Reklama

Reklama

Potomci Přemyslovců aneb tradice zavazuje...

(TV film)
Česko, 2002, 54 min

Režie:

Jan Soukup

Hrají:

Karel Schwarzenberg, Miroslav Táborský (vypravěč)

Obsahy(1)

Dokumentární film o hodnotách vyznávaných současnými českými aristokraty, jejichž kořeny vzešly z prastarého přemyslovského rodu. České aristokracii bylo souzeno, oproti řadě jiných evropských zemí, postupně se vytratit ze společenského života i z povědomí veřejnosti. 19. století ji připravilo o politické výsady, první republika o tituly a jména, komunisté o veškerý majetek. Po změně poměrů v roce 1989 ji čekal návrat, který sice vedl k majetkovému vyrovnání, nikoliv však k plnohodnotnému návratu původní pozice v rámci společnosti. Přesto se příslušníci prastarých šlechtických rodů těší opět úctě, a i když se jen někteří z nich uplatňují v politickém dění, rozhodně je nevnímáme pouze jako správce majetku po předcích. Jako by tradice a kontinuita, kterou šlechtické rody představují, ani po desetiletích potlačování neztratila nic na svém významu.
Málokoho napadne, že i dnes mezi námi žijí potomci prvního českého královského a knížecího rodu Přemyslovců. Krev prvních českých panovníků koluje v žilách představitelů šesti předních šlechtických rodů – Černínů, Kinských, Lobkowiczů, Schwarzenbergů, Šternberků a Waldsteinů. Jako by v sobě měli – prostřednictvím svých předků – zakódovanou historickou zkušenost, kterou nemá a nemůže mít každý. Rozdíl mezi starým šlechtickým a běžným občanským rodem nespočívá v genetickém stáří – z tohoto pohledu jsme si přirozeně všichni rovni – ale právě v tom, že šlechtic své předky zná. Zná je proto, že byli odedávna lidmi známými, proslulými, slavnými, ať už v dobrém či zlém. I díky tomu se můžeme zamyslet společně s nimi nad hodnotami, které dnešní době zdánlivě nic neříkají, aniž by pozbyly svůj odvěký význam. Mravní a morální zodpovědnost vůči vlastnímu původu, schopnost zobecnit děje dávno minulé pro současnost, přirozená hrdost či odpovědnost ke svěřenému majetku – právě tyto ctnosti rezonují při setkání se současnými českými aristokraty a je na našem zvážení, zda jsou v dnešních dnech těžko naplnitelným ideálem či přežitkem, který však nepřestává fascinovat. (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

NinonL 

všechny recenze uživatele

Většinou moudrá slova několika představitelů přemyslovské rodové linie. Po přeslici, protože rod po meči vymřel kdysi dávno. Jediné, co mi na dokumentu vadilo, byly závěrečné kecy Schwarzenberga, který jako obvykle zase ponižoval Čechy a plival na ně. Osobně se domnívám, že ten člověk je ztělesněné zlo a docela se těším, až vypadne, přinejmenším z politiky. Snad na den jeho pohřbu taky nevymyslí Den státního smutku nebo podobnou taškařici. ()

ssarka 

všechny recenze uživatele

názory jako víno...to se poslouchalo s radostí...komentář Karla Schwarzerberga o češích na konci pořadu by se měl tesat do kamene... ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama