Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Marianne doslova vyžene svého manžela z bytu a zůstane v něm sama s dítětem. Její život se pak stane zcela fádním, buď sedí doma, nebo se bezcílně prochází ulicemi města. Trochu vzruchu do jejího jednotvárného života ji přinášejí ojedinělé návštěvy nebo domácí práce. (MVanis)

Recenze (5)

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Peter Hande ze svých (skoro) pařížských pobytů vytěžil dvě zásadní díla, z Chaville pochází rozměrná kniha (v rámci jeho díla moje nejoblíbenější) Mein Jahr in der Niemandsbucht a z Clamartu film Die linkshändige Frau, obě lokality jsou i literárně úzce propojeny. Nejříve ale: co může znamenat "levoruká žena", jak se i do ostatních jazyků překládá (zurda, gauchère, left-handed,...). Neznamená "levačka", že má obě ruce levé, nebo že pravou ruku nemá? Nebo jí snad chybí pravá mozková hemisféra? Asi bych se vydal tímto směrem. Rád bych si někde přečetl psychoanalytický rozbor, třeba i od Jana Sterna, to bych se možná i pobavil. Levoruká žena (jako novela do češtiny přeložená jako Zvláštní žena) proplouvá životem zvláštně, stále zahýbá doleva; jen když si to uvědomí zatočí rychle doprava, ale jakmile to udělá, zalekne se toho a zas se točí doleva. Přesto je jakýmsi nepochopitelným "středem" svých nejbližších bližních: milenec a otec dítěte, dítě, přítelkyně, otec, nápadník. Všichni ho hledají uprostřed, ale tam není, je jinde, nedokáží ho však najít. Nejšpíš právě pro "ne-středovitost" jejího světa. ()

FilmFan24 

všechny recenze uživatele

"Levoruká žena" Film, který byl v roce 1978 zařazen do soutěžní části festivalu v Cannes, natočil v produkci Wima Wenderse jeho spolupracovník a přítel Peter Handke podle vlastní stejnojmenné povídky. Jde o příběh německé rodiny žijící na pařížském předměstí, kde si otec nalezl práci v pobočce jakési firmy. Nejedná se o nešťastné manželství, vztah mezi manželi je poměrně hluboký. Ale když se muž jednoho dne vrátí z pracovní cesty, jeho žena po něm chce, aby ji opustil, aniž by mu k tomu dala nějaký zjevný důvod. Muž ji bez otázky vyhoví. Tak začíná osamělost ženy, muže a dítěte - ve své každodennosti, ale i ve své dobrodružnosti. V roli manžela se zde objeví slavný Bruno Ganz a jako „muž v tričku" se představí Gerard Depardieu. Zdroj: Kino Aero ()

Galerie (20)

Reklama

Reklama