Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příliš mnoho vášně, talentu a lásky na jeden lidský život. Gérard Depardieu v roli jednoho z nejvýznamnějších francouzských spisovatelů všech dob... „S Honoré de Balzacem (1799–1850), autorem téměř sta navzájem spjatých románových a povídkových příběhů "Lidské komedie", přistupujeme k vrcholnému zjevu západoevropského realismu 19. století." – tak začínají dějiny francouzské literatury své pojednání o Honoré de Balzacovi. Dvoudílný francouzský koprodukční film zachycuje Balzaca v jeho největším tvůrčím rozmachu, kdy píše "Lidskou komedii". Prožívá vášnivý a přitom láskyplný vztah s paní de Berny (Virna Lisiová), o více než dvacet let starší šlechtičnou, která dokázala rozpoznat a ocenit Balzacův talent. Pravděpodobně to byla ona, kdo stál za Balzacovým rozhodnutím zakoupit vlastní tiskárnu a vydávat sám své knihy. To byl začátek Balzacových dluhů, ze kterých se nevzpamatoval až do své smrti... Balzac byl náruživým milovníkem života stejně jako náruživým literátem. Dokázal psát celé noci, pít litry kávy, toužit po ženách, stejně jako po aristokratických salónech. Jen za rok 1830 napsal sedm povídkových či kratších románových prací. Další jeho vrcholná díla přicházela jakoby ve chvatu, jedno za druhým. Většinu románů napsal Balzac najednou, nechtěl psát romány odděleně, ale podat celistvý obraz soudobé společnosti v románovém cyklu. Řada jeho děl byla vydávána nejprve ve formě román-fejeton na pokračování v časopisech. Když jeho velkolepý plán na grandiózní literární dílo dozrál, napsal v roce 1842 slavnou "Předmluvu k Lidské komedii"... Muže, který byl zároveň obdivován a zatracován, giganta francouzské literatury ztělesnil Gérard Depardieu. Jeho matku, ženu, u které Balzac marně hledal mateřské city, si s noblesou zahrála Jeanne Moreauová. Druhou ženu, která nejvíce zasáhla do Balzakova života, byla polská šlechtična paní Hanska, pod jejímž závojem poznáme krásnou Fanny Ardantovou. Stojí za to dodat, že dvoudílný film režisérky Josée Dayanové, byl natáčen v českých reáliích, které divák okamžitě rozpozná. (Česká televize)

(více)

Recenze (22)

EllienPM 

všechny recenze uživatele

Hehe, to je nostalgie. Kompars v tomhle filmu hraje několik mých spolužáků z Obchodní akademie v Mariánkách. A když jsme zrovna šli pěšky na školní výlet na Betlém, tak jsme se i v Klášteře Teplá na natáčení stavovali. Tenkrát bylo vše přístupné a kluci s dobových kostýmech neměli chybu. Natáčelo se i v tepelském kostele, který stojí na náměstí a momentálně prochází postupnou obnovou exteriérů. Náměstíčko žilo a bylo naprosto autenticky zasazeno do dané doby. Při čekání na autobus jsme se do toho tenkrát hodně vžili. Gérard tenkrát způsoboval poprask :). ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Film má tři klady: Depardieua, Depardieua a Depardieua. 1)  Depardieuovo mistrovské herectví dává zapomenout na nevábný vzhled performera i na jeho podivné politické postoje z poslední doby. Gérard je prostě Pan herec a v Balzacovi to znovu dokázal._____ 2)  Za zmínku stojí i výborný český dabing, který tvořily naše herecké špičky (Depardieu - Donutil)._____  3)  Bez mučení se přiznám, že jsem od Honorého nic nečetl a viděl jsem jen pár filmů či televizních inscenací (Gobseck s výborným Josefem Kemrem například). Tento životopisný film mě k jeho literatuře nepřivede. Ale díky 51letému Gérardu Depardieuovi jsem strávil před obrazovkou příjemné chvíle._____ 4)  Výstižný koment: Chřástal***. ()

Reklama

pakobylka 

všechny recenze uživatele

První díl je svým způsobem bujarý, rozmařilý - i vtipný ... vpravdě fanfarónský - tak nějak v duchu poznámky samotného veleváženého Honoré de Balzaca: ----- "Já nejsem žádný neplatič - já jen nemám peníze ... a ještě jen občas." Takže vás nejspíš zanechá v napjatém očekávání, jakže obrazy ze života slavného spisovatele budou pokračovat. Ovšem v takovém případě pro vás může být druhý díl trpkým zklamáním. V úvodu se sice všemožně snaží navázat nit vyprávění v podobně odlehčeném duchu, ale už to nějak není ono ... a zakrátko následuje nejisté a trochu rozpačité škobrtání, zakončené strmým pádem s nouzovým přistáním někde ve lhostejných, nepřátelských vodách plných rozčarování, beznaděje a zmaru, kde zakotví v trpitelské póze překypující sebelítostí. Kam se poděly nadhled a rozšafnost zápletky a poněkud pochybný šarm a přehnané sebevědomí či ctižádost hlavního hrdiny ? Zůstala jen trochu nemístná a trochu bezradná ješitnost, která si odmítá připustit, že sama na všechno nestačí. Možná byl velký Honoré de Balzac ke konci svého života opravdu padlým králem - nebo spíš smutným klaunem, který platil pozdní, zato neobyčejně krutou daň za svůj život i za své dluhy ... paradoxně v době, kdy už si s nimi nemusel dělat žádné starosti. Ale snímek jakoby zapomněl na všechno, co předcházelo, převzal od něho nahořklou pachuť porážky a ztratil přitom punc opravdovosti - a důvěru ... v sebe i v něj. P.S.: Určené všem matkám, které mají přehnané požadavky na své děti ... a všem dětem, které mají přehnané požadavky na své matky ... ;-) ()

Amonasr 

všechny recenze uživatele

Klasicky, i když výpravně a řemeslně poctivě zpracovaný televizně filmový životopis. Nevím, do jaké míry se drží faktů, nicméně pro bližší seznámení s Balzacem - člověkem je jistě užitečné se na snímek podívat. Po umělecké stránce je to ale spíše slabší průměr, zazní v něm také spousta frází, které šustí scénáristickým papírem, zejména v závěru je to až neúnosné.  Nesdílím ani nadšení nad výkonem Gérarda Depardieu, který podle mne hraje vždy hlavně sám sebe, nikoliv postavu, kterou má představovat.  V tomto směru mu byl vybrán i odpovídající dabér Miroslav Donutil, který je mu podobný stejnou hereckou jednorozměrností i přílišnou sebestředností, jež se nemůže do jejich rolí nepromítnout, nehledě na jejich popularitu. ()

Chřástal 

všechny recenze uživatele

Balzac toužil celý život po lásce a přijetí, když už se mu jich nedostalo od vlastní matky, ukazuje hned první scéna. A právě vztahy se ženami a s matkou jsou hlavní náplní filmu, přičemž druhá část, kde jde o hraběnku Hanskou a její váhání, působí už docela zdlouhavě. I když zpestřením může být hra na poznávání českých lokací – třeba který zámek hraje sídlo na Ukrajině a které město bylo přesazeno do Švýcarska.   Vedle milostných dopisů tu Balzac samozřejmě píše i romány, a to neustále s Damoklovým mečem exekuce nad hlavou. Ještě že může alespoň vyměnit sponzoring (nový oblek) za product placement. Zato jeho myšlenka čehosi jako autorských práv je okolí k smíchu…     Výskyt dalších spisovatelů: Victor Hugo (přítel), Eugene Sue (rival) ()

Galerie (18)

Zajímavosti (1)

  • Natáčení probíhalo také v České republice, konkrétně také v Kláštěře premonstrátů u Teplé a v Teplé v kostele. (valmet)

Reklama

Reklama