Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Paříž, rok 1830. Ve městě řádí maskovaný vrah, známý jako Alchymista. Po jeho stopách se vydává nejúspěšnější francouzský vyšetřovatel, legendární François Vidocq (Gérard Depardieu). V nelítostném souboji je ale poražen a zdá se, že zabijáka už nikdo nemůže zastavit. Ve Vidocqově pátrání se ovšem rozhodne pokračovat mladík Etienne Boisset (Guillaume Canet), spisovatel který o detektivovi původně připravoval knihu. Na jeho pouti temným pařížským podsvětím čeká mnoho smrtících nebezpečí i tajemství, která neměla být nikdy odhalena. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (271)

Anderas 

všechny recenze uživatele

Tenhle hrůzostrašný mišmaš se snad žánrově ani nedá zařadit. Je to přímo ukázkový příklad filmu, kde je 1000 a jedna věcí navíc a zbytečně. Samozřejmě jsem pointu nečekal takovou jaká byla a vizuálně se nedá prakticky nic vytknout, ale panenská krev? Navíc uvedené klady vylučují další exploze nadšení po druhém a třetím zhlédnutí takže trvanlivost je maximálně minimální. Samoúčelné, efektní, pseudobizardní, úchylné, pŕekvapivé, syrové, napínavé, nesmyslné, magické, nadpřirozené a třeba ještě komické.....co z toho jsou klady a co zápory si každý přeber sám. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Paříž 1830. Smrt pracháčů Belmonta a Veraldiho a pátrání po Vidocqovi, muži jenž byl legendou sebou přináší rozkrývání záhady kolem muže s maskou. S maskou, která připraví o duši každého, jehož obraz se vní zrcadlí..... Vtíravá kamera, zajímavý barvy, super zvuk (DTS). A hlavně perfektní spojení obrazu a zvuku dělá z filmu zajímavou podívanou. Je zde mnoho slabších míst, ale díky neokoukanému filmařskému řemeslu se bylo na co koukat. ()

Reklama

Frederika 

všechny recenze uživatele

3.5* Zvláštní... Žánrově fantasy krimi, což mi vůbec nevadí, líbí se mi i prostředí a doba, do které je historická osoba Vidocqa zasazena, a i konec mě vlastně překvapil, protože jsem vůbec nečekala, že Alchymistou bude... No ale, jediné z čeho jsem trochu v rozpacích je vizuál snímku (i když se mi docela líbil), hlavně kamera. Většina scén v interiéru vypadá hrozně amatérsky natočená (dle mého názoru je to často nepřirozeným nasvícením a tedy vůbec prací s kamerou, ale možná to tak tvůrci zamýšleli) a většina scén v exteriérech vypadá jako kýčovitá HDRka (ne, že bych pro to částečně neměla slabost, jen konstatuji :) Na druhou stranu hudební stránka je skvělá, hercům jejich role bezvýhradně věřím a Alchymistova maska vypadá fakt dobře! Jo, a jistá podobnost s filmem "Z pekla" by tu byla - ale oba filmy byly natočeny téhož roku, takže těžko říct, jestli je to náhoda, nebo se někdo někým inspiroval. ()

herr_carter 

všechny recenze uživatele

Něčím mě tento snímek prostě upoutal hned v kině a od té doby jsem si ho již několikrát zopakoval pro osvěžení paměti. Nejvíce bych zde vyzdvihl asi grafiku a vůbec to ponuré prostředí, do kterého je film zasazen, do té doby jsem se s ničím podobným nesetkal, opravdu zdařile depresívní vykreslení Paříže. Taktéž mě uchvátil styl kamery, který je vytvářen stylem jakoby "go-pro". Možná lehce předvídatelný, možná v mnohých ohledech nedotažený, ale kulisy,kostýmy,napětí a herecký výkony, klobouk dolů - můj asi vůbec nejoblíbenější francouzský film moderní doby...............moje hodnocení = 8,5 z 10. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Abych byl upřímný, je to spíše tak za 3 1/2 hvězdičky, než za čtyři. Pokud se na tenhle snímek díváte jako obdivovatelé tvůrčí obrazotvornosti, musíte uznat, že jde o skoro dechberoucí podívanou. Některé záběry, kdyby se samostatně "vytrhly" z filmu, by mohly být klidně vystaveny v Národní galerii jako umělecká díla. Skutečně, člověk musí vysoce ocenit práci tvůrců na obrazové stránce tohoto filmu. Nicméně hodně dolů sráží úroveň filmu jednoduchý a poměrně snadno čitelný děj. Zdá se mi, jako by Francouzi neuměli pracovat se solidními náměty, respektive jako by se přespříliš soustřeďovali na vizuální formu a obsah pak trošičku zanedbávají. Stejné nebo podobné pocity, jako u Fantoma Paříže jsem měl i při sledování Bratrstva vlků - Hon na bestii, kde se taky tvůrcům nepodařilo dotáhnout relativně slušně rozehraný děj do konce, protože si snad až příliš pohrávali s kamerou a střihem. Nicméně oproti tomuto filmu je Fantom Paříže přece jen ještě vizuálně vytříbenější a proto mu dávám o tu 1 (resp. 1/2) hvězdičku navíc. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (6)

  • Do role fantoma byl původně obsazen Daniel Auteuil, nakonec byl ale nucen odejít kvůli problémům s rozvrhem, když bylo natáčení filmu posunuto. (HappySmile)
  • Původní verze scénáře také popisovala fantomův původ, který byl přizpůsoben televiznímu seriálu z roku 1967 od Georgea Neveuxe a Marcela Bluwala. Stejně jako v Batman začíná ukazoval, jak se fantom stal policistou. Producenti však nezískali práva tohoto seriálu. (HappySmile)
  • Orchestrální party soundtracku byly nahrávány v pražském Rudolfinu s dirigentem Leošem Svárovským, ještě na digitální vícestopý pás. (Mylouch)

Reklama

Reklama