Reklama

Reklama

Dospívání po americku

  • Česko Život jednoho chlapce (více)
Trailer

VOD (1)

Dospíval v padesátých letech a měl matku, která se nehodlala smířit s nevlídným osudem. Protloukali se spolu z východu na západ, až konečně našli toho pravého. Aspoň to tak vypadalo. Než za zdmi společného domova ukázal svou pravou tvář. Těžké to bylo pro oba a ztratili mnoho, ale nikdy jeden druhého. Tobias Wolff, po letech spisovatel a univerzitní profesor literatury, zachytil toto období svého života v působivém autobiografickém románu, který se stal v roce 1993 předlohou pro film Michaela Catona-Jonese. Hlavní roli svěřil režisér tehdy ještě ne příliš známému devatenáctiletému Leonardu DiCapriovi, který měl pár zkušeností z výchovných filmů a seriálů. Role Tobyho však znamenala, spolu s těsně následující rolí Arnieho Grapea (Co žere Gilberta Grapea, režie Lasse Hallström) pro DiCapria průlom ve filmové kariéře. A zcela zaslouženě. Jeho výkon v roli problematického dospívajícího chlapce, zmítajícího se mezi citem k matce, odporem k brutálnímu otčímovi a siláckým frajerstvím v partě špatných kamarádů, je skutečně nevídaný, a kdyby už nenatočil nic jiného, zanechal ve světě filmu výraznou hereckou stopu. Jeho protihráčem je tu neméně charismatický Robert De Niro v roli otčíma, takže jejich vzájemné duely dýchají skutečnou syrovostí. Silné obsazení doplňuje i skvělá Ellen Barkinová v roli matky. Silná předloha, dobrá režie a skvělé herecké obsazení tak daly vzniknout jednomu z nejlepších filmů o problematickém dospívání, zrání osobnosti a hledání životního štěstí. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (269)

italka63 

všechny recenze uživatele

Život se s lidmi nemazlí a tento film s dějem zasazeným do padesátých let v Americe, ten je toho jasným důkazem, neb je to autobiografie. A velmi povedená, to se musí nechat. Robert de Niro, fantastický křupan se třemi dětmi na kraji městečka a žena se synem, ti to dají dohromady. Synek Leo, neboli Tobias, ten zkrátka stoupne před kameru a vy nevidíte Di Capria, jen toho dospívajícího Tobiase, kterému už to všechno jde krkem. Velmi dobré. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Leonardo DiCaprio ten samý rok natočil i Co žere Gilberta Grapea. A byl tam stejně přesvědčivý jako tady. Tudíž o jeho hereckém talentu nemám nejmenší pochybnosti. Robert De Niro je tu za dalšího ukázkového magora, Ellen Barkin za zoufale se snažící a situaci moc nezládající matku. Scénář není nijak objevný či překvapivý, režie je celkem slušná, ale rozhodující jsou opravdu herecké výkony zmiňované trojice (90%). ()

Reklama

Skip 

všechny recenze uživatele

De Niro je prostě extratřída, ať už hraje kohokoli v čemkoli. V tomto filmu zahrál skvělou zápornou postavu a přes veškeré antipatie, které vzbuzuje, přesto je někde pod povrchem cítit člověk, na kterém se bohužel podepsalo maloměsto se svými hodnotami, které dokáží doslova ubíjet, a tak, ač prvotřídní parchant dusící své blízké, přesto vlastně chudák a oběť, což si ale nedokáže nikdy přiznat. Jen díky De Nirovu hereckému mistrovství to nebyl pouze prvoplánový hajzl a člověk cítí, že kdyby vyrostl jinde, v jiném prostředí a mezi jinými lidmi, mohl by být někým jiným. Možná...a možná také ne. Hajzlem se člověk stává s různých příčin. Leonardo DiCaprio zahrál výborně dospívajícího Tobyho/Jacka, věčně zápasícího se svou do průšvihů ho vrhající povahou, bouřícího se proti otčímovi, maloměstským hodnotám a všemu tomu hnusu kolem sebe, kterému touží uniknout. Velmi dobrý film a pro Lea parádní rozjezd. ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Autobiografický snímek, což se dozvíme až na konci. Ovšem takovéhle ztvárnění autobiografie je naprosto skvělé. Leo jako vždy na vrcholu. Velmi výraznou roli zde hraje Robert De Niro, sice ne příliš kladnou, ale přesto ji zahrál výborně. A Ellen Barkin? K té jde snad jen dodat, že má charisma a je krásná a nikdo jiný by se do tohoto filmu více než ona nehodil, je sice z pohledu ženy smutné, že je skoro celý život sama a když už je s nějakým chlapem tak je to hajzl, ale přesto je její povaha nadmíru volná a optimistická. Nejvíce mě pobavil účes dospívajících chlapců dané doby, museli mít Elvise opravdu hodně oblíbeného. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Opätovné pozretie a snaha o potlačenie nostalgie jedného z filmov teen veku mi ukázalo aj zopár vecí, ktoré mi na filme nesedia. Matka je nás síce zobrazená ako milujúca a charakterná osoba, ale neustále si vyberá nesprávnych partnerov a keďže sa skáče aj v čase, je dosť nepochopiteľné, prečo trvá takéto toxické manželstvo niekoľko rokov. Ale rozumiem, že život skrátka taký je, len vo filme sa podľa mňa trochu "šidilo", aby vyzeralo všetko uveriteľne. Zabúda sa aj na Dwightove deti, aké majú vzťah s Tobym sa príliš nedozvieme a tiež by ma zaujímalo, aký mali vzťah s vlastným otcom. Ich konfrontácií s ním sa vyhýbame. Vďaka hercom a skvelej dobovej atmosfére ide stále o kvalitný film. 70% ()

Galerie (76)

Zajímavosti (19)

  • Robert De Niro navštívil během příprav na natáčení profesora Tobiase Wolffa (autor předlohy filmu, jenž byl mladým Tobym  - Leonardo DiCaprio) aby se dověděl o jeho otčímovi Dwightu Hansenovi, jehož měl hrát. Wolff o De Nirovi později rád vyprávěl svým studentům na univerzitě, protože herce podobně pohlceného svou rolí ještě neviděl. (ČSFD)
  • Dospívání po americku sice není filmovým debutem Tobeyho Maguirea, ale je to jeho první film, ve kterém má připsanou mluvenou roli. Ve skutečnosti Maguire debutoval ve filmu Čaroděj (1989), kde však neměl žádné repliky. (KGBelik)
  • Ve scéně po vítězství Carol (Ellen Barkin) ve střelecké soutěži je možné zaznamenat, že Pearl (Eliza Dushku) nemá nasazené brýle. Hned v dalším záběru je však má. (bfa)

Reklama

Reklama