Reklama

Reklama

Dina

  • Norsko Jeg er Dina (více)
Norsko / Švédsko / Francie / Německo / Dánsko, 2002, 125 min

Obsahy(1)

Malá Dina je nevinnou obětí tragické nehody, kterou jí truchlící otec nikdy nedokázal odpustit. Citově strádající dívenka roste jako dříví v lese a zmítá se mezi myšlenkami na smrt a chutí žít. Z osamělosti ji dokáže vytrhnout jen hudba a laskavý domácí učitel. Dina hledá útěchu ve fantazii, která jí otvírá dveře do spirituálního světa. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (44)

Smok 

všechny recenze uživatele

Dina je Bohom zabudnuté a otcom nenávidené dieťa. Neni sa ani čo diviť, keď svojej mamičke nechtiac dopraje kúpeľ v lúhu, snáď od nej nikdo nemôže požadovať, aby dorástla do duševne vyrovnaného jedinca. Obzvlášť muži to s ňou zrejme budú mať ťažké, a mnohí by urobili lepšie, keby radšej dobrovoľne podstúpili vazektómiu, ako sobáš s Dinou. Však pán Depardieu? ()

alyssa18 

všechny recenze uživatele

Po scéně z prádelny jsem čekala, že to bude jeden z těch dobrých filmů. Ale bohužel po zhlédnutí to už nemůžu potvrdit. Maria Bonnevie svůj výkon založila na neustálém kulení očí (nic jiného evidentně v zásobě nemá) a ve finále se s rolí Diny o mnoho lépe popasovala ta malá holčička. Příběh mě moc nezaujal a že bych si k některým postavám dokázala vytvořit vztah, o tom se také mluvit nedá. Výjimkou je snad postava Thomase (mimochodem, je to docela škoda, že dostal Hans Matheson tak málo prostoru). Na můj vkus lehce podprůměrný film. ()

Reklama

Ketri 

všechny recenze uživatele

"Už nikdy nikomu nedovolím, aby mě někdo opustil!" Jo, každému prostě jednou dojde trpělivost. Úchvatný příběh, který potěší jak ženy (hrdinka je samostatná žena činu, která se dokáže pohybovat v uzavřeném světě mužů, nejde pro ránu daleko a má obchodnický talent) tak i muže (je to bláznivá děvka). Vynikající herecké výkony, krásná hudba a příroda, hodně zajímavá výtvarná stránka filmu. Prostě další z filmů, na který jen tak dlouho nezapomenu. ()

k212 

všechny recenze uživatele

Přestudená vyprávěnka o jedné duševně zmrzačené osobě (anebo o emocionálně okleštěné schizofreničce), která svým konáním a otevřeným přístupem ke smrti ovlivňuje své okolí, jenž je hlavní hybatelkou a kumulací veškerého negativního bytí. Hodně divný film o zvláštních lidech, značně náročný na sledování, a přesně pasující do severských zemí, alespoň na mě tak působí. 75% ()

Brandon 

všechny recenze uživatele

Dina je nezkrotná mrcha, Dina je šílená bestie, Dina je božská. Už od dětství, kdy nešťastnou náhodou zavinila smrt své matky, je Dina stíhána přeludy a duchy mrtvých. Její blízcí, kteří jsou její krutostí a bezcitností vyčerpáni, nemohou být bez ní, ale s ní také ne. Vyčerpává je, využívá je. Nikdo ji nesmí opustit a ten, kdo ji opustí, zemře. Uvolnění nachází pouze v hudbě, jízdě na koni a v léku, kterým je ruský "anarchista". Dina je pořádnej masakr, kterej mě každou chvíli přiváděl k údivu. DINA!!! ()

Galerie (19)

Zajímavosti (9)

  • Herec Gérard Depardieu s sebou na natáčení do Kjerringøy přivezl 500 lahví vína z vlastní vinice, aby jimi, dle svých slov, "pozvedl ducha celého štábu". (thommas)
  • Film vznikl podle novely "Dina's Bok" norského spisovatele Herbjorga Wassma. (Lynette)
  • Herci byli s filmovým štábem mimo jiné ubytováni během natáčení filmu i na osobní lodi "Shearwater" v Kjerringøy. (Lynette)

Reklama

Reklama