Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

V malém městě na Floridě žije malý Finn Bell se svou sestrou Maggie a "strýčkem" Joem. Malý ctižádostivý umělec Finn si užívá svůj jednoduchý život protloukající se rodiny tím, že si maluje pestré obrázky mořského pobřeží. Finnova cesta do dospělosti začíná šokujícím příchodem nebezpečného trestance, který chlapce donutí, aby mu pomohl při útěku z vězení. S touto zkušeností, kterou má stále v živé paměti, se Finn dostává do zpustlého sídla bohaté slečny Nory Dinsmoorové, která přišla před třiceti lety o rozum, když ji snoubenec opustil přímo před oltářem. Zde potkává neteř slečny Dinsmoorové Estellu, která se i navzdory svému ranému věku chová k chudému chlapci s chladnou povýšeností, a ten se do ní následně bezhlavě zamiluje. Finnovo setkání s Estellou a její podivínskou bohatou tetou chlapce naplní velkými nadějemi – bude malovat pro bohaté, užívat si jejich svobody a milovat Estellu. Slečna Dinsmoorová však Finna varuje: "Jen ti zlomí srdce, o tom není pochyb". (HBO Europe)

(více)

Recenze (181)

kaylin 

všechny recenze uživatele

Docela zajímavé pojetí, kdy je klasický Dickens převeden do současné doby a světě div se, ono to docela funguje, a to hlavně díky tomu, že Ethan Hawke už tenkrát dokázal utáhnout celý film a hlavně díky němu to funguje. Gwyneth je zde spíš jen za určitou nedosažitelnou, její role není až tak zásadní, jak by si člověk myslel. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Alfonso Cuarón se domnívá, že Dickens se už dneska nedá číst (já nejspíš také), že pro převedení do obrazů je ho třeba aktualizovat, dát mu rozměr podle současné filmové geometrie (já taky), oživit ho hudbou (takto raději ne) a nahou štíhlou dívkou (to rozhodně ano). A jakpak se mu to ? Myslím, že moc ne. Na jednu stranu je to mrzuté, ale na druhou to dává šanci dalším režisérům, neboť Dickensovy postavy po zfilmování přímo volají. Vždyť ani jeho Oliver Twist už není dnešním Oliverem Twistem, i když je to pořád tentýž Oliver. Tím režisérem ale musí být někdo, kdo zapomene na planou romantiku, nebude se domnívat, že je třeba z velko-románu udělat velkofilm, a bude myslet víc na formu než na dobu, kterou je třeba zaplnit úlisnými filmařskými efekty. V devadesátých letech to mohl být třeba Aki Kaurismäki. Kdo dneska, to nevím. ()

Reklama

Sofia 

všechny recenze uživatele

Zanechalo to ve mně jen samé pozitivní emoce a silné dojmy - všudypřítomná tmavě zelená barva, erotické dusno mezi Ethanem a Gwyneth, které by se v některých scénách dalo doslova krájet, nádherná vila slečny Dinsmoorové (natáčeno v sídle Ca' D'Zan, které je součástí úžasného Ringling muzea ve floridské Sarasotě, kde jsem kdysi byla) a v neposlední řadě krásný soundtrack v čele s písní Siren od Tori Amos. ()

golfista 

všechny recenze uživatele

Já Leanův film z roku 1946 bohužel neznám, ale přístup, který zvolil Cuarón je podle mě vynikající. Výborná kamera a nádherná hudba společně s režií jakou jsem dlouho neviděl, mi daly prožít opravdový filmařský zážitek. Dokonce to bylo silnější, než krásná Gwyneth Paltrow :-) Já si myslím, že režisér ani nechtěl původní verzi trumfnout, ale pokud ten námět cítil jinak, tak to i jinak natočil. Nejde o originál a kopii, ale o dva různé pohledy. A tenhle se mi fakt moc líbil. ()

Barak 

všechny recenze uživatele

První chyba u toho filmu vznikla již obsazením. Ne že by byl Ethan Hawke špatný, ne že by Gwyneth Paltrow byla nějaká rašple - oba je mám rád -, ale k sobě se vůbec nehodí. Jak se mám na to koukat, nebo jim fandit, když na první pohled vidím, že k sobě tahle herecké dvojice má hodně daleko. Vkládal jsem do toho velké naděje, ale akorát jsem přišel na to, že Cuarón umí točit - jinak nic. Marně hledám a pátrám, co se pod tímto dvouhodinovým filmem skrývá za nějakou velkou myšlenku, patrám po něčem, čím by se dalo odpovědět na otázku "o čem to vlastně bylo". Ale ať hledám jak hledám, tak mi to celé příjde jako jeden velký a špatný příběh ze života jednoho hocha, který sebou nese pytel plný prázdnoty - tak nevím nevím, kde je chyba. Nebýt Cuarónovi režie, hudby, přesvědčivých herců a - to hlavně :) - Gwyneth bez šatů, šlo by hodnocení ještě níž.... 5/10 ()

Galerie (29)

Zajímavosti (3)

  • Maľby, ktoré sa objavili vo filme, poskytol súčasný talianský umelec Francesco Clemente. Clemente sa predtým objavil aj na filmovom plátne, a to v snímke Dobrý Will Hunting (1997), kde si strihol rolu hypnoterapeuta. (ZOUi)

Reklama

Reklama