Reklama

Reklama

Dospívání po americku

  • Česko Život jednoho chlapce (více)
Trailer

VOD (1)

Dospíval v padesátých letech a měl matku, která se nehodlala smířit s nevlídným osudem. Protloukali se spolu z východu na západ, až konečně našli toho pravého. Aspoň to tak vypadalo. Než za zdmi společného domova ukázal svou pravou tvář. Těžké to bylo pro oba a ztratili mnoho, ale nikdy jeden druhého. Tobias Wolff, po letech spisovatel a univerzitní profesor literatury, zachytil toto období svého života v působivém autobiografickém románu, který se stal v roce 1993 předlohou pro film Michaela Catona-Jonese. Hlavní roli svěřil režisér tehdy ještě ne příliš známému devatenáctiletému Leonardu DiCapriovi, který měl pár zkušeností z výchovných filmů a seriálů. Role Tobyho však znamenala, spolu s těsně následující rolí Arnieho Grapea (Co žere Gilberta Grapea, režie Lasse Hallström) pro DiCapria průlom ve filmové kariéře. A zcela zaslouženě. Jeho výkon v roli problematického dospívajícího chlapce, zmítajícího se mezi citem k matce, odporem k brutálnímu otčímovi a siláckým frajerstvím v partě špatných kamarádů, je skutečně nevídaný, a kdyby už nenatočil nic jiného, zanechal ve světě filmu výraznou hereckou stopu. Jeho protihráčem je tu neméně charismatický Robert De Niro v roli otčíma, takže jejich vzájemné duely dýchají skutečnou syrovostí. Silné obsazení doplňuje i skvělá Ellen Barkinová v roli matky. Silná předloha, dobrá režie a skvělé herecké obsazení tak daly vzniknout jednomu z nejlepších filmů o problematickém dospívání, zrání osobnosti a hledání životního štěstí. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (269)

Ajinka126 

všechny recenze uživatele

Naprosto famózní! Celou dobu jsem cítila tu bezmoc, kterou si musel Toby v podání Leonarda DiCapria projít. Měla jsem sto chutí tomu násilníkovi, který si říká "otec", jednu vrazit! Skvělý přesun emocí. PS: nikdy bych si nepomyslela, že tohle malé šikovné dítko bude jedno dne milovat celý svět.. včetně mě!! ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Leovi zkrátka role problémových a rozmazlených floutků dokonale sednou. A již v těchto svých "hubených" a dospívajících letech je v něm znát velký potenciál a ještě z jeho mladistvého pohledu, v něm lze vyčíst jakousi skrytou dospělost a už možná tehdy hereckou vyspělost. A je vskutku vzácné a mimořádné vidět legendárního GauNira:) ve skautském oblečku s čepičkou na hlavě:) Zde jako ukázkový tyran a despota, o jehož herecké excelenci netřeba hovořit. Potěšila mě miniaturní rolička Tobehyo Maguira, na jehož nástup na scénu jsem čekala již od začátku filmu. A vlastně i za to málo díky Leovi, že dokázal pana režiséra přemluvit, aby jeho "kámoše" vzal. ()

Reklama

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Jako psychologická drobnokresba vztahu syna a despotického otčíma super, zvláště v hereckých partech naprosto geniální střetnutí hereckých person svých generací. Bohužel to chvílemi zaškobrtává v takových prkotinách jako stylovější vylíčení své doby (chvílemi až moc umělé) a poněkud zanedbanými vedlejšími postavami, které ale často hrdiny silně ovlivňují, tudíž by si měli odbýt delší party. Caton-Jones je solidní řemeslník, který umí natočit údernou scénu (závěrečná rvačka), ale celek včetně myšlenky mu uniká mezi prsty, jinak by to bylo na absolut. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Výborný film o maskách, které nosíme, a o běsech, které se za nimi skrývají. Drama o složitosti dospívání, kterému nic neusnadní efekt umělé iluze harmonické rodiny a tyran, který ji postupně rozbijí a rozbije. Herecký koncert Leonarda DiCapria - hrál lépe, než jak hraje v dospělosti. A Robert De Niro je jako tradičně skvělý... ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Opätovné pozretie a snaha o potlačenie nostalgie jedného z filmov teen veku mi ukázalo aj zopár vecí, ktoré mi na filme nesedia. Matka je nás síce zobrazená ako milujúca a charakterná osoba, ale neustále si vyberá nesprávnych partnerov a keďže sa skáče aj v čase, je dosť nepochopiteľné, prečo trvá takéto toxické manželstvo niekoľko rokov. Ale rozumiem, že život skrátka taký je, len vo filme sa podľa mňa trochu "šidilo", aby vyzeralo všetko uveriteľne. Zabúda sa aj na Dwightove deti, aké majú vzťah s Tobym sa príliš nedozvieme a tiež by ma zaujímalo, aký mali vzťah s vlastným otcom. Ich konfrontácií s ním sa vyhýbame. Vďaka hercom a skvelej dobovej atmosfére ide stále o kvalitný film. 70% ()

Galerie (76)

Zajímavosti (19)

  • Leonardo DiCaprio vyrostl během natáčení o několik centimetrů, a tak se v některých scénách musel krčit, aby vypadal menší než DeNiro. (CliffLee)
  • Tachometr ukazuje ve scéně, kdy se Dwight (Robert De Niro) pokouší vyděsit Tobyho (Leonardo DiCaprio), stejně jako v sekvenci, kdy se Toby vydal Dwightovým autem bez dovolení na projížďku. (bfa)

Reklama

Reklama