, tak začne sakra nepříjemná, mrazivá a intenzivní hororová ODNOŽ s hodně nepříjemným a klaustrofobickým prostředím, řádně creepy villainem- nejlepší villain tak za posledních 5 let. Film i důrazně klade důraz na racionální chování postav, což je velmi příjemné zpestření. Filmu se taktéž daří diváka několikrát příjemně i nepříjemně překvapit, funguje tajemno i hutná atmosféra i strach z neznáma. Došlo i na pár infarktových jumpscarů a ovšemže došlo i na GORE, prostě tady došlo úplně na vše, co v tomhle žánru chceme vidět. Tleskám ve stoje, rvu vlasy a ŘVU Hell Yea. Kdo bude na ten film zlý, tak budu zlý já na něj. 9/10. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Je fajn, že Disney+ boří mýtus rodinného VoD a premiéruje zajímavé horory. Ale Barbarian je přehajpovanej. Scénáristu a režiséra Zacha Creggera baví hrát si s formou a v první třetině slušně graduje napětí z neznáma. Ale pozdějším rozkrývaním tajemství odhaluje tvůrčí slabinu pouhého půjčování si klíčových prvků z průlomových kousků žánru a ve finále sklouzává do nechtěné sebeparodie. Přičemž si myslí že je cool. Tohle měl splodit neotřelý řezník ideálně s evropskými kořeny, který by se nebál využít i potenciál děsivého obsahu videokazet. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Nevědomost je opravdu sladká. Málokdy se už dnes stane, že bych šel do filmu naslepo, bez sebemenší znalosti premisy nebo hereckých účastí. U Barbara je to výhoda dvojnásobná, protože se otazníky začnou kupit hned v prvních minutách. Škoda, že právě úvodní kapitola je i zdaleka nejlepší. Každý sebemenší zvrat umí přivodit prvotřídní mrazení a poslední dvě minuty mě přikovaly tak pevně, že jsem chvíli ani nechtěl pokračovat dál. Bohužel druhá i třetí část jsou v přímém srovnání jen naředěnou podvratně vyprávěnou báchorkou, která je tím slabší, čím je jasnější, co, kdo a jak. Když se ve finále začnou porušovat i vlastní sympaticky racionální pravidla a showdown se spustí tak náhle, až jsem se musel ujišťovat, že jsem omylem nepřeskočil patnáct minut stopáže, přišlo mi to vzhledem k obřímu a relativně brzy vystřílenému potenciálu skoro líto. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (4)

  • Dům, ve kterém se příběh odehrává, stojí na adrese 476 Barbary Street. 476 je rok, ve kterém zanikla Západořímská říše poté, co byla dvakrát po sobě v témže století vypleněna barbary. (NiWi)
  • I když se oficiálně na snímku nepodílel, vliv na příběh měl i Jordan Peele, jenž je dobrým přítelem s režisérem snímku Zachem Creggerem. Podle Georginy Campbell spolu Clegger a Peele často hovořili během tvorby scénáře. (NiWi)

Související novinky

Warner Bros. chce získat zpátky Nolana

Warner Bros. chce získat zpátky Nolana

15.06.2023

Po turbulentním období, příchodu nového vedení a nově naleznuté stabilitě to vypadá, že studio Warner Bros. opět hodlá začít pečovat o vztahy s uznávanými filmaři. Ty byly narušeny během pandemie a… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

29.12.2022

Opět se nám blíží konec roku, ale ještě před tím, než se všichni ČSFĎáci rozutečou do víru silvestrovských oslav, máme tu tradiční ohlédnutí za nejlepšími filmy a seriály roku podle nejoblíbenějších… (více)

Reklama

Reklama