Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film byl natočen na základě krátkých příběhů ruského spisovatele Yurie Guermana. Píše se rok 1944. Valká není zdaleka u konce, ale nepřítel je na ústupu. Mnoho pilotů si přivedlo své rodiny na leteckou základnu nedaleko Baltického moře, aby si navodili zdání normálního života po mnoha letech válečného teroru. Kdykoli může přijít povel k útoku a pro každého se může tento let stát posledním. Semyon Aronovich efektivně kombinoval unikátní dramatické sekvence z válečných dokumentárních filmů, které byly filmované, na jedné straně, britskými, a na druhé straně německými filmaři. A to v době, kdy německé bombardéry napadly Britské konvoje nákladních lodí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (9)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Rusko má rozhodně plno námětů na zpracování, ale chybí zkušení režiséři a herci, kteří z těch námětů dokáží udělat epické drama plné silných a dobrých scén. Torpédové bombardéry možná vypadají dosti realisticky, ale taky dosti otřesně na to v jaké době jsou natočené. Taková Četa je pouze o tři roky starší a co po tvůrčí stránce se s tímto filmem nedá srovnávat a v tom je taky velký problém ruských filmů. Prostě jsou zahaleni rouškou amerických kapitalistů, kteří se s ničím nemažou ale hlavně ví co znamená slovo Velkofilm. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Podprůměrný Ruský film o letce torpédových IL-4 t. Kromě nutného (a nudného) řešení vztahů mezi jednolivými letci a jejich rodinami které přijedou bydlet k základně se zde dočkáme i několika bojových scén. Ty jsou na svou dobu zpracovány průměrně s částečným použitím černobílých dokumentárních snímků. Na lecčems je ale vidět, že jde o hořící modely.. Dočkáme se zde i hrdinství jednotlivých letců, bez toho by ani podobný film snad nemohl být..Vše se odehrává u Baltu roku 1944, takže vše je neustále zamlžené, v dešti, bahně.. Jednotka útočí primárně na konvoje.. Obraz na DVD strašný, náš dabing ještě horší. V souhrnu jde docela o nudný snímek Ty dvě hvězdičky dávám za námět a za možnost vidět dvoumotorové bombardéry IL-4t v akci. ()

Sobis87 

všechny recenze uživatele

Během sledování filmu jsem se jaksi nemohl zbavit dojmu, že vztahy v sovětské armádě ve skutečnosti nemohly být tak idylické, jak je tvůrci vykreslili v Torpédových bombardérech, v nichž je každá vyšší autorita chápavým a vstřícným člověkem, který dokonale chápe své podřízené. Zároveň mě ve filmu zarazila na dobu vzniku nízká technická kvalita obrazu a nesmyslné střídání barevného materiálu s černobílým, přičemž se tak na rozdíl od Tarkovského filmů dělo i několikrát v rámci jediné scény. Zároveň však musím podotknout, že samotný závěr filmu byl velmi působivý. Jinak nuda a šeď. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Vse podstatne jiz vystihl Saccard. Jeden z mala kladu bych jmenoval tema a prostredi filmu. Podprumerny sovetsky valecny film, zvlast, kdyz uvazime rok vzniku. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Že je scénář sepsán podle různých povídek je na celkovém vyznění příběhu znát. Dějová linka není žádná, jen různé epizodky ze života vojáků a vojenských důstojníků na frontě i doma, spojené dohromady, jak to jen šlo. Válečné scény jsou dvě. Z toho ta první je větší a však poskládaná z dobových, tedy autentických, záběrů. Výprava se tedy honosí svou reálností, ale poměrně slabému scénáři to stejně nepomohlo. A tak se tedy ani tak nejedná o válečný počin, jako spíše o melodrama, určené k poctě letcům bombardérů, jejichž fotografie se na konci filmu tradičně ukáží. ()

Tormentor665 

všechny recenze uživatele

Aranovič mě zaujal tím, že má dar natočit neuvěřitelně silné záběry (termoska kafe u sestřeleného německého letce, pohled hořícího pilota atd). Je to o trochu horší než předchozí silně relistická Expedice na Novou Zemi, ale ti tak si to dle mého názoru 4 hěvzdy zaslouží. Problém je v tom, že byla nejspíš ambice natočit z toho něco většího a přitom by daleko víc prospělo minimalistické pojetí. Takhle je tam dost vaty a z toho vyplývají nízká hodnocení. ()

Arccos

všechny recenze uživatele

Další ze sovětských válečných filmů, které nebudu hodnotit hvězdičkami, neboť na všechny mám svůj zájmový náhled. Torpédové bombardéry opět vynikají především zajímavým námětem a unikátními záběry. Skutečně mě udivil rok vzniku (pokud v infu není chyba), protože film vypadá velmi dobově, k čemuž přispívají chytře použité autentické záběry a pohříchu taky špatná kvalita obrazu (že by to bylo záměrné?). Pozitivně také hodnotím pokus zobrazit sovětské letce ne jako navoskované válečné hrdiny, ale jako skutečné lidi, kteří se hádají nebo opíjejí. Mnohé scény (např. loučení na lodi) byly natočeny se snahou o přirozenost, přestože mohly být teatrálně emotivně vybičované (viz. mnohé americké filmy). Z filmařského hlediska tím ale klady víceméně končí. Tradičně nijaké jsou herecké výkony, zejména ženských rolí (a dozajista k tomu přispěl i nevalný český dabing, originál neznám). V uniformách a hlavně kuklách navíc vypadaly všechny postavy stejně a až do konce jsem si nebyl jistý, kdo je kdo. Obtížně sledovatelný je děj. Zatímco začátek mnohé sliboval, začal se už před půlkou filmu scénář nějak drobit. Najednou třeba polovina základny (ta rodinná, ženská) někam odjíždí a nikde není řečeno proč a kam. Mnohé motivy jsou nakouslé a nikam nedotažené, jakoby někdo prostříhal všechny jejich začátky a konce. V podstatě chybí jákákoliv dramatičnost. Film ale není vyloženě špatný. Doporučuji ovšem především zájmcům o toto období (zejména leteckým fandům) a sovětskou válečnou kinematografii. (pozn. hodnoceno podle české DVD verze) ()

Michalov22 

všechny recenze uživatele

Klasický sovětský válečný film. Je trochu zdlouhavý, ale má příběh z nevšedního prostředí. Celkově je to průměr. ()

Drslw 

všechny recenze uživatele

Keby tam bolo viac bojových scén, viac leteckej techniky a viac farby, bol by to skvelý vojnový film. Malo to zaujímavé zápletky, dobré dialógy, vyhýbalo sa to klišé a polopatizmu - v tomto všetka česť. ()

Reklama

Reklama