Reklama

Reklama

Dospívání po americku

  • Česko Život jednoho chlapce (více)
Trailer

VOD (1)

Dospíval v padesátých letech a měl matku, která se nehodlala smířit s nevlídným osudem. Protloukali se spolu z východu na západ, až konečně našli toho pravého. Aspoň to tak vypadalo. Než za zdmi společného domova ukázal svou pravou tvář. Těžké to bylo pro oba a ztratili mnoho, ale nikdy jeden druhého. Tobias Wolff, po letech spisovatel a univerzitní profesor literatury, zachytil toto období svého života v působivém autobiografickém románu, který se stal v roce 1993 předlohou pro film Michaela Catona-Jonese. Hlavní roli svěřil režisér tehdy ještě ne příliš známému devatenáctiletému Leonardu DiCapriovi, který měl pár zkušeností z výchovných filmů a seriálů. Role Tobyho však znamenala, spolu s těsně následující rolí Arnieho Grapea (Co žere Gilberta Grapea, režie Lasse Hallström) pro DiCapria průlom ve filmové kariéře. A zcela zaslouženě. Jeho výkon v roli problematického dospívajícího chlapce, zmítajícího se mezi citem k matce, odporem k brutálnímu otčímovi a siláckým frajerstvím v partě špatných kamarádů, je skutečně nevídaný, a kdyby už nenatočil nic jiného, zanechal ve světě filmu výraznou hereckou stopu. Jeho protihráčem je tu neméně charismatický Robert De Niro v roli otčíma, takže jejich vzájemné duely dýchají skutečnou syrovostí. Silné obsazení doplňuje i skvělá Ellen Barkinová v roli matky. Silná předloha, dobrá režie a skvělé herecké obsazení tak daly vzniknout jednomu z nejlepších filmů o problematickém dospívání, zrání osobnosti a hledání životního štěstí. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (269)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $4,104,962Tržby Celosvetovo $-║ Dráma zo života dospievajúceho chlapca na prelome 50.rokov minulého storočia v zapadlom meste niekde v USA, je hereckým excelovaním mladého Leonarda DiCapria, ten tu dokazuje aký potenciál mal už v mladom veku a dokonca tu zatieňuje aj výkon taktiež výborne hrajúceho Roberta De Nira. Príbeh nie je dohromady ničím zvláštny, čo by sme už nemali šancu vidieť ale práve výkon spomínaných dvoch hercov tento film povyšuje na vyššiu úroveň a len niečo málo tomu chýba aby to bol dokonalý vo svojej prezentovanej téme inšpirovanej skutočnými udalosťami. (Tobey Maguira som tam v jednej z úloh vôbec nespoznal) /80%/ ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Tak takhle má vypadat správný snímek, pyšně se honosící nálepkou "A true story", navíc ztvárněný podle knihy, jež vznikla dříve, než se v roce 1993 zaostřil objektiv. Dá se z toho poučit, dá se u toho s přehledem vydržet, no a vlastně je čiré potěšení drama This Boy´s Life sledovat. Už jen kvůli nekompromisnímu - čím dál většímu bláznovi - De Nirovi, a již v mládí bravurnímu herectví Leonarda DiCapria. I když musím říct, že ne jiný než excelentní výkon jsem v případě tohoto herce nečekal, stejně mne jeho vytříbené kreace dokázaly uzemnit. Leo je přesvědčivý jako málokdo v Hollywoodu, a reputace mu v mých očích spokojeně roste. Těším se na Inception a apeluji na agenty, aby tohoto svérázného drsňáka posílali jen do rolí ošlehaných veteránů, anebo do pravdivých dramatů. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Silné devadesátkové drama, které ukázalo geniální herecký trojlístek v té nejčistší podobě (De Niro, Barkin, DiCaprio) a zároveň odvyprávělo dobové drama z padesátých letech, které je navíc založené na skutečných událostech. Není vlastně, co vytknout. Ten vztah mladého floutka DiCapria a jeho násilnického otčíma a alkoholika De Nira byl čisté niterné peklo. Oči jsem mohl vykoukat nad tím, jak DiCaprio si krade film pro sebe a De Niro mu to vrací neméně geniálním herectvím. Jen se připravte na to, že kromě dokonalého herectví je příběh přeci jen dost jednoznačný a nikam se moc neposune. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct, ale kromě výkonu Roberta De Nira jsem v tomhle filmu nenašel nic jinýho, co by mě nějak extra zaujalo. Nutno dodat, že sledovat De Nirovo herectví je opravdu zážitek. Z toho úplně sálá zloba a nenávist i přes tu obrazovku a už jen kvůli němu stojí tenhle film za vidění. Bohužel, jak neni na scéně De Niro, je to poměrně nuda. spoiler: Jinak konec jsem čekal teda trochu víc dramatičtější, než to, že si matka se synem prostě řeknou: "Už tady s nim nemusíme dál žít. Můžeme jít pryč. - Hmm, tak jdeme." 60% ()

castor 

všechny recenze uživatele

Ještě předtím, než se nejmladší z rodu Monteků osudově zamiloval do Julie, střihl si jednu ze svých zásadních rolí první fáze kariéry. Rok 1993 byl pro DiCapria ostatně rokem zlomovým. Mentálně nemocný mladík v adaptaci románového bestselleru Co žere Gilberta Grapea? byl společně s příběhem Tobiase Wolffa obrovskou výzvou, kterou tehdy devatenáctiletá (ano, i já bych mu ve filmu tipoval maximálně čtrnáct) naděje chytila pořádně za pačesy. Navíc si ho pozorně všímal jeho herecký parťák Robert De Niro, který ho později doporučil velikánovi Martinu Scorsesemu. V dramatu podle Wolffovi autobiografické knížky zaujal svým nadhledem, střídáním komických i dramatických poloh a přesvědčivostí, se kterou vytvořil velmi zajímavou studii dospívajícího hocha, který čelí útokům despotického životního partnera matky. Zřejmě nejkomplexnější film Michaela Caton-Jonese o maskách, které nosíme a sundáváme, jen škoda lehce zanedbaných vedlejších postav. Herecky nicméně famózní: Leonardo DiCaprio, Robert De Niro i Ellen Barkin – a teď se můžeme hádat, kdo byl nejlepší. ()

Galerie (76)

Zajímavosti (19)

  • Producent Art Linson věděl, že film bude těžké prodat. Když se zúčastnil zkušebního promítání filmu s vedením Warner Brothers, zeptal se jedné staré dámy, co si o filmu myslí. Ke svému potěšení zjistil, že se jí film líbil. Později zjistil, že ta stará paní byla babička Roberta De Nira. (KGBelik)

Reklama

Reklama