Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hlavným hrdinom filmu je mladý cigán Vinco, ktorý miloval svoju mladučkú ženu Šujanu. Jeho lásku nemohli pochopiť kamaráti, s ktorými vykonával vojenskú základnú službu. Napísali mu list, že mu je Šujana neverná. Vinco uveril každému slovu a svoju ženu zastrelil, pretože jedine smrť je podľa cigánskeho mravného kódexu trestom za neveru. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (15)

rudeboy 

všechny recenze uživatele

Film o nepodarenom žarte, ktorý bude mať fatálne následky. Za mínus považujem až prílišnú kauzálnu lineárnosť deja a prepálenú minutáž. Tak jednoduchý "minipríbeh" treba nasúkať do stredometrážneho filmu a bude to celé pôsobiť o čosi dynamickejšie... Oceňujem autenticitu okrajových postavičiek z cigánskej dediny a kvalitnú hudbu Ilju Zeljenku. ()

javlapippi 

všechny recenze uživatele

"Chlapci? Majú ma radi, súdruh major." Základnú vojenskú službu absolvujúci cigán Vinco je dobrý strelec, ale inak veľa rozumu do svojej skoronegramotnej kučeravej hlavy nepobral. Preto je v kombinácii so zúfalou zamilovanosťou k vlastnej žene a neskutočne žiarlivou povahou vhodným cieľom pre vtípky od kolegov v zbrani, až kým sa to neskončí tragédiou, skoro až antickou. Výborne zahraný príbeh s dobrou hudbou a skorodokumentárnymi zábermi na cigánsku osadu pred 60 rokmi, ktorá sa od tej dnešnej odlišuje asi len absenciou satelitných antén na chatrčiach. ()

Reklama

milos.bradik 

všechny recenze uživatele

Dobře vystižená cikánská mentalita, jak v té cikánské vesnici, tak v mysli toho pologramotného vraha. Výborně zahrané, zvlášť Mistrík a Málková jako cikáni, ale dobrý byl i Valach a ti ostatní záklaďáci, třeba Kepka. Utkvěl mi v mysli i ten délesloužící vojín, sám jsem zažil dobu, kdy byli ještě i poddůstojníci jako vojáci z povolání, ale dobu délesloužících vojínů již nepamatuji i když vím, že byli i tací. ()

GIK 

všechny recenze uživatele

Romština se pěkně mísí se slovenštinou. Výborná Málková. Hlavní hrdina je nejlepší střelec, což se může hodit. Výborný Valach jako prokurátor. Vojáci jsou náruživí kuřáci. Důstojníci rovněž. Těžko odhadnout, který tábor vyhrává v nikotinové socialistické soutěži. Povedené záběry z vojny a to především střelby hned na začátku. Hezky natočená pouť a dobové atrakce. Vojáci hrají na tancovačce karty. Bylo by to tak za tři, ale absence nějaké umělé propagandy či politiky znamená balzám na duši a posouvá to na solidní čtyři ruďásky. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Film z vojenského prostředí, jenž se prolíná s lokalitami z cikánského ghetta. Svým způsobem téměř dokumentární práce. Cikánská hatmatilka, kterou na sebe pořvávali členové osady nebyla ani otitulkována, čímž snímek dostává punc originality. Marie Málková, která si zahrála hlavní ženskou postavu Šujanu oplývá věrohodným charismatem romské dívky. Film má pomalé tempo, chvíle zvratu je překvapením a anonym, který způsobí tragédii je noční můrou členů posádky, kteří se na jeho napsání podíleli. Cikánské zákony jsou ve své jednoduchosti nekompromisní a brutální, ve své podstatě přitom přízemní a zaostalé. Ján Mistrík postavu Vinca ztvárnil také důvěryhodně a vzniknul tak film, který se svým tématem dotýká téměř antické tragédie. Ilja Zeljenka doladil příběh výtečnou hudbou a kameraman Karol Krška svými záběry opět čaruje. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (2)

  • Natáčalo sa v lokalitách Pezinok, Turecký vrch a Vikartovce. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama