Reklama

Reklama

The Man We Want to Hang

Krátkometrážní
USA, 2002, 12 min

Režie:

Kenneth Anger

Recenze (3)

dwi 

všechny recenze uživatele

Jedním ze skalních Angerových inspiračních zdrojů byla tvorba a dílo slovutného okultisty Alesteira Crowleyho – zakladatel kultu „Velké bestie či „Velkého zvířete 666“ (podobnými anarchisticko-estétskými myšlenkami se o několik let později proslavil mj. i král šarlatánů Anton Szandor La Vey – vůdce Satanské církve). U Angera taktéž vysvítá fascinace satanismem a pradávnými mystickými rituály, i když zdaleka ne tak ortodoxně. The Man We Want to Hang je režisérovým vyjádřením pocty a zároveň širším obeznámením s Crowleyho malířskou tvorbou. Během necelých dvanácti minut koukáme na obrazy z londýnské výstavy „An Old Master“ – od jeho lyrických pláten až po obrazy cílené na efekt (deformované mimické rysy, urputná snaha po symbolech) – která na sklonku dvacátého století vzbudila velký ohlas. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Film je rámován obrazem umělce a také jako satyra, uvnitř jsou záběry na jeho obrazy, deformované obličeje atd.(max.50%) ()

Reklama

Radko 

všechny recenze uživatele

Maliarska tvorba okultného mága a satanistu Alesteira Crowleyho nie je pre mňa príliš zaujímavá, Angerovi sa však podarilo zachytiť z jeho plátien prvky, gestá a pohľady, ktoré predstavené v súvislom slede za sebou, napovedajú o osobe ich autora viac než zdĺhavý komentár. Film po celú dobu neukazuje nič iné, len jednotlivé obrazy a ich časti, kamera niekedy prejde z detailu na celok, inokedy naopak. Výsledok pripomína jeden z dielov dokumentárneho cyklu Svetové galérie, len sprievodné slovo tu nahradzuje orchestrálna kompozícia. V závere sa dozvieme, že celý dokument bol natáčaný v priebehu londýnskej výstavy, ktorá komplexne predstavila Crowleyho maliarske dielo. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama